Brak ogrzewania mg zt190 (rover 75)

04 Sie 2020, 15:20

Witam, mam pytanie otóż zakupiłem samochód MG ZT 190 2.5v6+ gaz climatronic tam siedzi. Samochód był kupiony z niedziałającym ogrzewaniem, do wymiany miał być termostat, został on wymieniony po czym to nic nie pomogło (na dłuższych trasach strzałka termostatu spadała o dwie pozycje w dół) termostat wymieniony nic nie pomogło nadal zimne powietrze, w takim razie dobraliśmy się do nagrzewnicy okazało się ze nagrzewnica nagrzewa się prawidłowo, została wyciągnięta zalana wrzątkiem cała się rozgrzała bez problemu. Wsadziliśmy ja z powrotem okazało się ze przy rozgrzanym silniku rurka od nagrzewnicy dolna jest gorąca a górna natomiast zimna jak lód. Wszystkie klapki od nawiewów działają prawidłowo. Co może się dziać z tym samochodem? Wspomnę jeszcze bo może się przydać ze Klima nie działa( po nabiciu pochodziła około tygodnia i padła) i jeszcze ze jak się go wrzuci na większe obroty to rurka górna zaczyna się także robić gorąca i zaczyna lecieć z nawiewów ciepłe powietrze. Wyglada to tak jakby płyn nie przechodził przez nagrzewnice. Liczę na wasza pomoc
pachuxd
Nowicjusz

Zdjęcia: 4

05 Sie 2020, 08:36

Układ ogrzewania odpowietrzałeś dokładnie? Jeżeli przy wyższych obrotach nagrzewnica robi się ciepła to wygląda to tak jak by układ był zapowietrzony.
Czy instalacja LPG jest świeża bo może tam leży problem? Czasem jak źle się podłączy trójniki do układu chłodzenia to później pojawaiają się takie kwiatki.
Czasem jeszcze winna może być pompa wody.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Sie 2020, 09:04

LPG jest świeże ma około 2 miesięcy, co do odpowietrzania próbowaliśmy coś aczkolwiek z tego co czytałem to ten samochód się inaczej odpowietrza, dxis będziemy próbować
pachuxd
Nowicjusz

05 Sie 2020, 17:13

Zerknij, w jaki sposób jest podpięty reduktor LPG ( parownik ) w układ chłodzenia. Powinien być wpięty równolegle. Wpięcie szeregowe może powodować podobne problemy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Sie 2020, 17:33

Jako ze nie jestem ekspertem w tych sprawach podeśle tu zdjęcia może coś pomogą

Brak ogrzewania mg zt190 (rover 75) Brak ogrzewania mg zt190 (rover 75) Brak ogrzewania mg zt190 (rover 75) Brak ogrzewania mg zt190 (rover 75) Brak ogrzewania mg zt190 (rover 75)
pachuxd
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Reflektory z diodami LED (2007)
    W 2007 roku epokę reflektorów z emitującymi białe światło diodami LED zapoczątkował Lexus. Jako pierwszy producent zamontował je w światłach mijania auta produkowanego na szeroką skalę, a dokładnie w swoim flagowym ...