Ból kręgosłupa podczas jazdy

22 Paź 2014, 11:24

Bardzo dużo czasu spędzam za kółkiem, kręgosłup powoli mi już wysiada, zastanawiam się czy można temu jakoś zapobiec. Trudno o odpowiednią postawę w czasie jazdy. Co myślicie o takich nakładkach na fotele - oczywiście nie mówię o tych śmiesznych koralikach, tylko takich bardziej profesjoanlnych. Ma ktoś z was? To pomaga? A może jakieś inne sposoby znacie na złagodzenie bólu?
piegus
Początkujący

Auto: fiat

23 Paź 2014, 12:49

z koralikami do tej pory jeździ mój dziadek hehe nie wiem jak ludzie mogą myśleć że to coś daje.... Ja sam mam nakładkę z kulika system, kupowaną w mildis.pl Komformt jazdy wzrasta mega bardziej, wcześniej ,męczyłem się przy dłuższej jeździe samochodem, teraz jest o niebo lepiej
kryształ

23 Paź 2014, 12:59

Mam dokładnie ten sam problem. Niestety teraz po małym wypadku, kręgosłup odczuwam już po godzinnej jeździe :( Kulki faktycznie nie są nic warte. Oprócz lekkiego łaskotania po plecach na zakrętach, nie mają żadnego zastosowania. Ja poradziłem sobie z tym problemem, co pół godziny przestawiając fotel w pion lub bardziej w dół. Na krótką metę pomaga, ale na dłuższą trasę, niestety trzeba robić sobie postoje żeby się "rozciągnąć" :?
KonradD555
Początkujący

Zdjęcia: 110
Miejscowość: Sandomierz
Prawo jazdy: 14 12 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A4 B5 Avant
Silnik: 1.9 TDi 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

23 Paź 2014, 14:59

Ja mam podobną metodę, zmienianie pozycji fotela pomaga przy kilkugodzinnej jeździe
relecto
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 03 2007
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Volkswagen Passat

02 Lis 2014, 16:40

Najważniejszą sprawą jest udanie się do dobrego lekarza - ortopedy oraz rehabilitanta. Jestem studentem kierunku związanego z medycyną/inż. med i wiem jakie są obciążenia kręgosłupa przy różnych pozycjach. Postawa siedząca przez kilka godzin bardzo obciąża kręgosłup. Dobry rehabilitant pokaże wam odpowiednie ćwiczenia na wzmocnienie mięśni przykręgosłupowych - dzięki temu mniej będziecie odczuwać bóle.
piotrek5444
Nowicjusz

Miejscowość: Niemce

30 Sty 2015, 14:11

Od jakiś dwóch miesięcy używam poduszki Maxiwell, zwłaszcza jak jeżdżę samochodem to się super sprawdza. Poduszka akurat kupiona ze sklepu Eko Medica. Mieli duży wybór takich akcesoriów i bardzo pomocną obsługę.
Onedrzej
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 2011
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Obłożona szlachetnym drewnem kierownica
    Drewniane kierownice są elementem często spotykanym w najdroższych autach klasy premium. Wykonuje się je zwykle metodą podobną do stosowanej przy produkcji uchwytów parasoli – przez gięcie podłużnych kawałków drewna w odpowiednio ...

12 Mar 2015, 17:48

Złe ustawienie fotela. Spróbujcie ustawić go praktycznie w pion i na tyle blisko kierownicy, aby nie odrywać tyłu barków od oparcia siedziska.

Polecam:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

13 Mar 2015, 09:05

Po pierwsze to trzeba dobrze ustawić sobie fotel, ale to zależy od Twojego wzrostu i właśnie kręgosłupa. No i mój znajomy ma jakąś taką nakładkę właśnie na fotelu i mówi, że mu pomaga.
jogorek
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: bmw e46 320d