Bmw 318d turbo nie działa /egr off

19 Kwi 2022, 16:36

Witam
Mam Bmw e90 318d 122km z 2006 Postanowiłem zrobiłem chip tuning , najpierw zaślepiłem i usunąłem egr następnie przeczyściłem kolektor ssący (okazało się że klap nie mam fabrycznie ) po odpaleniu okazało się że nie mam mocy i swieci się check ( pomyślałem że przez to ze w sterowniku nie usunąłem egr jeszcze ) następnie pojechałem do goscia co usunął mi dpf ( rozciął i wywalił ) następnie pd niego po wyjechaniu dalej nie było mocy i ciagle myślałem że to przez nie usunięcie ze sterownika , pojechałem na chip tuning , okazało się że turbo nie włącza się i wyskakuje błąd przepływomierza ( nie załącza się ) tak mi powiedział specjalista od czip tuningu , możliwe że podczas usuwania zaworu egr mogłem coś źle podłączyć albo nie wiem o co chodzi , przed operacja wszystko było Ok
Michaelfight
Nowicjusz

19 Kwi 2022, 16:46

Michaelfight napisał(a):po odpaleniu okazało się że nie mam mocy i swieci się check
Jaki był błąd? To że pomyslałeś że to być może przez EGR nie ma większego znaczenia bo tu trzeba by było sprawdzić dokładnie co tam się dzieje, a może czegoś nie podłączyłeś ponownie?

Takie rzeczy jak już usuwasz to trzeba robić z głową i po kolei żeby było wiadomo co ewentualnie poprawić żeby było dobrze.

Michaelfight napisał(a):pojechałem na chip tuning , okazało się że turbo nie włącza się i wyskakuje błąd przepływomierza ( nie załącza się ) tak mi powiedział specjalista od czip tuningu , możliwe że podczas usuwania zaworu egr mogłem coś źle podłączyć albo nie wiem o co chodzi
Albo np. uszkodziłeś niechcący przepływkę? Wszystko jest możliwe trzeba wziąć kompa i iść po błędach po kolei sprawdzając i eliminując wszystkie kolejne.

Michaelfight napisał(a):przed operacja wszystko było Ok
Może być tak że nie szybko uda się uporać z takim problemem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Kwi 2022, 17:09

A może być tak ze szybko się uporam z tym problemem jak zajrzy tam normalny mechanik
Michaelfight
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Benzyna, diesel czy hybryda? Jaki silnik wybrać?
    Wybór pomiędzy benzyną, dieslem, a hybrydą zależy od wielu czynników, takich jak indywidualne preferencje, styl jazdy, środowisko, w jakim poruszasz się i budżet. Przyjrzyjmy się każdemu rodzajowi silnika oraz ...