Bora 1.9 TDi 115KM - Po regeneracji turbiny większe spalanie

08 Mar 2013, 17:35

Witam
Mam pytanie, a mianowicie 2 miesiące temu uszkodziłem miskę olejową i turbina padła.
Turbinę zregenerowali i moc, wszystko ok tylko spalanie jest wyższe.
Przed uszkodzeniem miałem średnie spalanie 7l/100km teraz to spalanie wychodzi 9,5/100km.
Wzrost jest spory niestety, zauważyłem, że chwilowe spalanie wcześniej jak stałem na światłach wychodziło 0.0-0.5, a teraz 2,5-3l.
Auto wydaje się mocniejsze niż wcześniej ale nie pokoi wysokie spalanie.
Czy po wymianie turbo należy komputerowo ustawić mieszankę paliwa?
telefan22
Nowicjusz

Auto: bora 1.9 tdi

10 Mar 2013, 13:09

Musisz sprawdzić ciśnienie doładowania.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

10 Mar 2013, 13:52

A czy vag-iem maxscan 405 mogę to sprawdzić czy tylko u mechanika? Jeśli ciśnienie doładowania jest większe to co może powodować oprócz większego spalania?
telefan22
Nowicjusz

17 Mar 2013, 18:20

Logiczne jest to,że więcej powietrza daje więcej mocy co powoduje większe spalanie.
CośTamWiem
Początkujący

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Zipp Vapor >50
Silnik: coś koło 0,3 2KM :)
Paliwo: Benzyna
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Mar 2013, 18:38

telefan22 napisał(a):Turbinę zregenerowali i moc

Co to znaczy że Ci coś tam...przy tej mocy???
Regeneracja turbiny raczej nie wywołała zwiekszonego spalania tylko coś został zwalone przy okazji albo jest jakiś problem z tym zwiekszeniem mocy. jezeli został założony jakis badziewny power box za 200zł to masz odpowiedź co jest nie tak.
Oczywiście regeneracja mogła sie zbiec z inna awarią.

CośTamWiem napisał(a):Logiczne jest to,że więcej powietrza daje więcej mocy co powoduje większe spalanie.

dobre dobre :shock:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

17 Mar 2013, 23:13

Chodziło mi, że moc jest ok. Turbinę regenerowała sprawdzona firma zajmująca się tym od lat także raczej robią to solidnie. Czytałem sporo podobnych tematów i spotkałem się właśnie z takimi wypowiedziami, że po regeneracji wzrastało zużycie paliwa ale nie rozumiem dlaczego.
telefan22
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    SEAT Toledo - nowy, elegancki i nowoczesny
    Nadchodzi nowy SEAT Toledo. Dynamiczny i elegancki na zewnątrz, nowoczesny wewnątrz, napędzany wydajnymi i oszczędnymi jednostkami TSI i TDI i wyjątkowo praktyczny sedan o sportowej aparycji. Czyli potwierdzona za sprawą ...