Opinie o BMW E30 1.6/1.8

26 Gru 2009, 11:08

niedługo odbiorę prawko
mam około 8-10tysięcy na zakup samochodu
i ostatnio spodobały mi się bmw e30 z silnikami m40 1.6 ewentualnie 1.8 (samochody z duszą i historią) ale niestety na gaz musi być...
czy auto 20letnie będzie się sprawdzało?? musi pojeździć jeszcze około 4-5lat u mnie...
jak z ich awaryjnością i czy e30 jest lepsze od e36 czy też nie ??

mam nadzieję że mi doradzicie...
Marquest
Nowicjusz

Miejscowość: Nasielsk

26 Gru 2009, 11:18

Za tą kwotę zakupisz ładne E30 1.8IS i takie Ci polecam. Co do gazu to tylko sekwencja, II. gen. to źródło problemów i niezadowolenia. Przy silniku M40 zwróć uwagę na olej, jeżeli będzie wlany mineralny to nie kupuj, bo wałek pewnie już będzie do wymiany wraz z popychaczami (charakterystyczny klekot i problemy z wkręceniem silnika do obrotów maksymalnych znamionowych). Nie bite E30 nie powinno być zgnite, jeżeli będzie zadbane to jak najbardziej będzie się sprawdzało, ale miej na uwadze, że wiek robi swoje i np. gumowe elementy mogą się nadawać do wymiany. Do 8-10 tys zakupisz również E36, które jest nowocześniejsze, większe i lepiej wyposażone, ale jakością materiałów i wyglądem deski rozdzielczej według mnie ustępuje E30.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

26 Gru 2009, 11:58

no właśnie tak myślę że e30 kupie za około 6tys w dobrym stanie bo tak się spotyka na allegro i za to co mi zostanie to ewentualnie powymieniam te elementy które będzie trzeba...
a jak kupie e36 to będę musiał wydać całość za auto 15letnie i jak coś się zepsuje to umarł w butach bo nie będę miał za co ewentualnej usterki naprawiać... a części zapewne są relatywnie tańsze do e30...
zresztą wydaje mi się że e36 jest w większości zajeżdżone przez młodych kierowców
bo na be-te palącą kapcia nawet w 1.6 każda laska poleci :/
a e30 to klasyk sam w sobie

na dzień dzisiejszy wybierałbym z tych :

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

która waszym zdaniem ma zadatki na najlepszą ?? ;)
Marquest
Nowicjusz

26 Gru 2009, 12:01

Obejrzę później, bo wychodzę.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Gru 2009, 12:09

mi się szczerze najbardziej podoba ta ostatnia beta :grin:
marcineq
Początkujący

Miejscowość: Tychy

26 Gru 2009, 12:25

nom fajna ;P tylko czy ja ją utrzymam na drodze... to wkońcu będzie mój pierwszy samochód...
ciekawe będą mieli miny kumple w e36-wieś tun 1.6 jak ich stara e30 łyknie bez zaksztuszenia
lol ;P
ale wracając do tematu co najczęściej ulega zniszczeniu w tych samochodach i na co zwracać szczególna uwagę?
no i czy w kraju można dostać niezajeżdżoną e30??
raczej nimi jeżdżą dziadki którzy kupili ją od nowości (niemcy) albo młodziki co driftują i szaleją (polska)
sprowadzenie raczej się nie opłaca bo koszt całkowitej rejestracji z niemiec to jakieś 1500zł i założenie gazu 2500zł czyli jakieś 3 razy więcej mi wyjdzie niż koszt kupna tej bmw w niemczech...
Marquest
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co zrobić po dachowaniu auta?
    W ramach kolejnego materiału z cyklu Piątek ze Szkołą Auto, instruktorzy doradzają, jak zachować się podczas dachowania samochodu. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły Auto SKODA mówi: "Przygotowując się do drogi ...

26 Gru 2009, 12:45

odpusc sobie ta auta, skoro masz 10 tys. to celuj w cos 1999r a nie stare bmw, bedzie szpan przed kolegami? Jesli ja kupisz zycze ci aby ci sie rozkraczyla na pierwszym skrzyzowniu. Pierwsze auto i bmw i na dodatek 20 letnie- ehh mentalnosc Polakow mnie rozbaraja.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

26 Gru 2009, 14:18

Za 10 tysięcy można kupić fiata bavo/a 1,9 JTD z 2000 roku. Będzie o wiele bardziej bezawaryjny niż 20 letnie bmw i też bez problemów objedzie e36 znajomych.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

