Brak OC a zezłomowany samochód

29 Maj 2017, 16:00

Witam,
mam nadzieję, że dobrze trafiłam :) bardzo Was proszę o wyrozumiałość, bo jestem kompletnie zielona w poniższym temacie.
Do rzeczy. Jakiś czas temu wyprowadziłam się z rodziną za granicę i w Polsce zostawiliśmy auto w razie W (stara Astra '96). Miała ważne OC i przegląd. Gdy zbliżał się koniec ważności ubezpieczenia stwierdziliśmy z mężem, że nie będziemy utrzymywać auta, żeby się nim dwa razy do roku przejechać i postanowiliśmy go zezłomować. Zadzwoniłam na skup aut i tam miła Pani właścicielka powiedziała, że musi być rozwiązane OC żeby Astrę wzieli. No i tu zaczęły się schody. Uwierzyłam na słowo i rozwiązałam, dokładnie 29.03.17 OC- oczywiście skutecznie, auto stało dalej nieużywane, już bez przeglądu i ubezpieczenia. Z początkiem maja przyjechał pan z lawetą i zabrał pojazd. Po dokonaniu wszelkiej papierologii poinformował, że bez OC to nie wyrejestruję w WK. (Ja jestem nadal za granicą, moją mama wszystko ogarniała na miejscu zgodnie z upoważnieniem). I teraz pytanie co dalej z tym fantem zrobić? Nie ma auta, nie ma papierów, wstecz się nie da ubezpieczyć, anulować wypowiedzenia OC też sie nie da. Pani w Ergo Hestia powiedziała, że oni nie wysyłają informacji do FG o braku ubezpieczenia (nie wiem czy w to wierzyć). Liczę się z karą jakby co- za głupotę trzeba płacić jak to mówią, nauczka na przyszłość. Tylko jak zakończyć tą sprawę? Macie pomysł? Proszę o jakieś wskazówki, będę bardzo wdzięczna!
tellura
Nowicjusz

Auto: Nie mam

29 Maj 2017, 16:43

Trzeba koniecznie wyrejestrować samochód. Do urzędu należy dostarczyć takie dokumenty, jak:
dokument potwierdzający trwałą i zupełną utratę posiadania pojazd
dowód rejestracyjny
karta pojazdu, jeżeli była wydana i tablice rejestracyjny
dokument potwierdzający wniesienie opłaty na rzecz gminy
Jeśli chodzi o ubezpieczenie, to niestety w związku z brakiem tego ubezpieczenia UFG może nałożyć karę za okres, w którym tego ubezpieczenia nie było. Wyrejestrowanie samochodu może się odbyć bez okazania dokumentu potwierdzającego posiadanie ważnej polisy.
Więcej informacji w poniższym linku:
[link do mFind wygasł]
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

29 Maj 2017, 19:14

Nie powinnaś rezygnować z oc, każde zarejestrowane auto musi być ubezpieczone- ktoś Cię wprowadził w błąd. Normalnie zaprowadzasz(lub przyjeżdżają lawetą) samochód do autokasacji, tam dostajesz kwity i dopiero wtedy zgłaszasz się do ubezpieczyciela(dostaniesz nawet zwrot kasy za niewykorzystany okres ubezpieczenia) i do wydziału komunikacji.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

29 Maj 2017, 22:46

Dokładnie tak jak kolega @Yeti65 mówi najpierw na kasację tam wystawiają dokumenty że auto zezlomowane i dopiero można wyrejestrować w WK i OC nie odwrotnie. Albo ktoś Cię wprowadził w błąd albo coś źle zrozumiałaś ja myślę trochę słabo to wyszło no ale cóż zostało wyrejestrować auto i mieć nadzieję że nic nie przyjdzie a jakby nawet to odwoływać się jakoś może akurat da radę chodź szczerze mówiąc wątpię
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Maj 2017, 10:54

Kurcze no, właśnie wiem, że nie w tej kolejności, ale wiem to dopiero od wczoraj... Szczerze mówiąc to nawet nie wiedziałam, że istnieje coś takiego jak FG, aż wstyd... powinnam była to sprawdzić, a nie wierzyć Pani na słowo... rozmawiałam z nią 3 razy i za każdym razem to samo, wiec pomyślałam, że skoro sie znają na tym, zajmują tym na co dzień, to babka wie co mówi. Ale dałam się wprowadzić w przysłowiowe maliny... cóż poradzę, jak przyjdzie kara to będzie trzeba zapłacić i kropka.
Czyli mówicie, że da sie bez ważnego OC wyrejestrować?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi!
tellura
Nowicjusz

30 Maj 2017, 11:01

Tak, nie powinno być problemów. Nie ma możliwości ubezpieczenia samochodu wstecz. Za brak OC jest kara z UFG, natomiast nie może być ,,kary" w postaci odmowy wyrejestrowania samochodu. Samochód nie istnieje, a fakt ten musi zostać odnotowany w urzędzie bez względu na to, czy samochód posiadał OC czy nie.
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Śpiący policjant - bezpieczne spowalniacze
    Jak skutecznie uspokoić ruch drogowy? Sprawdzoną i popularną metodą jest montaż progów prędkościowych na drogach. To rozwiązanie ma wiele zalet – wymusza na kierowcach ograniczenie prędkości, powoduje mniejsze ...
    Pierwsza litera w alfabecie Lexusa to "F"
    Był rok 2006 i od premiery Lexusa IS drugiej generacji minęło kilka miesięcy. Dlaczego zatem Lexus testował nowego IS-a skrytego pod kamuflażem? Dziennikarze motoryzacyjni zauważyli, że coś się święci, kiedy zaczęły się ukazywać ...

