BMW e46, E87 ~ 20 tys

13 Kwi 2017, 23:23

Cześć, zmieniłem troszkę budżet i preferencje.

Budżet +/- 20 tysięcy.
Preferencje:
Wiem, porównuje samochody z innych segmentów, ale wielkość nie ma aż takiego znaczenia. Bardziej chodzi o sam design.

Generalnie zależy mi na :
- Wyciszeniu samochodu
- Komforcie
- Dobre prowadzenie
- Spalanie w graniach 12-13l Gazu.
- Dzwięk silnika

Szukając ów samochodu doszedłem do :

- BMW e46, 2.5L lub 2.2 ( najprawdopodobniej coupe po lifice )
- BMW e87 - 2.0 Benzyna ( 5 drzwi )
+
- Audi A4 B6 - 1.8T ( kombi lub sedan )
- Skoda Superb 1.8T bądź 2.6 V6

+ Opcja Lexus GS 300, ale wydaje się zbyt drogi w utrzymaniu.

Który samochód byście polecili ? Generalnie nie zależy mi na osiągach, wolałbym ładniejszy dzwięk niż 1-2 szybciej do setki. 150KM w zupełności wystarczy.

Druga sprawa, co będzie tańsze w utrzymaniu? Oczywiście nie mówię, tutaj o żydowaniu na samochodzie, ale generalnie chce wiedzieć co z tej 4 będzie najtańsze w utrzymaniu.

Co polecacie z w/w ?
sankylo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 29 05 1996
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1.4 mpi
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

14 Kwi 2017, 09:20

sankylo napisał(a):- Wyciszeniu samochodu
- Komforcie

tutaj GS bije resztę na głowę ale jak sam zauważyłeś będzie droższy w częściach - z utrzymaniem bywa różnie, bo za zawias w Audi czy Skodzie można sporo zrobić (hamulce, rozrząd). Nie ma turbiny, nie ma dwumasy/sprzęgła. Zobacz ile kosztuje zrobienie rozrządu w V6 "taniej" Skody.
Te wymagania skreślają e87 wg mnie.

sankylo napisał(a):- Dzwięk silnika

sankylo napisał(a):Generalnie nie zależy mi na osiągach, wolałbym ładniejszy dzwięk niż 1-2 szybciej do setki. 150KM w zupełności wystarczy.

to 4cyl. 1,8T lub w e87 nie mają ładnego dźwięku. W Lexie i BMW R6 znacznie lepiej gra choć osobiście wolę dźwięk V6.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Mazda6, debiut kolejnej wersji tego modelu
    Podczas tegorocznego Salonu Samochodowego w Moskwie debiutuje kolejna wersja modelu Mazda6. To drugi przedstawiciel (po CX-5) nowej generacji samochodów Mazda, wykorzystujący pełen zakres TECHNOLOGII SKYACTIV oraz ...