BMW e 92 335 d problem z filtrem DPF

22 Gru 2017, 14:17

Ja mam wolnossacego diesla,usunalem pompe Lucasa wstawilem Boscha,elektronika out,przeplywomierz juz niepotrzebnyczujnik polozenia walu tez,katalizator usuniety,jest strumi3nca zamiast niego,no i co?!Na Lucasie przy odpalaniu puezczal czarnego baka,teraz zero dymu,zero!Nie wydobywa sie z rury zaden dym,tylko para z rana.Gdy bylem na przegladzie przede mna Skoda Octavia z tymi wszystkimi bajerami nie przeszla analizy spalin a moje auto nawet nie zostalo poddane temu testowi,czemu?Diagnosta gdy zaminal drzwi za moim autem i nie poczul zapachu spalin zdziwiony spojrzal na mnie,wchodzil pod auto,widzial,ze kata nie ma.Mam silnik oraz uklad wtryskowy w idealnym stanie,ydyb nie to,nawet kat oraz dpf by mu nie pomogl
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

23 Gru 2017, 10:39

I tu właśnie jest klucz do sprawy i dowód na to, że DPF i tym podobne, to największe oszustwo za które w dodatku cieżkie niczym nieuzasadnione pieniądze musi płacić klient - kiedyś czytałem o porównaniu testu spalin 2 Fiatów Stilo z silnikiem JTD - jeden był z fapem, drugi bez. Co wyszło na badaniu ? Ten bez fapa mniej zanieczyszczał, ponieważ silnik musiał pokonać mniejszy opór, mniej palił i w związku z tym mniej emitował.
Mam propozycję dla koncernów samochodowych wciskających to eko-dziadostwo wszędzie gdzie tylko się da pod pozorem dbania o środowisko: wstawiajcie to nadal, ale w przypadku awarii WYMIENIACIE NA KOSZT FABRYKI NA NOWE ! Teraz się okaże, czy to na prawdę dbanie o środowisko czy mrzonka dla frajerów.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

23 Gru 2017, 11:36

PhantomASA1 napisał(a):Gdy bylem na przegladzie przede mna Skoda Octavia z tymi wszystkimi bajerami nie przeszla analizy spalin a moje auto nawet nie zostalo poddane temu testowi,czemu?

A co to za auto? Może nie kwalifikuje się do badań czystości spalin, ze względu na datę produkcji? Albo diagnosta znajomy. Profesjonalny diagnosta nie bada samochodu na węch :!:
Anjin napisał(a):Co wyszło na badaniu ? Ten bez fapa mniej zanieczyszczał

Czy wiesz do czego służy FAP :?: Chcesz powiedzieć, że diesel z wyciętym FAP-em, emituje mniej cząsteczek stałych, od diesla ze sprawnym FAP-em :?:
Jeżeli tak, to nie mamy o czym rozmawiać.
edit: Specjalne życzenia dla właścicieli diesli z lejącymi wtryskami i wyciętymi filtrami, czy katalizatorami.
Obyście w korku stawali zawsze za takimi samymi kopciuchami, jak wasze :!:
Ostatnio edytowany przez yeti65, 23 Gru 2017, 11:54, edytowano w sumie 1 raz
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

23 Gru 2017, 11:51

Anjin ma racje,oczywiscie,ze auto prosto z fabryki bedzie emitowac mniej np.NOX ale z czasem bedzie tylko gorzej.Moje auto jest przykladem tego,ze silnik bez kata,fapa bedzie emitowal mniej od silnika z ,jesli bedzie uklad wtryskowy oraz sam silnik w idealnym stanie oczywiscie a w tym z,odwrotnie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

23 Gru 2017, 11:55

Yeti,mylisz sie,poprawnie spalany ON ma specyficzny zapach,specyficzny,nie majacy nic wspolnego z zapachem paliwa nie spalanego poprawnie.Dobry diagnosta to wyczuje od razu a ja trafilem na starego wyjadacza.Poza tym gdy z rury wydech.nie wydobywa sie zaden dym,zaden,to po co wkladac do rury cokolwiek?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

23 Gru 2017, 12:29

PhantomASA1 napisał(a):Yeti,mylisz sie,poprawnie spalany ON ma specyficzny zapach

Właśnie "poprawnie spalany", a jak myślisz, jaki procent 10-cio letnich i starszych diesli potrafi poprawnie spalić ON :?: A ten zapach to właśnie cząsteczki stałe. Co do diagnosty, to nie ważne czy to stary wyjadacz, czy łapówkarz-nie wykonał swojej pracy i tyle. Co do jednego się zgodzę, starsze diesle łatwiej (taniej) jest utrzymać w sprawności, niż te nowoczesne, trzeba tylko chcieć i pomyśleć trochę o tych co jadą z tyłu.
Ja nie walczę z dieslami jako takimi, tylko własnie z kopciuchami. W trasie to jeszcze pół biedy, najgorzej jest w korkach.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak działa Toyota Safety Sense?
    Toyota Safety Sense (TSS) to pakiet który składa się z kilku systemów bezpieczeństwa i ma za zadanie zapobiegania kolizjom lub ograniczeniom ich skutków. Opisujemy poniżej systemy które wchodzą ...

23 Gru 2017, 14:03

No,ciekawe,ze ja mam problem widywac czarny dym przy bucie raczej z tych nowych fur,tycu starych diesli jest coraz mniej.Chwila,chwila,jaki lapowkarz,dotad nie bylo obowiazku wsadzania czegokolwiek do rury,chyba,ze auto puszczalo dyma.Z moim dieslem moge sie brac za bary z kazdym .Puszcza szary dym dopiero wtedy gdy na postoju przygazuje mu na maxa.Jest takie powiedzenie,ze stary dobry diesel przy rozruchu powinien zarechotac puscic czarnego dyma.Sprawny diesel nie powinien puscic zadnego dymu,nawet przy rozruchu.Moje auto jest tego dowodem
PhantomASA1
Forumowicz VIP

23 Gru 2017, 20:01

Usunąłem PDF i nie ma dymu jeśli masz sprawne układ paliwowy wtryski i świece to nie ma prawa dymić
Marekus1225
Aktywny

Prawo jazdy: 15 04 1979
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: bmw
Silnik: 3.00 diesel
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Gru 2017, 20:08

Tak jest.