Serwis w Krakowie - Tuning

15 Kwi 2010, 13:06

Witam,
może zna ktoś jakiś dobry serwis w Krakowie który robiłby tuning i wizualny i mechaniczny i mniejsze i większe roboty ?

Byłbym wdzięczny za odpowiedź .

Pozdrawiam
ZNAK ORŁA ! POTĘGI SYMBOL PROWADZI NAS !
Glebi
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

15 Kwi 2010, 16:18

pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

15 Kwi 2010, 22:26

pawelMX6 napisał(a):http://maps.google.pl/maps?hl=pl&lr=&um=1&ie=UTF-8&q=tuning+krak%C3%B3w&fb=1&gl=pl&hq=tuning&hnear=krak%C3%B3w&view=text&ei=MC7HS8_XMI-UOLaXiMcM&sa=X&oi=local_group&ct=more-results&resnum=1&ved=0CB4QtQMwAA
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: zwłąszcza mu Raffiki ztjuningują piżota :mrgreen: chyba kibel rurką i w teren se pojedzie :mrgreen:

@Glebi zdecyduj się co chcesz robić a potem zadaj pytanie bo nie ma firmy co robi dobrze wszystko :wink: poza tym zależy od funduszy :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

16 Kwi 2010, 12:43

chciałbym kroczek po kroczku jakoś ulepszać chociażby minimalnie osiągi auta . Ja się kompletnie na tym nie znam więc może wy poradzicie od czego zacząć i ile dany zabieg doda mocy bądź przyspieszenia .
Glebi
Nowicjusz

18 Kwi 2010, 18:46

Najpierw musisz sobie odpowiedzieć na bardzo ważne pytanie - ile pieniędzy mogę na to przeznaczyć? Wierz, że każdy dodatkowy koń mocy to jest praktycznie cena do kwadratu poprzedniego? To oznacza, że jeśli na dodatkowe 5KM mocy wydasz powiedzmy 400zł - kolejne 5KM to już 800zł. Kolejne 5KM to już 1600zł itd. ;) Ale do rzeczy.

To, od czego zaczyna się zmiany najczęściej, to dolot i wydech. U mnie taka zmiana dała przyrost mocy ok. 5-7KM (nie wiem ile było seryjnie, znam tylko shamowaną moc po przeróbkach). Polecam zimny dolot powietrza, czyli taki, który zasysa tylko zimne powietrze. W takim rozwiązaniu filtr jest umieszczony daleko od silnika, mocno odizolowany. Myślę, że na tę zmianę wydasz ok. 300zł. Następnie bierzesz się za wydech - zmieniasz kolektor wydechowy na rurowy (4-2-1 lub 4-1 w zależności od potrzeb), i dalej - środkowy i końcowy wg. potrzeb. Dobrze jest zmienić katalizator na metalowy. Jak to już zrobisz, to możesz spodziewać się małego wzrostu mocy, może nawet 6-10KM. Może, ponieważ wszystko zależy od jakości komponentów oraz od podatności silnika na przeróbki. W tej drugiej kwestii bardzo znane są silniki Hondy, które uzyskują naprawdę genialne efekty takich prostych przeróbek. Idą dalej - ostrzejsze wałki rozrządu to ok. 700-1500zł w zależności od producenta. Do tego obróbka głowicy.

I na koniec pytanie mam - poszukujesz mocy, a nie łatwiej było kupić 207 z mocniejszym, niż 95KM, silnikiem? ;)
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

20 Kwi 2010, 22:10

dzięki już za dobry opis . A więc, niestety auto mam z takim silnikiem a nie innym i niestety narazie tego nie zmienie :) Co do pieniędzy to wiadomo że nie odrazu musze wszystko na raz kupować i miesiac po miesiacu . Cos sie tez poodkłada i bedzie mozna cos przerabiac .
Glebi
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW 3 Gran Turismo wzbogaci gamę modeli BMW serii 3
    Nowe BMW 3 Gran Turismo to innowacyjna koncepcja, która wzbogaci gamę modeli BMW serii 3. Trzeci wariant nadwoziowy w tej rodzinie łączy dynamikę Sedana, sportowy genotyp oraz praktyczny i wszechstronny charakter wersji ...