26 Gru 2009, 14:37

Marquest wbrew pozorom pomysł zakupu tego auta to niezły pomysł,jeśli kupisz auto od BMW Maniaka,to nie prawda że 20 letnie BMW musi być kupą złomu,moja 25 letnia 190-tka nawet nie myśli o tym by w ciągu najbliższych 10 lat oddać się Schrottowi.Za 6 koła możesz kupić jedynie padakę E36 ale całkiem przyzwoitą E30,znamienne jest jedno,często widuję E36 już w opłakanym stanie ale E30 po moim mieście bujają się w pięknym stanie!Miałem okazję być przewieziony tym autkiem w latach 90-tych(93-4r)po autostradzie jeszcze betonowej przed Strzelcami Opolskimi,to cudo frunęło a nie jechało :!: Mój kolega miał to auto też w tych latach,sprowadził go z Niemiec,wtedy to było Coś :!: Autko nie psuło się mu w ogóle ale?!Niestety żarło już olej,ty zwracaj uwagę na silnik :!: Pamiętaj o jednym ,tym autom nie licz wieku,patrz na stan,tylko stan ma swoją wartość,jazda tym autem w b.dobrym stanie przysporzy ci wiele przyjemności.Ja ci powiem tak,wolałbym to auto powiedzmy za 8 koła niż za tyle samo E36 a dlaczego?! E30 za te pieniądze kupisz w dużo lepszym stanie(wiek).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Gru 2009, 14:47

Z e30 jest taki problem ze jest ciężko znaleźć coś dobrego, ale warto szukać bo te auto ma to "coś".Ogólnie jak znajdziesz egzemplarz w dobrym stanie to nie powinno być zbyt dużo problemów z awariami. Ja swoją e30 z silnikiem m40b16 2 lata temu kupilem za 4500zł i do tej pory żadnej poważnej awarii nie miałem, jedynie jakieś drobne usterki typu padnięty termostat czy tam centralny zamek. Jak będziesz oglądać auto to posprawdzaj dokładnie blacharkę wiadomo auto ma 20 lat, pozaglądaj pod dywaniki czasami cieknie z szybra i wtedy moze byc niespodzianka w postaci przegnitej podłogi, obejrzyj spód auta, poza tym sporo e30-stek jest "zglebowanych" jak będziesz oglądal taką to posprawdzaj dokładnie stan zawieszenia, bo moze byc juz w kiepskim stanie, ogólnie ja bym nie kupił obniżonej e30 która nie ma rozpórek bo 20 letnia buda moze być juz wtedy w zlym stanie. Tak jak pisał jigsaw do silnika m40 nie można lać minerału więc jak właściciel powie że taki jest olej to odrazu podziękuj, spróbuj równiez przegazować do odcięcia i jak sie auto nie wkręca do maksymalnych obrotów to niestety wałek będzie do wymiany, można z tym jeździć, ale z czasem maksymalne obroty bedą coraz niższe.
BMW- Biała Może Więcej
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

26 Gru 2009, 15:04

Naturalnie warto posłuchać rad kolegów ,którzy proponują autka młodsze np. z pod młota FIATA,to nie są złe rady ,no ale jeśli tobie podoba się to BMW to co zrobić?!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

26 Gru 2009, 15:12

Kupić BMW i tyle, Fiat będzie młodszy i to jego jedyna zaleta, a koszta utrzymania JTD będą wyższe niż jednostki benzynowej w BMW. Z resztą sam fakt, że można kupić E30 na oryginalnych np. amorkach i sprzęgle, w przeciwieństwie do Fiata, który, mimo że młodszy 2x i ma kilka razy mniejszy przebieg wykończył już kilka kompletów, o czymś świadczy.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Gru 2009, 15:38

No wiesz Jig,żeby nie wykańczać układów przeniesienia napędu w nowoczesnych turbodieslach trzeba nauczyć się jeździć i przede wszystkim trzeba mieć świadomość jakimi momentami obrotowymi dysponują,to jest powszechny problem wszystkich producentów,nie tylko FIATA ale jeśli będziesz umiejętnie korzystał z tych mocy to długo będziesz się cieszył z trwałości układów,na pewno masz rację,że w rezultacie koszty eksploatacji takiego BMW będą niższe,tyczy się to prawie wszystkich modeli aut z przed lat o dość prostych konstrukcjach( szanujących się firm )
PhantomASA1
Forumowicz VIP

26 Gru 2009, 17:58

Pisałem o tym sprzęgle nawet nie tyle pod kątem JTD, co różnicy w trwałości. Ogólnie benzyna Bravo powinna być tańsza w utrzymaniu od E30, ale JTD już raczej nie.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Gru 2009, 19:17

PhantomASA1 no właśnie tym się głównie kieruję...
wolę wydać nawet 8kafli za e30 w stanie wręcz idealnym jak na rocznik niż 2razy młodsze samochody za tą cenę bo wiadomo kiedyś robiono samochodów stosunkowo mało i były trwalsze i bardziej dopracowane a później każda marka przeszła na masówkę , byle złożyć auto i sprzedać a później co się będzie sypało to już nie ich sprawa tylko właściciela...
nie kupie 20letniego opla czy VW bo już większość stoi na szrocie a te bety i mesie śmigają nawet i starsze...

pewnie jak będę jechał po samochód to wezmę kolegę (mechanika) dam mu stówkę i mi obejrzy samochód i powie co i jak...

no i w takim samochodzie wolałbym z udogodnień to mieć tylko wspomaganie kierownicy bo szyby elektryczne i szyberdach to wiadomo ma prawo już przysparzać kłopotów...

lepiej brać 1.6 czy 1.8 i z założonym już gazem czy dopiero dokładać 2kafle i zakładać gaz??
wkońcu jak dam za nią 4-6tys to jeszcze mi zostanie z 5tys by ją zrobić tak żeby chodziła jak nowa..
Marquest
Nowicjusz