REKLAMA
Witajcie, jestem nowy, więc się przedstawię. Nazywam się Łukasz, mam 22 lata i pochodzę z Warszawy.
Stoję przed wyborem kupna samochodu na wiosnę i dlatego zakładam ten temat.
Budżet jakim będę dysponował okolice 30-34 tysięcy złotych.
Pod lupę biorę 3 opcję:
- BMW e46 330d - ze względu na bardzo dobry i dynamiczny silnik, przy znośnym spalaniu, dostępność części zamiennych, brak bajerów typu pneumatyczne zawieszenie itd, możliwość chipu silnika, łańcuch rozrządu
Obawy: wysokie przebiegi jednostek 3 litrowych
- Opel Vectra C - młodsza, świeższa konstrukcja niż e46, większa ilość miejsca w środku, dynamiczny silnik, mniejszy przebieg,
Obawy: pasek rozrządu
- Mercedes w211 - dynamiczny silnik, dopracowane wnętrze w każdym detalu, jakość wykonania
Obawy: cholerne zawieszenie Airmatic, ogromna ilość elektroniki.
Podsumowując: Szukam auta, koniecznie kombi z silnikiem 3.0 diesel. Tylko te trzy auta biorę pod uwagę, więc proszę o wydawanie opinii na ich temat.
Chciałbym mieć auto w miarę możliwości bezawaryjne, dlatego martwi mnie masa elektroniki mercedesowskiej zaś przemawia komfort. Ale jeżeli mam wyłożyć na remont jednej poduszki Airmatica 1500zł to odpuszczam z pewnością.
Btw. ma ktoś pojęcie czy wychodziły te E klasy bez pneumatycznego zawieszenia?
Czekam na opinie i komentarze.
Ad.2 - jestem byłym posiadaczem e39 3.0d, stąd powiązanie z bmw, bardzo dobre auto, jednakże nivo mnie zjadło + masa psujących się bajerów, poza tym silnikowo ideał.