30 Maj 2017, 12:21

tellura napisał(a):Po dokonaniu wszelkiej papierologii
Konkretnie jaki jakie dokumenty zostawił Ci ten laweciarz ? Przy złomowaniu musisz dostać zaświadczenie o demontażu pojazdu np , https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 6Ir8bEKfRA Ty masz również dostać z powrotem unieważnione : dowód rejestracyjny , książkę pojazdu i tablice rejestracyjne . Każde inne działania nie są zgodne z procedurami przewidzianymi prawem odnośnie kasacji auta.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

30 Maj 2017, 13:25

Zostawił to zaświadczenie do WK o demontażu, dowód rejestracyjny z uciętym rogiem i tablice rejestracyjne, nic wiecej. Książki pojazdu do tego auta nie miałam, jeżeli to to samo co karta pojazdu :) mam nadzieję, że uda się to mojej mamie załatwić w WK, żebym nie musiała specjalnie zjeżdżać do Polski...
tellura
Nowicjusz

30 Maj 2017, 13:53

tellura napisał(a):Zostawił to zaświadczenie do WK o demontażu, dowód rejestracyjny z uciętym rogiem i tablice rejestracyjne, nic wiecej. Książki pojazdu do tego auta nie miałam, jeżeli to to samo co karta pojazdu

No to OK . Z tym wszystkim plus o ile pamiętam trzeba wypełnić stosowny wniosek . Formularz do pobrania przez neta lub na miejscu.
tellura napisał(a): mam nadzieję, że uda się to mojej mamie załatwić w WK, żebym nie musiała specjalnie zjeżdżać do Polski..
Tutaj mama będzie potrzebować na piśmie pełnomocnictwo / upoważnienie do czynności wyrejestrowania Twojego auta. Wzór znajdziesz np, https://www.google.pl/#q=pe%C5%82nomocn ... +samochodu Jako że to Twoja mama to opłaty nie ma.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

30 Maj 2017, 17:00

Mama ma ode mnie upoważnienie do wykonywania wszelkich czynności związanych z tym samochodem w moim imieniu łącznie z reprezentowaniem w WK. Bardzo Wam wszystkim dziękuję za odpowiedzi i pomoc!
tellura
Nowicjusz

08 Lut 2019, 23:04

Witam! Wiem że wątek już jest nieaktualny, ale proszę napisać jak zakończyła się ta sprawa, czy Pani mamie udało się wyrejestrować samochód bez ważnego oc?
Mam podobną sytuację, w spadku odziedziczę samochód ciężarowy, który po zakupie nie został przerejestowany i nie ma ważnego oc, jako że nie przedstawia żadnej wartości to chcę go zezłomować, tylko każdy udziela mi innych informacji, dodatkowo straszą karą (ok 7 tys)od UFG za brak ciągłości OC, bardzo proszę o podpowiedź co robić...:-(
asienka33
Nowicjusz

08 Lut 2019, 23:45

Autko zostało zezłomowane bez waznego ubezpieczenia. Miła pani w ubezpieczalni powiedziała, że oni nie informują nikogo o przerwaniu ciągłości ubezpieczenia i jeżeli w ciągu 5 lat nikt się nie dokopie, to kara mnie ominie. I póki co cisza.
Nie wiem jak sprawa by wyglądała w sytuacji spadku, ale chyba w takim przypadku bym ubezpieczyła auto, zezłomowała i złożyłabym wniosek do ubezpieczyciela o zwrot reszty z ubezpieczenia. Trzymam kciuki i powodzenia :ok:
tellura
Nowicjusz

09 Lut 2019, 00:46

Dziękuję pięknie za odpowiedź,pojawia się jakieś światełko w tunelu. Właśnie jedni mówią by opłacić oc, przerejestrowac na siebie, zezłomowac i wyrejestrowac, inni że jak się opłaci oc to zwiększy się prawdopodobieństwo zapłacenia kary z UFG, bo samochód pojawi się w znowu w bazie i wychwycą przerwę. A ciekawi mnie jeszcze czy te 5 lat to liczą od zezlomowania samochodu, czy od zakończenia polisy OC?
asienka33
Nowicjusz

09 Lut 2019, 01:10

5 lat liczone od daty zakończenia polisy, ale nie wiem czy cos sie nie zmieniło w tej kwestii. Szczerze mówiąc, to ta przerwa w okresie ubezpieczenia nie bedzie z Pani winy, bo auto dostanie Pani w spadku, na co będzie Pani miała akt notarialny, więc nie powinna Pani dostać kary za okres ubezpieczeniowy sprzed przyjęcia spadku (choć nie do końca jestem pewna co prawo spadkowe na to, jeżeli dziedziczy się z dobrodziejstwem inwentarza). Mam nadzieję, że wszystko potoczy się dobrze. Może warto zasięgnąć rady na forum prawniczym? W każdym razie życzę powodzenia :)
tellura
Nowicjusz

09 Lut 2019, 20:42

Dziękuję, każda informacja jest cenna, bo dla mnie to zupełnie nowe sprawy, najważniejsze że dowiedziałam się że można zezłomować i wyrejestrowac bez ważnego OC i w ten sposób pozbyć się kłopotu... Pozdrawiam
asienka33
Nowicjusz