Brak regulacji temperatury VW T5 2003

27 Maj 2019, 13:29

Problem polega na tym, że obracając pokrętłem regulacji temperatury to mam albo skrajnie zimne powietrze albo skrajnie gorące, ponieważ jak pokrętło jest na środku to "coś" na to nie reaguje.

Opór pokrętła jest albo jak zbliżam się do skrajnie zimnego albo do gorącego powietrza.

Rozebrałem ten panel, wymieniłem linkę ponieważ była przy końcu wygięta ale to nic nie dało.

Zauważyłem, że ten mechanizm do którego linka jest przyczepiona - nie wiem jak to się nazywa - nagrzewnica ??? (jakieś pudło... ) ciężko chodzi. Co może być tego przyczyną ? i dlatego ta linka gdzieś po drodze się wygina i pewnie dlatego to pokrętło nie działa jak powinno.

Ale co zrobić z tym mechanizmem który jest połączony z tą linką...jak to rozebrać ? i jak to się nazywa konkretniej ? i czy jest jakiś powód dla którego to tak działa ?
kadabraabra
Nowicjusz

27 Maj 2019, 13:34

kadabraabra napisał(a):Zauważyłem, że ten mechanizm do którego linka jest przyczepiona - nie wiem jak to się nazywa - nagrzewnica ??? (jakieś pudło... ) ciężko chodzi
Tam w środku jest klapa którą sterujesz za pomocą tej linki i jeżeli ona ciężko chodzi to może być tak że nie jesteś w stanie ustawić jej w pozycji pół otwartej i zamyka się albo otwiera a to skutkuje właśnie nawiewem gorącego lub bardzo zimnego powietrza. To jest klapa mieszacza powietrza.
Najlepiej jak byś tam się dostał do środka i sprawdził dlaczego ona ciężko chodzi.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Maj 2019, 13:53

Ok a wiesz może czy muszę rozebrać pół samochodu czy jest jakiś łatwiejszy sposób żeby się tam dostać ?
kadabraabra
Nowicjusz

27 Maj 2019, 14:10

Tego już nie wiem ale przyjrzyj się jak wygląda ta obudowa być może gdzieś jest miejsce dostępowa i można coś odkręcić żeby dostać się do środka w celu sprawdzenia co tam się dzieje. Jak będzie mało miejsca to można zrobić jakieś zdjęcie telefonem jak podejdzie i ocenić co tam się dzieje lub jak byś miał kamerkę inspekcyjną to było by jeszcze lepiej (są takie które można podłączyć do smartfona i sprawdzają się).
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    @Mii - pierwszy SEAT oferowany wyłącznie on-line
    Krótko po wprowadzeniu do sprzedaży miejskiego auta SEAT-a modelu Mii, hiszpański producent wprowadza unikalną wersję swojego przedstawiciela segmentu A – @Mii, który będzie dostępny tylko przy zamówieniu ...