BMW 520 24V 150KM Biały Dym z Rury Wydechwej i woda

17 Cze 2009, 21:23

Mam problem, dziś dołożyłem mojej BMW 520 24V 150KM na chłodnym silniku, na jedynce i dwójce ładnie do 6tys obrotów.....i z rury wydechowej zaczął lecieć biały dym i woda. BMW jest na gazie, ma niewielki przebieg. Nie brała i nie bierze grama oleju, więc skąd ten biały dym?? to chyba nie jest normalne. Występuje to jeszcze często zimą, ale myślałem że to z powodu niskich temperatur, ale dzisiaj jest przecież ciepło....:(
Czy to może oznaczać coś groźnego, czy to może wina gazu?
PS. Temperatura wody jest OK, nic złego nie zauważyłem :-)
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie
  • 18 Cze 2009, 00:37

1. głównymi produktami spalania benzyny jak i gazu jest woda i dwutlenek węgla, w podstawówce uczyli,
    2. autu nie wstawia się na zimnym silniku bmw 6cylindrowe są szczególnie na to wrażliwe,
    3. mój tato jeździ fordem, dwóch moich braci mieli fordy i nie narzekają:)
    Serce bije w tempie obrotów maszyny
    bodziokardasz
    Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

18 Cze 2009, 08:55

bodziokardasz napisał(a):1. głównymi produktami spalania benzyny jak i gazu jest woda i dwutlenek węgla, w podstawówce uczyli,
    2. autu nie wstawia się na zimnym silniku bmw 6cylindrowe są szczególnie na to wrażliwe,
    3. mój tato jeździ fordem, dwóch moich braci mieli fordy i nie narzekają:)

Nie wiele mi pomogłeś, liczyłem na bardziej fachową radę, ale liczą się chęci. O fordach się nie dyskutuje, szkoda na to czasu. Wolę zepsutą BMW niż dobrego Forda :) [sam kiedyś miałem forda]
    Tak sobie myślałem, i sprawdziłem że dzisiaj z rana objaw dymu zniknął, nie ma go już. Ciekawe dlaczego?? Jadę zaraz na uczelnię ciekawę czy się pojawi. Z czym może to być związane?
    PS. Nawet nie chce myśleć o uszczelce pod głowicą :D
    miszarus
    Aktywny
    Awatar użytkownika

18 Cze 2009, 11:55

Jak leciał ci z rury biały dym,a było ciepło,to kontroluj poziom płynu chłodzącego w zbiorniczku.Najczęstszą przyczyną białego dymu z rury wydechowej jest walnięta uszczelka pod głowicą - do komory spalania przez przepaloną uszczelkę przedostaje się płyn chłodzący.Spada wówczas jego poziom w zbiorniczku.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

18 Cze 2009, 12:33

Właśnie, ale dzisiaj przejechałem 120 kilometrów, i nie leci ani dymu ani woda. Sprawdziłem stan płynu brakowało troszkę płynu, uzupełniłem i zaczynam kontrolować :D
    Mam nadzieję że to nie uszczelka
    miszarus
    Aktywny
    Awatar użytkownika

18 Cze 2009, 15:13

Nie hce cie straszyc ala objawy wskazuja na uszczelke podglowicowa. Co do fordow to masz troche racji, sam ma forda i nie jestem zachwycony.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin