Brak katalizatora i przegląd techniczny

20 Sty 2016, 12:32

Witam wszystkim, chciałbym się was poradzić. Otóż mam wycięty kata w swojej Hani 5d i wstawioną zwykłą rurę. Przeglądu niestety nie dało rady przejść. Kiepsko czuje się z myślą, że musiałbym kupić kata za 500zł i czy jeśli kupie jakiś używany za grosze albo strumienicę to przegląd wtedy przejdzie?
Co byście mi poradzili?
EmAngel
Początkujący

Miejscowość: Kamień Pomorski
Auto: Honda Civic VI
Silnik: 1.4 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

20 Sty 2016, 15:39

Ja bym pojechał do innego zakładu, w którym nie szukają kwadratowych jaj w 20-letnim samochodzie. Jak już to nie pomoże to podjedź do dobrego tłumikarza i niech ci wspawa jakąś podobnie wyglądającą strumiennicę czy malutki tłumik - wątpię, że diagnosta będzie Kaszpirowskim i bedzie wiedział na wylot czy to katalizator czy strumiennica.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

20 Sty 2016, 16:06

a co z emisją spalin? bo jak wjechałem od od wejścia zaczeło dzwonić ;d
EmAngel
Początkujący

20 Sty 2016, 16:15

Jedź do diagnosty, który zna się na mechanice i wie jak wyglądają samochody w tym wieku i jakie są ich dopuszczalne parametry pracy. Tylko d...l mierzy normy spalin w takim wiekowym aucie.
Anjin
Zaawansowany

20 Sty 2016, 17:50

Anjin napisał(a):Tylko d...l mierzy normy spalin w takim wiekowym aucie.
Myśle ze własnie takowy tak myśli i napisał... :!:
EmAngel napisał(a):a co z emisją spalin? bo jak wjechałem od od wejścia zaczeło dzwonić ;d
Myśle ze sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

20 Sty 2016, 19:10

Do Migi60 - to, że masz status "forumowicz vip" nie upoważnia cię do tego, żeby mnie obrażać szczylu jeden.
Anjin
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

20 Sty 2016, 21:27

Synek-utkwiło mi w pamięci takie coś:Nie dyskutuj z d.....m bo najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu a pózniej pokona doświadczeniem... :!: Zawsze trzymam się tej zasady.
Ps.Temu koledze z forum doradz zeby przyjechal na OBT do mnie na SKP.Będzie "zadowolony"... :lol: :lol:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

20 Sty 2016, 21:31

"Synek", to do mnie 40 lat temu ojciec mówił, a widząc czym jeździsz rozumiem czemu sie tak boisz o ekologię. Hahahaha !
Anjin
Zaawansowany

21 Sty 2016, 10:33

Anjin napisał(a): Tylko d...l mierzy normy spalin w takim wiekowym aucie.

Anjin napisał(a):Do Migi60 - to, że masz status "forumowicz vip" nie upoważnia cię do tego, żeby mnie obrażać szczylu jeden.

Prośba do obu panów - proszę przeczytać regulamin. Następnym razem posypią się ostrzeżenia albo bany..
Co do samego zagadnienia, to jak katalizator był w aucie i został wycięty, to nic dziwnego, że diagnosta nie podbił przeglądu. Oprócz tego ze spalinami i tak jest coś nie tak, ponieważ mają zły skład. I podejrzewam, że to nie wina braku katalizatora, a złego spalania mieszanki. Radziłbym sprawdzić skład spalin i się zobaczy czego jest za dużo. I potem będziemy myśleć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Sty 2016, 18:16

Anjin napisał(a):I podejrzewam, że to nie wina braku katalizatora, a złego spalania mieszanki.
MotoAl-jezeli jednak ten katalizator jest a spalanie jest nie właściwe/CO i HC/to wtedy moze byc blizsza opcja którą zapodałeś czyli regulacja silnika.Jednak nie mozna wykluczyć tez faktu ze katalizator tez spelnia warunki "emerytalne"... :D Wiesz sam ze nie jestem wszechwiedzący ale mam z tym do czynienia na codzień...Niestety... :(
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

25 Sty 2016, 14:15

Niestety muszę zamontować katalizator, bo wykazuje dużo za dużą emisję spalin, dopuszczalne jest 0,5% a u mnie 4,5%.
Pytanie do was, bo chce kupic jakis najtanszy uniwersalny zeby tylko przeszlo przeglad, Honda CIvic VI 5d 1.4 90KM benzyna, silnik D14A2, czy ten kata będzie pasował?

[link do oferty na Allegro wygasł]
EmAngel
Początkujący