BMW serii 7?

31 Sty 2010, 15:37

Czesc wszystkim. Dosyc niedawno sprzedalem swojego VW Golfa gen. IV za 16k, troche oszczednosci i mam ok. 21,5k. Postanowilem wiec poszukac jakiegos solidnego auta za max najlepiej 20k by starczylo na oplaty, choc moglbym jeszcze ew. z 1-1,5k doplacic. Mam na oku BMW serii 7, mam nawet kilka egzemplarzy upatrzonych;

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Prosze o oceny i ewentualnie jesli macie jakies propozycje tez chetnie uslysze.

pzdr.

[ Dodano: Nie Sty 31, 2010 14:52 ]
Aha, chcialbym tylko dodac, ze i owszem beemki sa kojarzone jako auta uzytkowane przez pseudokierowcow, jednak duzo nie znaczy wszyscy. Nie wyprzedzam na trzeciego widzac jadacego tira w odleglosci 100m ode mnie, po miescie jezdze normalnie, jedynie na trasie czasem ostro przyspiesze, ale to juz praktycznie kazdy tak zrobi jak sie widzi ladna pusta prosta, oczywiscie w dzien. Wiec przekonanie ze BMW prowadza tylko normalni inaczej nie jest przynajmniej w moim wypadku sluszne.
fejendood
Nowicjusz

Miejscowość: sie biora dzieci ?

31 Sty 2010, 15:59

w tej klasie aut to polecalbym okulara niz ta 7emke.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

31 Sty 2010, 17:01

Tzn. w jakiej klasie? Bo okular to klasa niżej.

TDS odpuść, skup się na 728, rozsądny wybór jeżeli chodzi o połączenie koszty eksploatacji, a komfort. No i nie wiem po co te tłumaczenia na dole. Tak jakby tutaj kogoś obchodziło jak jeździsz.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

31 Sty 2010, 17:29

jiGsaw napisał(a):No i nie wiem po co te tłumaczenia na dole. Tak jakby tutaj kogoś obchodziło jak jeździsz.

Sporo osob by sie czepialo ze "bmw to dobra fura dla idiotow" etc. wiec wolalem od razu wyjasnic ta sprawe by uniknac jakiegos offtopu.

Co do klasy, wlasciwie nie zastanawialem sie nad tym. Zalezy mi na komforcie i w miare niskim spalaniem (w tym przypadku ok. 12l to mysle nie jest najgorszy wynik jak na motor benzynowy. I czemu mam sobie odpuscic diesla? W sumie silnik 2,5 TDS najgorszy wg mnie nie jest, a koszty ON sa na pewno tansze niz pb.
fejendood
Nowicjusz

31 Sty 2010, 18:05

Po pierwsze ten silnik nie jest aż tak ekonomiczny, zwłaszcza w mieście. Po drugie za słaby do tej budy, po trzecie przebiegi będą masakryczne. Jakby ktoś się czepiał to by tylko o nim źle świadczyło, nie ma co się przejmować takimi ludźmi.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Sty 2010, 19:50

okular to klasa nizej racja, jednak jesli chodzi o wielkosc , komfort jazdy, spalanie i awaryjnosc dorównuje bmw7, jedno i drugie auto minimalne przebiegi bedzie mialo kolo 200 000.
illusion
Aktywny

31 Sty 2010, 20:05

illusion napisał(a):okular to klasa nizej racja, jednak jesli chodzi o wielkosc , komfort jazdy, spalanie i awaryjnosc dorównuje bmw7

Pomyśl zanim napiszesz znowu podobne bzdury. Okulara (E classe) można porównywać z 5er, natomiast odpowiednik 7er to S - classe.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Sty 2010, 20:41

Nie no porównanie okulara do siódemki to trochę nie bardzo....w niczym nie dorównuje takiej siódemce, S-classe owszem. Tak jak jiGsaw napisał, nie patrz na te TDS i bierz 2.8 benzyna.
Tribul
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Z Polski

