Ubezpieczenie - pierwszy samochód

13 Lut 2017, 19:57

Witam mam zamiar kupić pierwszy samochód i mam kilka pytań co do ubezpieczenia. Jak tutaj wygląda sprawa z ubezpieczeniem jak kupuję auto które je posiada jeszcze np. Na 2-3msc i ta osoba ma powiedzmy 30+ lat a ja mam 21? Kiedy i gdzie mam zmienić/dopłacić do obecnego ubezpieczenia? Co muszę jeszcze pozałatwiać po kupieniu auta i dostaniu kluczyków do ręki? Ile może na oko wynieść mnie ubezpieczenie za silnik 1.8T w golfie 4 z rocznika 98-02 i cenie kupna 7-8tyś? Tak cena od do nie potrzebna mi chwilowo dokładna ponieważ jeszcze nie posiadam tego samochodu i dlatego interesuje mnie mniej więcej cena

Z góry dziękuję, w razie jak coś sobie jeszcze przypomnę o co spytać to edytuje temat
snaperr
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 03 2016
Auto: Brak

14 Lut 2017, 09:20

W sytuacji, gdy kupujesz samochód, polisa OC przechodzi na Ciebie, ubezpieczyciel ma prawo do rekalkulacji składki (o wysokości której sam Cię informuje). Musisz pamiętać o tym, że przy zmianie właściciela pojazdu polisa nie przedłuża się automatycznie, co oznacza, że najpóźniej w ostatnim dniu udzielanej ochrony, musisz zawrzeć nową umowę. Nie możesz mieć ani jednego dnia przerwy w ubezpieczeniu, bo UFG nałoży na Ciebie karę. Poza tym, sprzedający zobowiązany jest do przekazania Ci dokumentów potwierdzających zawarcie umowy OC i do poinformowania ubezpieczyciela o zmianie właściciela samochodu i o jego danych, najpóźniej 14 dni od przeniesienia prawa własności. Umowę zawartą przez poprzedniego właściciela możesz także wypowiedzieć (jeśli np warunki po reklakulacji składki nie będą Ci odpowiadać). Takie wypowiedzenie możesz złożyć w każdym momencie trwania umowy. W tej sytuacji również obowiązuje zasada ciągłości ubezpieczenia, co oznacza, że najpóźniej w dniu wypowiedzenia umowy, koniecznie musisz zawrzeć umowę z innym towarzystwem.
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

30 Sty 2019, 14:21

Polecam sprawdzić ubezpieczenia na stronie <reklama> można znaleźć naprawdę dobre i ciekawe oferty.
Ostatnio edytowany przez Kao, 30 Sty 2019, 14:27, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
Kazikdobry
Nowicjusz

05 Lut 2019, 07:05

Wysokość składki można sobie samemu wyliczyć porównując różne polisy. Ja tak robię w porównywarce Cuk
kierowca36
Nowicjusz

13 Lut 2019, 13:02

Najlepiej porównać składki. Co ciekawe chyba najlepsze oferty mają autoryzowani delerzy samochodów, z doświadczenia wiem, że mają dodatkowe upusty dla klientów i jak trafisz na uczciwego sprzedawcę, to można sporo zaoszczędzić nawet kilkaset złotych. Jak ktoś jest zainteresowany mogę dać namiary na mojego ubezpieczyciela, który zawsze ma taniej inż znajdę na internecie i są to firmy poważne jak PZU, Warta, czy Compensa.
MistRo
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochodem na narty - o czym trzeba pamiętać?
    Rozpoczął się okres ferii zimowych, a tym samym rodzinnych wyjazdów na narty. Jeżeli taka podróż ma odbyć się samochodem, warto zastanowić się nad sposobem przetransportowania nart, a także przygotować się do ...