Brak ogrzewania w Punto I

02 Gru 2009, 08:38

Witam,

dzisiaj jadąc do pracy zauważyłem że mi ogrzewanie nie działa, wczoraj działało , powiem tak, temperatura rośnie, dmuchawa chodzi, a ciepło nie leci ?? stan płynu sprawdzałem jest dobry, zapadki w zmiany ciepła na zimne słychać że działają.Powiedzcie mi jaka może być przyczyna ??

2 tygodnie temu był wymieniany rozrząd, robił to znajomy który jest mechanuikiem i .... wymienił mi pasek i rolkę nie wymienił pompy (bo ja nie chciałem ze względu na kase której wtedy nie miałem) , jak nigdy na starym pasku nie było słychać pompy to po wymienie na nowy było ją słychać na wolnych obrotach jak "rzęzi" .... czy całkowite padnięcie tej pomy może skutkować tym że to ogrzewanie nie działa ?? czy ma to coś wspólnego jedno z drugim ??
krisiss
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk
  • 02 Gru 2009, 08:51

A jak z temperaturą silnika?
    lukker
    Początkujący

Miejscowość: Starachowice

02 Gru 2009, 09:12

lukker napisał(a):A jak z temperaturą silnika?

jadąc do pracy około 2 kilometrów temperatura się podniosła na tyle że powinno już lecieć ciepłe powietrze,

ja sugerowałem że może to od pompy paliwa ...ale ...hm ... teraz tak myślę że co się tam mogło by zepsuć ?? przecież jak by się łożysko zatarło bądź rozleciało to by wogóle pasek rozrządu nie chodził i wogóle silnik ... więc wydaje mi się ta opcja odpada ... ale ??
    krisiss
    Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

02 Gru 2009, 20:02

Po dwóch kilometrach jazdy?Malo prawdopodobne.Chyba,że na jedynce cały czas jedziesz.Dwa kilometry to za mało,żeby silnik się zagrzał.Oczywiście podczas normalnej jazdy.Przejedz się z 10 km i sprawdz,czy dmucha ci ciepłe.
    A jeżeli nadal poleci zimne,to albo wysiadła nagrzewnica albo jest coś nie tak z przesłoną nad nagrzewnica,która zamyka kierunek powietrza na nagrzewnicę.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault na salonie Rétromobile
      Renault na salonie Rétromobile, obowiązkowym wydarzeniu dla wielbicieli zabytkowych samochodów, odbywającym się w dniach 5-9 lutego 2020 roku na terenach wystawienniczych przy Porte de Versailles (hale 1, 2 ...