Brak dokumentów czy brak uprawnień?

26 Sie 2007, 10:31

Witam

Wczoraj zdałem egzamin na prawo jazdy (za pierwszym razem). Dokumencik dostanę za pewnęza 2 tygodnie. I teraz ro dzi się moje pytanie. Czy podczas jazdy samochodem w tym czasie dostanę mandat 500zł (za brak uprawnień do kierowania samochodem) czy mniejszy mandat, który dostaje się gdy zatrzyma nas policja, a prawo jazdy zostawimy w domu?

Pozdrawiam
rafamalk
Nowicjusz

26 Sie 2007, 15:27

Jak nie masz uprawnien do kierowania samochodem przy sobie,NIE WOLNO ci niestety prowadzić samochodu.A tym bardziej,jak jeszcze go nie otrzymałes.To,ze zdałes,nie ma znaczenia.Policja jak cie zatrzyma bez prawa jazdy przy sobie i jak nie ma w samochodzie innego kierowcy z uprawnieniami,to może odholowac pojazd na parking.A po odbiór może sie zgłośić tylko właściciel samochodu.Nieprzyjemna sprawa.No i jestes młodym kierowca,którego niestety obowiązują taryfikatory.Mandat za prowadzenie samochodu bez uprawnień to tak jak napisałeś 500 zł.Punktów karnych w sumie nie ma za cos takiego,ale policjant jak bedzie chciał,to na upartego moze ci dac nawet 22 pkt(popełnienie przestępstwa drogowego - 10pkt,spowodowanie niebezpieczeństwa w ruchu drogowym 6 pkt,spowodowanie innego niż kolizja drogowa niebezpieczeństw w ruchu drogowym - 6 pkt.).Wszystkie te niebezpieczeństwa w ruchu drogowym możesz byc oskarzony,poniewaz nie masz doświadczenia w kierowaniu pojazdami,co dowodzi fakt,ze prowadzisz bez prawa jazdy,które nie zostało ci wydane,czyli policjant moze nawet stwierdzić,ze nie znasz kodeksu ruchu drogowego i może skierowac wniosek na ponowne egzaminy.Tak że naprawdę nie warto ryzykować.Bo juz ta najłagodniejsza kara 500 zł,to dużo.Czekałes tyle czasu,poczekaj jeszcze te pare dni.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Sie 2007, 15:33

Po mieście raczej nie sprawdzają, a po za miasto wyjeżdżać nie będę. Na egzamin na prawojazdy 2 osoby, które były w mojej grupie (5- osobowej) przyjechały samochodami, a na kurs kilka osób również dojeżdżało swoimi, więc raczej o to, że mnie złapią się nie boję...
rafamalk
Nowicjusz

26 Sie 2007, 17:52

No i to jest właśnie "myślenie" młodych kierowców.Nie złapią mnie,to se mogę...Aż krew czasami zalewa.Obyś tak nie myślał jadąc przez miasto 80.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

26 Sie 2007, 17:56

Ale MotoAlberciku powiedz mi jedno. Czym różni się jeżdżenie po zdaniu egzaminu przed wydaniem plastiku od jeżdżenia po zdaniu egzaminu po wydaniu plastiku. Stanę się wtedy lepszym, odpowiedzialniejszym i w ogóle cacy kierowcą.

Myślę, że uważniej, ostrożniej i wolniej będę jeździł przed wydaniem plastiku, żeby przypadkiem przez głupotę nie wpaść. Nie sądzisz?
rafamalk
Nowicjusz

26 Sie 2007, 18:02

rafamalk: pogląd, który prezentujesz odnośnie jazdy bez - jak to nazywasz - "plastiku" można przełożyć jedynie na "używanie" dziewczyny przed ślubem (i tak powszechne); po co zatem chodziłeś w ogóle "na prawko"? W mieście Cię nie złapią, za miastem będziesz uważał...wydana kasa bez celu i potrzeby... :shock: :D
...czy wypada tak napadać...?
kardio
Początkujący

Miejscowość: Chrobrego.
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Japan Taxi - aplikacja taksówkowa na telefony i tablety
    Toyota szuka sposobów na umocnienie swojej pozycji w nowych, przyszłościowych branżach, dlatego angażuje się w nowoczesne usługi transportowe, oparte na technologii łączenia samochodów w chmurze. W tym miesiącu ...
    Ile można zapakować do samochodu?
    Każdy samochód opisany jest dziesiątkami parametrów. Dotyczą pojemności silnika, ilości miejsc siedzących czy masy własnej. Wśród parametrów jest jeszcze jeden, często przez użytkowników ...

26 Sie 2007, 18:06

Ale nie uzyskałem odpowiedzi. Czym różni się jeżdżenie po zdaniu egzaminu przed wydaniem plastiku od jeżdżenia po zdaniu egzaminu po wydaniu plastiku?

Twojego porównania do dziewczyny raczej nie chwytam i raczej do tej sytuacji nie pasuje.
rafamalk
Nowicjusz

26 Sie 2007, 22:27

Rafalmak - porównanie kolegi Kardio jest bardzo trafne - masz dziewczynę,z którą uprawiasz sex bo ci sie podoba i takie tam,ale nie wiesz,czy będziecie małżeństwem,bo jeszcze o tym nie myślicie na poważnie,a ryzyko wpadki jest.To samo jest z tobą i prawkiem - egzamin zdałeś,ciągnie cię do jeżdżenia autem mimo ze jeszcze nie masz w ręce dokumentu,ryzyko wpadki jest i jeszcze nie wiesz jak długo to prawko bedziesz miał.
Mam nadzieję,że teraz zrozumiałeś porównanie kolegi Kardio.A wierz mi,niebiescy gnębiciele kierowców są bardzo "uczuleni" na młodych kierowców.Tak więc jak zdarzy ci sie wpadka,to módl się,żeby trafic na porządnego niebieskiego.A niedajboże spowodujesz wypadek ty lub ktoś dobije do ciebie - masz wtedy przechlapane jak nie będziesz w stanie okazac prawa jazdy.Czy opłaca ci sie takie ryzyko?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

27 Sie 2007, 21:22

Wybaczcie że kontynuuje wczorajszy temat , ale chciałbym dorzucić swoje zdanie i dobrze by było żeby to przeczytali wszyscy którzy jeżdzą bez dokumentu , mimo że zdali egzamin i czekają na papier . Otóż żadna firma ubezpieczeniowa nie wypłaci odszkodowania na rzecz poszkodowanego jeśli sprawca nie posiada prawa jazdy ! Pół biedy jak trzeba zapłacić za szkode materialną , gorzej jak przyjdzie płacić np.dożywotnią rente ! I teraz zadam pytanie . Jak komuś przy....pisz i jeszcze kogoś okaleczysz , na pytanie czy masz prawo jazdy odpowiesz że za dwa tygodnie pokażesz ? Bo jak mnie by trafił taki delikwent , to wierzcie mi , oddaje sprawe do sądu , a komornik wynosi z domu jegomościa wszystko do gołych ścian .
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna