BMW 320d e46

30 Paź 2014, 01:30

Witam. Chciałbym poradzić się was w sprawie BMW 320d e46. Chciałbym zakupić owy samochód w roczniku 2002-2004 (136 bądź 150 KM), i oto moje pytania:
Warto sprowadzić samochód z zagranicy czy lepiej kupić od Polaka, zarejestrowany?

Czy części do tego samochodu są aż tak drogie jak mówią? Czy jest duża różnica gdyby porównać te auto np. do VW Golfa 4? ( chodzi mi tutaj o takie rzeczy jak: klocki, oleje, rozrząd itp.

jakie są najczęstsze usterki tego modelu? I czy często dochodzi do awarii?

Czy w Polsce jest problem z dostaniem części do tego auta?

Chciałbym też prosić o ogólną opinię tego samochodu osób, które posiadają ten samochód. Z góry dzięki za odpowiedzi :)
arkadziej4
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Auto: VW Golf
Silnik: 1,9
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

30 Paź 2014, 08:24

ch...a... rozpisałem się, ale wylogowało mnie i po ponownym zalogowaniu już nie dodało odpowiedzi. Teraz będzie troche krócej, bo już mi się nie chce.

arkadziej4 napisał(a):Warto sprowadzić samochód z zagranicy czy lepiej kupić od Polaka, zarejestrowany?

Nie ma reguły, możesz trafić dobre auto w kraju. Wydaje mi się, że łatwiej będzie po za granicami.
arkadziej4 napisał(a):Czy części do tego samochodu są aż tak drogie jak mówią? Czy jest duża różnica gdyby porównać te auto np. do VW Golfa 4? ( chodzi mi tutaj o takie rzeczy jak: klocki, oleje, rozrząd itp.

Nie znam cen części do Golfa. Wpisz w google "czesci do bmw" i wejdz na stronę która tak się nazywa. Mogę podać kilka przykładowych części które wymieniałem. Tylko do 320i a nie 320d. Amortyzatory przód Sachs ok 360zł sztuka (cena sprzed roku). Obecnie wymieniłem:
- Olej Motul 5l 160zł (mi wchodzi 6,5l ale miałem jeszcze trochę)
- Filtry wszystkie MANN: powietrza - 43zł, kabinowy - 110zł, oleju 28zł, paliwa - 198zł
- Tarcze i klocki przód TRW - 260zł i 117zł. Czujniki miałem kupione wcześniej to nie pamiętam ile.
Jak wspominałem to są ceny części do 320i (170KM)
Podobno różne czujniki przy silniku są dość drogie. A BMW nie lubi zamienników, podobno padają. Nie wiem ile w tym prawdy, bo nie wymieniałem. Ogólnie BMW trzeba serwisować na dobrych zamiennikach a w niektórych przypadkach oryginałach. Słabe zamienniki na dłuższa metę się nie sprawdzają (to akurat wiem z przykładu kumpla)

arkadziej4 napisał(a):jakie są najczęstsze usterki tego modelu? I czy często dochodzi do awarii?

Podobno mocowanie wózka się urywa, klapki w dieslach i pewnie jeszcze jakieś. Ja miałem tylko dwie drobne usterki. Zatarła mi się tylna wycieraczka (w wersji kombi) wystarczyło przeczyścić. Kolejna to wcześniej ktoś musiał źle złożyć drzwi i wygłuszenie, przez co przy bardziej obfitych deszczach lała mi się woda do auta. Wyczyścić i podkleić. Obie usterki sam naprawiłem.

arkadziej4 napisał(a):Czy w Polsce jest problem z dostaniem części do tego auta?

Nigdy nie miałem problemu, ale ja prawie tylko części eksploatacyjne wymieniam.

Trafisz dobry egzemplarz to będziesz zadowolony, zły to już więcej BMW nie kupisz. Auto sie dobrze prowadzi, ale mam sportowe dostosowanie podwozia (fabrycznie) i dobre opony. Wg. mnie jest komfortowo, choć są lepsze auta pod tym względem.

Powiedz ile chcesz przeznaczyć na BMW i jakie masz wymagania.
swietekkk
Nowicjusz

Miejscowość: krk

30 Paź 2014, 08:29

Jak juz to bierz tylko ten 150 ps, a najlepiej 330d. Rozumiem, ze robisz minimum 2000 km miesiecznie skoro chcesz diesela.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

30 Paź 2014, 10:33

swietekkk napisał(a):Powiedz ile chcesz przeznaczyć na BMW i jakie masz wymagania.

tzn. tak, jeśli kupiłbym samochód w Niemczech to na pewno przeznaczyłbym mniej bo muszę się liczyć z opłatami dotyczącymi rejestracji samochodu + wymianą olejów, filtrów, klocków itd. bo z reguły sprowadzane auta tego potrzebują, wiem z doświadczenia.

Jeśli miałbym kupić auto w Polsce zarejestrowane to teoretycznie przeznaczyłbym więcej, ale też trzeba brać poprawkę na to, że będzie trzeba coś włożyć w niego.

Cały budżet mój to ok. 16 000zł.

Myślałem żeby rozłożyć to tak:
Sprowadzany: auto 13000zł, 3000zł wkładam w niego
Kupiony w Polsce zarejestrowany: 15000zł, 1000zł wkładam
arkadziej4
Nowicjusz

30 Paź 2014, 10:37

jiGsaw napisał(a):Jak juz to bierz tylko ten 150 ps, a najlepiej 330d. Rozumiem, ze robisz minimum 2000 km miesiecznie skoro chcesz diesela.

Benzyna nie wchodzi w grę, a 2000 tys pewnie robię miesięcznie :D 330d droższe dużo są
arkadziej4
Nowicjusz

30 Paź 2014, 15:03

5 tys warto miec na wwzelki wypadek na tzw. wklad poczatkowy.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat Tipo 5D i Station Wagon - dwie nowe wersje
    Fiat Tipo jest nowoczesnym samochodem kompaktowym. Wyrazisty charakter, prostota, funkcjonalność w połączeniu z bezkonkurencyjną ofertą cenową, to cechy, dzięki którym model został uhonorowany tytułem "Autobest" w ...

30 Paź 2014, 15:36

arkadziej4 napisał(a):Czy części do tego samochodu są aż tak drogie jak mówią? Czy jest duża różnica gdyby porównać te auto np. do VW Golfa 4?
Ceny części możesz porównywać do Passata a nie do Golfa bo to nie ta klasa.. W porównaniu z Passatem wypada dobrze bo nie wydajesz krocie na zawias jak w Passku
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

30 Paź 2014, 17:39

nie bierz 2,0d w e46, bo
1. to nie jest dobry silnik (w wersji 150KM jest trochę lepiej ale szału nie ma),
po 2. 330d jest o wiele lepszy
3. to najgorszy silnik w całej gamie e46
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback