Przyciemnianie szyb - normy?

20 Lip 2009, 15:56

Witam Was!

Zauważyłem, że czasem w autach są przyciemnione wszystkie szyby, nawet przednia.
Dowiedziałem się, że jest to możliwe, lecz trzeba spełnić określone normy.

Czy wiecie forumowicze jakie to są normy? :)

Tylne boczne szyby mogą posiadać folię nawet do 90% zaciemnienia
A co z pozostałymi szybami? Przednia, przednie boczne oraz tylna?

Znalazłem takie folie jak: 15% 30% 40% 50% 60% i 90%

Pozdrawiam
squesh
Nowicjusz

20 Lip 2009, 16:59

tyl możesz nawet zaspawać ... a na przodzie 75% przejrzystości czyli żadna folia tego nie spełnia (jeździsz na własna odpowiedzialność) no chyba ze przezroczysta antywłamaniowa nawet barwione szyby oryginalnie niekiedy nie mieszczą sie w normach ale podobno mozna przyciemniać piecowo tylko nic ci nie powiem na ten temat bo nie miałem styczności
gigit
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kołobrzeg

21 Lip 2009, 09:00

Tak jak kolega wyżej napisał można przyciemniać piecowo wszystkie szyby nawet przednią tylko do jakiegoś stopnia nie pamiętam do jakiego a na czym polega przyciemnianie piecowe pisałem na tym forum już 2 razy wpisz w wyszukiwarce przyciemnianie szyb i poszukaj.
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: POLSKA

21 Lip 2009, 09:05

a czy przyciemnianie przedniej czolowej szyby nie jest czasem zabronione??
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Lip 2009, 13:47

Nie jest, ale norma to zdaję się 80% przepuszczalności, a w 99% aut są fabrycznie przyciemnione na poziomie 15%. Ale są wariaci, którzy piecowo robią te 5% z przodu i 8-10% z boku za ciężkie pieniądze. Generalnie piecowa metoda z zieloną fabryczną szybą daje średni efekt wizerunkowy, a jeżeli chodzi o poziom przyciemnienia to prawie w ogóle tego nie widać. W jakiejś partii Toyoty Land Cruiser fabrycznie były piecowo przednie boczne robione, więc sobie można zobaczyć jak to wygląda.

Generalnie przyciemnianie ostatnio nie jest modne, ja mam w swoich autach jeszcze zrobione tyły, ale ze względów praktycznych typu torba, marynarka, laptop na tylnym siedzeniu.

W przyszłym roku planuje jeden zakup i raczej tył zrobię najjaśniejsza folią, wtedy to nawet fajnie wychodzi, z przodem fabrycznym.
Flame
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

21 Lip 2009, 14:37

ja mialem cale auto zrobione jasna folia poza przdnia czołowa oczywiście .... i świetnie to wygladalo (ciemna folia nie wygląda ze rewelacyjnie) niestety policji sie to któregoś dnia nie spodobało i musiałem zerwać z przednich drzwi ale i tak jeździłem z tym 3 lata :)
gigit
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kołobrzeg
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 1LR-GUE
    Silnik 1LR-GUE to prawdziwy klejnot w koronie Lexusa. Japońska marka stworzyła ten motor wyłącznie na potrzeby jednego modelu – supersamochodu LFA. W rezultacie wolnossąca jednostka trafiła pod maski zaledwie 500 samochodów. ...

21 Lip 2009, 23:22

barol91 napisał(a):a czy przyciemnianie przedniej czolowej szyby nie jest czasem zabronione??

Nie, nie jest ro zabronione, w każdym województwie górna granica wacha się od 60 do 90, z tego co wydaje mi się po obejrzeniu programu na TVN TURBO na przykład w bmw przyciemniane są wszystkie szyby i trochę tych samochodów jeździ po tych naszych polskich drogach więc właściwie, to można tylko po co . . . ;P
I love my little gray coupé
for a long time I collecting the cash for it
and MANAGED TO . !
Austin_Boy
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: PTB / NYC

29 Lip 2009, 22:15

wszystkie przednie szyby sa fabrycznie przyciemniane, więc nie wiem po co przyciemniać ?
w każdym województwie górna granica waha się od 60 do 90...

to jest chyba odgórna norma która to reguluje ?
"Drugi na mecie jest pierwszym przegranym"
ROBERTT
Początkujący
Awatar użytkownika

27 Kwi 2010, 02:11

W jaki sposób przycienić szyby przednie, aby nie było widać tego, co w środku jednocześnie spełniając wymogi przepisów (tzw. folie lustrzane).
look1990
Nowicjusz

Miejscowość: Iłownica

27 Kwi 2010, 07:40

Szyby przedniej czołowej napewno nie możesz przyciemniać,natomiast przednie boczne z tego co sie orientuje muszą przepuszczać 80% światła.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

27 Kwi 2010, 07:55

barol91 napisał(a):Szyby przedniej czołowej napewno nie możesz przyciemniać,natomiast przednie boczne z tego co sie orientuje muszą przepuszczać 80% światła.

Przednie boczne muszą mieć przepuszczalność 70,1% i wtedy wsio ok... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

27 Kwi 2010, 09:26

look1990 napisał(a):W jaki sposób przycienić szyby przednie, aby nie było widać tego, co w środku jednocześnie spełniając wymogi przepisów (tzw. folie lustrzane).

Szyby muszą przepuszczać 70% światłą i w większości aut są farycznie o tyle przyciemnione także każda folia powoduje przekroczenie normy i utratę DR przy kontroli.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

27 Kwi 2010, 10:48

No troche sie pomyliłem :oops:
Barol
Awatar użytkownika