Montaż klimatyzacji - Micra k12

20 Lip 2018, 11:30

Witam wielu prośbach że strony mojej kobiety podjęliśmy decyzję o montażu Zwykłej klimatyzacji w Micra k12. Wiem że jazdy mówi że się nie opłaca, sprzedaj kup z klima itp. (tylko wytłumacz to mojej żonie). Kolega mechanik zrobił mi listę i kupiłem zasadzie wszystko potrzebne do montażu. Mam natomiast obawy odnośnie instalacji elektrycznej no micry po 2006 roku już nie posiadają instalacji do klimy. Czy np tzw moduł komfortu też musi być podłączony do układu el. klimy? Czy sterowana jest tylko czujnikiem ciśnienia i ew elektryk pospina to jakos? Pozdrawiam
mastertomek
Nowicjusz

20 Lip 2018, 12:13

mastertomek napisał(a):Mam natomiast obawy odnośnie instalacji elektrycznej no micry po 2006 roku już nie posiadają instalacji do klimy
Osobno trzeba podłączyć cały układ klimatyzacji i dołożyć odpowiedni przycisk który będzie sterował tym czy jest aktualnie włączona czy tez nie. Moim zdaniem nie trzeba ingerować w żadne moduły przy manualnej klimatyzacji ewentualnie zintegrować z dmuchawą która w pozycji "0" będzie też wyłączała klimatyzację pomimo włączonego przycisku A/C.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

21 Lip 2018, 20:24

Rzeczywiście nie pomyślałem o odlaczaniu sprężarki :) dziękuję za odpowiedź
mastertomek
Nowicjusz

24 Lip 2018, 21:29

hej:) posiadacie może schemat do montażu klimy w k12? byłabym wdzięczna!:)
malwa93
Obserwowany

24 Lip 2018, 22:46

malwa93 napisał(a):posiadacie może schemat do montażu klimy w k12? byłabym wdzięczna!:)
Może kolega który montował pomoże ale z góry napiszę Ci że jest to gra nie warta zachodu i lepiej sprzedać samochód i kupić taki już z układem klimatyzacji.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

25 Lip 2018, 01:09

Czy warta czy nie warta świeczki to kwestia oczywiście posiadacza, wszystkie części potrzebne do montażu klimatyzacji wyszły mnie 550zł (w tym nagrzewnica, chłodnica nowa, sprężarka z gwarancją miesięczna, czujnik, wszystkie rurki, panel) ew jeszcze pasek o filtr około 50zl. Jeżeli to nie przeraża to oczywiście mam schemat jc
mastertomek
Nowicjusz

25 Lip 2018, 07:23

to bardzo bym prosiła o wysłanie! zakupie części a montażem to już męska część się musi zająć :D to mój mail: [email widoczny po zalogowaniu]
malwa93
Obserwowany

11 Sie 2020, 01:34

Witajcie. Dałbyś radę podesłać mi schemat? Mam zamiar także się zabrać.
Macieksrk
Obserwowany