REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Grzybu77 napisał(a): jak odkręce korek od wlewu oleju to czuć w nim benzynę? i przy uruchomieniu auta jest tam podciśnienie czy tak powinno być?
zgadza sie, jest to silnik 1.9 z E46Grzybu77 napisał(a):niemiec od którego kupowałem auto mówił mi że jest to silniki 1.9 (1895) z nowszej wersji
a zauważyłeś że oleju przybywa? Sprawdź to.Grzybu77 napisał(a):Następnie problem jest taki że silnik zaczął brać olej z tym że nie ma żadnych oznak tego żeby go brał tzn. nie kopci ani nic, a jak odkręce korek od wlewu oleju to czuć w nim benzynę? i przy uruchomieniu auta jest tam podciśnienie czy tak powinno być?
a po co wymieniales płyn aż 3 razy??? Widzę że masz instalację gazową, BMW ciężej się odpowietrza z LPG i trzeba to robić na wyższych obrotach i na odkreconych dwóch odpowietrznikach. No chyba że tam jest tylko w chłodnicy..... Nie musi być to termostat, jak będzie źle odpowietrznik też będzie gotowalo.Grzybu77 napisał(a):Kolejną rzeczą jest że wymieniałem chyba z 3 razy płyn w chłodnicy odpowietrzałem i auto się cały czas grzej tzn. gotuje? I teraz pytanie jak sprawdzić co to może być? Może to być termostat?
zbiornik masz chyba 55L więc 300 km na zbiorniku no to dużo za mało, za spalanie jest odpowiedzialny przepływomierz, czujnik temperatury i sonda lambda. Trzeba podłączyć pod kompa i zobaczyć co tam pokaze.Grzybu77 napisał(a):No i na koniec mam pytanie odnośnie spalania czy to normalne jest że przy "ekonomicznej" jeździe bmw w miasto/trasa auto na baku przejedzie mi tak gdzieś może około 300 km? Na prawdę bez żadnego piłowania itp. paliwo ucieka jak szalone i tak zastanawiam się czy może być walnięty przeływomierz bo są odczuwalne i widoczne falowanie obrotów
tak jest tam dwumas najlepiej sprawdzisz to wrzucając bieg wciśnij hamulec i trzymaj w "połsprzęgle" jak będzie telepało to prawdopodobnie dwumas.Grzybu77 napisał(a):
aa i takie pytanie czy w tych silnikach jest dwumasa czy coś? bo czasami jak dam za mało albo za dużo gazu to całe auto drży. Sprawdzałem czy nie są to jakieś gumy pod silnikiem ale wszystko jest ok?