REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Mifol napisał(a):wyszło by mnie to 122zł to i tak taniej ale mam nadzieję że można sam wkład wymienic
To kup i podjedź do mechanika niech wymieni jest też taka opcja.Mifol napisał(a):jakbym umiał to bym wymienił, nie pytał oraz nie zakładał tematu...
W zestawie masz nową uszczelkę która też by się przydało wymienić jak byś kupił sam termostat, a nie wiemy czy czujnik też nie jest padnięty. Tak więc cały zestaw nowy to prostsza i szybsza wymiana. Tu trzeba pamiętać że po wymianie trzeba będzie odpowietrzyć układ chłodzenia.Mifol napisał(a):a co do części to jak? sam wkład? czy ten cały zestaw z allegro co dałem podejdzie i ten wziać?
[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Termostat podejdzie bo jest dedykowany do twojego modelu silnika z oznaczeniem Z18XE.Mifol napisał(a):Powiedz mi jeszcze proszę czy ten wymieniony termostat z allegro na pewno podejdzie i wql warto? czy lepiej ze sklepu droższy kupić?
Tak, przy okazji powinieneś wymienić płyn w chłodnicyMifol napisał(a):jest to zgodne z prawdą?a co do odpowietrzenia to tak jak tam pisze odpalić auto i niech pochodzi z 2 minuty i sam sie odpowietrzy?
Sprwdź jeszcze w instrukcji ale wydaje mi się że musi spełniać normę G12.Mifol napisał(a):czyli płyn cały spuszę i wleję nowy, co do płynu to są też jakieś różnice i wytyczne? czy pierwszy lepszy lać?
Może być dłużej chodzi o to żeby silnik złapał temperaturę (powinieneś widzieć czy lecą bąbelki, jak przestaną to można wyłączyć). Potem jak wystygnie sprawdzasz poziom płynu i dolewasz jak jest za mało. Po kolejnej jeździe znowu jak wystygnie kontrolujesz. Po dwóch takich wystudzeniach silnika poziom już nie powinien się zmieniać i układ wtedy można uznać za odpowietrzony. Aha nagrzewnica otwarta na maksa o tym pamiętaj.Mifol napisał(a):aha okej czy odpowietrzenie to znaczy odpalić auto na odkręconym korku zbiorniczka i niech pochodzi 2 minuty
Nadmuch może być wyłączony tu chodzi o to żeby nagrzewniczka była całkowicie otwarta więc wystarczy ogrzewanie ustawione na max.Mifol napisał(a):a odpowietrzenie to wtedy odkręcić grzanie na maksa i siłę nadmuchu też na maksa