OC po zakupie samochodu

02 Sty 2019, 19:57

Jak to jest z tymi opłatami po zakupie samochodu? Jeśli samochód jest sprowadzany to muszę go zarejestrować i opłacić OC, a jeśli samochód już był używany w kraju to tylko go przerejestrowuję i mogę jeździć na OC poprzedniego właściciela?
Gość102571

02 Sty 2019, 20:36

mrk09 napisał(a): mogę jeździć na OC poprzedniego właściciela?
Tak ....ale tylko do momentu kiedy wymienisz DR.Jezeli masz uzgodnione z poprzednim wlaścicielem samochodu ze dostajesz od niego OC to po wymianie DR/dostajesz wcześniej PC/ musisz udać sie do ubezpieczyciela poprzedniego wlaściciela i przepisac nową polisę na Ciebie.Oczywiście jezeli nie masz znizek lub mniejsze niz poprzedni wlasciciel to z Twojej strony następuje doplata roznicy...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

02 Sty 2019, 21:54

Słyszałem też o możliwości płacenia OC w ratach. Może to byłoby dla mnie jakieś rozwiązanie. Korzystał ktoś z takiego rozwiązania?
Po jakim czasie (orientacyjnie) od zakupu auta sprowadzane można nim legalnie jeździć? (biorąc pod uwagę rejestrację, wyrobienie dowodu itp)
Gość102571

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gołoledź i ślizgawica – trudne warunki jazdy
    Gołoledź powstaje, gdy deszcz lub mżawka opada na podłoże o temperaturze niższej od zera. Spadające kropelki rozpływają się i zamarzają w postaci gładkiej, równej, przezroczystej warstwy lodu pokrywającej podłoże. ...
    Jak bezpiecznie pokonywać zakręty?
    Pokonywanie zakrętów nie jest takie łatwe, jakby mogło się wydawać. Redukcja prędkości i skręcenie kierownicy to nie jedyne zadania, jakie musi uwzględnić kierowca. Kluczowa jest płynność wykonania manewru, a do tego ...