Jak dobrze odgrzybić klimę, żeby brzydki zapach nie wracał!

23 Lip 2020, 22:37

W związku z problemem brzydkiego zapachu chwile po włączeniu i wyłączeniu klimy oraz rozłożenia rąk przy odgrzybianiu granatami, sprayami i nawet ozonowaniu ( po ozonowaniu poprawiało się nieco dłużej, ale smród i tak wrócił)
Zrobiłem urządzenie do mycia parownika . Tylko tak jesteśmy w stanie usunąć źródło powstawania brzydkiego zapachu.

Uważam, że sposób jest na tyle dobry aby można go było przykleić na górze tematu działu klimatyzacja i ogrzewanie.

Z mojego doświadczenia we warsztacie zauważyłem, że dostęp do parownika jest w miare ok w większości aut w okolicach nóg pasażera.

Dostęp do parownika w moim W204 jest pod nogami pasażera, demontujemy osłonę i wyciągamy czujnik temperatury, proces identyczny jak w BMW e90 .
W wiekszości aut można dojsc przez czujnik lub otwor po filtrze kabiny, w innych przypadkach można również przez rurke od chłodzenia schowka lub wyciągniecie wentylatora.

Polecam fajne urządzenie można profesjonalnie odgrzybić klimę ( w ASO za takie cos biora 250-300zł) to urządzenie pomaga gdy nawet ozonowanie nie daje rady !!

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Jak ktoś chce zobaczyć w praktyce

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Panek44
Nowicjusz

24 Lip 2020, 08:46

Panek44 napisał(a):Polecam fajne urządzenie można profesjonalnie odgrzybić klimę ( w ASO za takie cos biora 250-300zł) to urządzenie pomaga gdy nawet ozonowanie nie daje rady !!
Nie potrzeba takiego urządzenia wystarczy zwykły rozpylacz ciśnieniowy z przedłużoną rurką nawet wężykiem silikonowym :) Urządzenie które podałeś kosztuje prawie 300zł więc jak ktoś chce tanio i skutecznie odgrzybić to jego kupowanie mija się z celem.

Preparaty do odgrzybiania klimatyzacji mają już często taką rurkę jak np. Wurth i tu nic więcej nie potrzeba wystarczy wstrząsnąć i odpowiednio rozpylić. Zostawić na jakiś czas później dobrze jest używać intensywnie klimatyzacji i procedurę powtórzyć jak parownik mocno zagrzybiony. Jak ktoś robi taki zabieg raz w roku to nie ma takiej potrzeby bo wtedy nie będzie grzyba :)

Popieram jednak stwierdzenie że odgrzybienie bezpośrednie parownika klimatyzacji jest to najskuteczniejsza metoda na pozbycie się brzydkiego zapachu bo tu działasz środkiem bezpośrednio na bakterie i grzyby.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Lip 2020, 22:53

Gdy musiałbyś wysłuchiwać tak jak ja narzekań klientów na nieskuteczne odgrzybianie to byś zmienił zdanie. Dość znaczna część klientów ma problem z powracającym brzydkim zapachem, oczywiście problem zapewne pochodzi od poprzedniego właściciela. Lepiej wydać na mycie parownika 200zł niż 50-100zł i za 2tyg problem ma wrócić . Masz szczęście, że Twoja fura nie ma problemu z zapachami. Bo moja miała, a to dlatego ze niemiecki dziadek parkował pod drzewem i jak kupowałem od niego auto to widziałem tone liści na podszybiu i jak sie póżniej okazało malutkie części liści gniły sobie w nagrzewnicy ....

Spraye z rurkami nie maja takiego uderzenia jak środek dezynfekujący popchnięty 8 bar z kompresora

Wersja prototypowa bez ulepszynych dysz w kształcie V

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Panek44
Nowicjusz

27 Lip 2020, 15:23

Wciskasz ludziom na siłę ten produkt który uwierz nie jest potrzebny do skutecznego wyczyszczenia nagrzewnicy. Przerabiałem to nie raz i jakoś bez tego sobie poradziłem :mrgreen:
Panek44 napisał(a):Spraye z rurkami nie maja takiego uderzenia jak środek dezynfekujący popchnięty 8 bar z kompresora
Zapomniałeś dodać że potrzebny jest kompresor do tego urządzenia, a nie każdy go ma więc koszty rosną.

Liście, igły z drzew i inne brudy i tak musisz usunąć ręcznie bo nie wylecą przez otwór odprowadzający wodę, a dodatkowo mogą go zapchać. Tu miało być odgrzybienie klimy tańsze niż w serwisie i skuteczne.
Rokiko
Forumowicz VIP

27 Lip 2020, 22:01

Na siłę nie będę cie przekonywał :D
Pisze tylko to czego jestem świadkiem pracując we warsztacie.
Co do syfu który może zatkać odpływ, jest na to małą szansa. Resztki liści które dostaną się w okolice ściany grodziowej są bardzo małe, a później muszą znaleźć dojście które ominie filtr, a następnie są poddane szatkowaniu przez wiatrak :mrgreen:
Panek44
Nowicjusz

28 Lip 2020, 10:43

Panek44 napisał(a):Resztki liści które dostaną się w okolice ściany grodziowej są bardzo małe
Często nie czyszcząc klimatyzacji robi się tam z nich taka masa klejąca która bez problemu zatyka odpływ. Zawsze w pierwszej kolejności najlepiej jest odessać odkurzaczem to co jest jeszcze lotne i przedmuchać powietrzem sprężonym jak ktoś ma.

Swoją droga miałem kiedyś samochód z tak brudną klimą że dopiero po trzecim razie porządnego czyszczenia udało się wszystko dobrze oczyścić. Poprzedni właściciel praktycznie jej nie używał bo uważał ją za zło i siedlisko bakterii. Niestety tak jest jak się nie dba to nie dość że śmierdzi to jeszcze można się od niej rozchorować. Jednak jak układ jest czysty to używanie klimatyzacji to tylko przyjemność.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zaplanować bezpieczny wyjazd na urlop?
    Rozpoczął się czas wakacyjnych wyjazdów, a więc i zwiększonego natężenia ruchu. Wiąże się z tym niestety duża liczba wypadków drogowych, do których w ubiegłym roku najczęściej dochodziło w sierpniu, a ...
    Wysoka kara za brak rejestracji pojazdu/samochodu
    Od 1 stycznia 2020 roku nabywca który kupił pojazd będzie miał na zgłoszenie go do rejestracji 30 dni czyli tak jak to jest aktualnie stosowane. Jednak jeżeli nie zrobi tego w tym terminie dostanie karę która ...

29 Lip 2020, 07:07

Przede wszystkim trzeba wymienić filtr kabinowy bo niektórzy oszczędzają na tym..

"Celem ruchu drogowego nie jest bezpieczeństwo, tylko szybkość". Janusz Korwin-Mikke
samojezdny
Obserwowany