31 Sty 2010, 21:17

Ta limuzyna to nie jest auto dla ludzi o przeciętnych dochodach :!: Nie każdy warsztat poradzi sobie z poważniejszą naprawą.Nawet po 300 kkm to auto może wyglądać jak to ,które dopiero wyjechało z fabryki, gdyż zastosowane materiały są wysokiej jakości.Utrzymanie tej bryki w nienagannym stanie do tanich nie należy,trafia na sprzedaż zazwyczaj wtedy gdy zaczyna się mścić wcześniejsze oszczędzanie ,to auto jest Super pod warunkiem,że właściciel nie skąpi grosza na fachową obsługę.Wnętrze tego auta jest wysokiej jakości, ale dużo w nim wyposażenia ,które może się zepsuć.Plusy:Wysoka jakość wykonania,bardzo wysoki prestiż.Bezpieczna konstrukcja,niskie ceny zakupu,szeroka gama doskonałych jednostek napędowych.Wady:Bardzo wysokie koszty utrzymania(zwłaszcza wersji740d i 750iL),wysokie ryzyko kradzieży,dużo niedoinwestowanych,zaniedbanych egzemplarzy chociaż sprawiają wrażenie stanu idealnego.Typowe usterki:Pękające głowice w 725tds,usterkowe wyświetlacze,zgrzyty przy wrzucaniu biegów,usterki czujników ABS-u,szybkie zużycie elementów zawieszenia,awarie skrzyń automatycznych w mocniejszych wersjach,usterkowy układ czujników cofania.Ogólnie o tym aucie można powiedzieć tak----dla ludzi ,którzy nie liczą się z kasą i bez mrugnięcia okiem jadą do ASO BMW.Części do tej limuzyny kosztują kilkakrotnie więcej niż do BMW niższej klasy.Instalacja gazowa kosztuje już od 4500 zł a przegląd kosztuje nie 100 tylko 230 zł.Tańsze w utrzymaniu są modele ze zwykłą skrzynią biegów(wymiana sprzęgła z robocizną ok.1500 zł),zużyty automat to pasmo nieszczęść, chociaż bardziej pasuje do stylu tego krążownika,naprawy w przypadku awarii ASB oscylują w granicach 4000 zł.Ogumienie z najniższej półki kosztuje z wymianą 2000 zł a z wyższej bardziej pasującej do tego modelu(osiągi) 4000 zł.Ubezpieczenie pełne z maksymalną zniżką zaczyna się od 2500 zł,bez autocasco ani rusz,te auta giną :!: Lpg nadaje się do każdego z tych silników benzynowych ale instalacje tylko z najwyższej półki.Konkurenci to, Mercedes S oraz AUDI A8.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

31 Sty 2010, 21:46

Fajnie, że się wysiliłeś i mu to opisałeś, ale skoro człowiek się zdecydował na takie auto to chyba wie z czym to się je.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Sty 2010, 22:10

Dlatego się wysiliłem, gdyż zawsze gdy widzę takie przebiegi w takich brykach, to aż z wrażenia zapominam jakiej jestem narodowości! :wink: Jeśli mam być szczery to wolałbym Mercedesa W140 300 TD lub Cl 500 z gazem.Ostatnio widziałem pięknego 300TD za 16 koła :shock: (177KM) ale napewno poszedł.Oglądałem też pięknego CL 500 z LPG za 6000 zł,facet oferował go za 26 koła ,jak nadmieniał wpakował w niego 25 tyś zł,gdyż jest perfekcjonistą i doprowadził auto do idealnego stanu,wymienił nawet całe zawieszenie.Tej BMK-i ja bym nie kupił ,przez to przeładowanie elektroniką.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Lut 2010, 01:10

jiGsaw napisał(a):Pomyśl zanim napiszesz znowu podobne bzdury. Okulara (E classe) można porównywać z 5er, natomiast odpowiednik 7er to S - classe.

Ogarnij sie, doradzilem okulara bo widze ze gosc odkaldal pieniadze, wiec raczej ciezko bedzie mu utrzymac 7demke, z okularem bedzie taniej, a to czym sie rozni to chyba tylko wielkoscia, okulara mozna znalezc z takim samym wyposazeniem jak 7demke, silnikow jest pelno i co najwazniejsze utrzymanie tansze !! w tym sensie porownywalem. Co jak co ale to ze s klasa jest odpodiwenikiem bmw 7 wiedza nawet 10 latki.
illusion
Aktywny

01 Lut 2010, 01:51

No widzisz, a Ty nie wiedziałeś. To chyba nie wiesz jakie wyposażenie mogło być w E38. Co do utrzymania to masz rację, ale niech się wypowie autor.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Lut 2010, 09:51

Niestety ale znaleźć W140 w dobrym stanie będzie ciężej niż E38 :mad:
Oba samochody są warte polecenia, ale i drogie w utrzymaniu.
Kiedyś był artykuł w Auto Świecie i tam właśnie był Audi A8, BMW E38, Mercedes W140 i Mercedes wygrał, klasa sama w sobie :lol: Audi przegrało. A Mercedes wygrał m.in. za przestronność wnętrza, jakość wykończenia, niezawodność i komfort.
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów

01 Lut 2010, 12:01

Dzieki wszystkim, a przede wszystkim Phantonomi ze to wszystko tak ladnie opisal. No to coz, skoro te czesci sa az tak drogie, a sam przeglad jest 2x drozszy, to chyba bede musial zrezygnowac z tego autka i poszukac czegos innego. Moze wezme jakis powazniejszy kredyt i kupie sobie bmw serii 5 z 2003-2005r. czy cos takiego? Albo jeszcze rozwazam pojscie do salonu i kupienie auta w leasingu. Ale oczywiscie nie za drogiego...
fejendood
Nowicjusz