Brak rejestracji samochodu-skutki prawne...

17 Gru 2009, 13:23

No nad tym trzeba by się zastanowić - jakby mogli dawać,to z jakiego artykułu?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Gru 2009, 19:25

Warto rozważyć ten fakt.

A jakie są możliwe artykuły?
Nie siedzę w tych przepisach i nawet nie wiem gdzie tego szukać.

Ogólnie: czy można dostać mandat za nie przestrzeganie prawa? w tym przypadku ustawy prawo o ruchu drogowym?

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

23 Mar 2010, 15:05

Witam jestem pierwszy raz na tym forum . Mam podobne pytanie. Czy jak kupię auto z zamiarem, np. przeznaczenia go na części w jakimś okresie czasu. Czy złamię prawo jeżeli nie dokonam jego zarejestrowania/zgłoszenia do WK.
MarekS
MarekS
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn

06 Kwi 2010, 10:51

tez mam pytanie odnosnie przerejestrowania auta. Kupilem auto 5 miesiecy temu i do tej pory go nie przerejestrowalem, wiem ze raczej nie poniose konsekwencji gdybym chcial je zarejestrowac. Po upnie auta przepisalem tylko poilse OC na matke bo miala znizki, dostalem zwrot roznicy skladek i tyle. Takze polise mam na matke, dowod na poprzedniego walsciciela, umowa sprzedazy jest na mnie. Moje pytanie brzmi czy moge srzedac ten samochod teraz bez uprzedniego go zarejestrowania, czyli tak jakby ciagle byl na poprzedniego walsciciela, lecz umowa jest podpisana moim nawiskiem jako nabywcy. Prosze o pomoc, zalezy mi na czasie !! pozdrawiam
kukula
Nowicjusz

Miejscowość: Skarżysko

06 Kwi 2010, 17:54

Możesz, musisz tylko umowę między Tobą a osobą od której kupowałeś auto przekazać kolejnemu kupcowi.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Sty 2012, 16:42

Witam szanownych kolegów,
jestem w totalnej rozsypce :? . Kupiłam samochód rok temu tj. styczeń 2011 r. Do dziś nie zapłaciłam podatku w wysokości 2 proc. do US ani nie przerejestrowałam samochodu w Urzędzie K. Zbywca samochodu powiadomił swojego ubezpieczyciela jakoś w kwietniu, ze samochód sprzedał, ubezpieczenie poszło dalej na mnie bo nie zdążyłam złożyć wypowiedzenia. Doubezpieczyłam samochód innym towarzystwie ubezp. od kradzieży na własne życzenie, tak można :) .
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że postąpiłam źle. Wiem, że powinnam ale bez sensownej przyczyny tak wyszło, że tych obydwu instytucji nie zaszczyciłam swoją obecnością.

Proszę o poradę, jak delikatnie załatwić ta sprawę. Wiem, że można wysłać pismo do US, donieść na samego siebie, opłacając podatek i czekając.. chyba co będzie dalej. Nie mam pojęcia co mogą mi zrobić, pewnie chodzi o kasę i kary a tego się obawiam najbardziej, choć jak piszę nie uciekam od odpowiedzialności. Biorę pełna odpowiedzialność ale chciałabym uniknąć kary, jednym słowem myślę że mój występek to niska szkodliwość dla Państwa Polskiego. Jestem kobietą i zwyczajnie totalnie roztrzepaną w tym wszechświecie. Na domiar złego, co z przerejestrowaniem? Muszę chyba to zrobić zanim upłynie kolejny termin wypowiedzenia umowy obecnemu ubezpieczycielowi, muszę zmienić bo strasznie drogo płacę. Czyli mam dowód rejestracyjny poprzedniego właściciela a police mam na siebie. Klawo!
Pomocy chłopaki, będę wdzięczna wirtualnie. Musze sprawę załatwić do końca stycznia. To postanowienia noworoczne.
Raczej w grę nie wchodzą żadne fałszerstwa umów ani przepisywanie umowy, bo choć wiem, że to odrębne sprawy - OC a rejestracja, ale taki występek już będzie karany i jest na to akt wykonawczy. No chyba, że któryś z Was mnie zapewni, i pokieruje. :wink:
Jeszcze raz, pomocy!
marzenka30
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: opel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan NV200 - TAXI na ulicach Barcelony
    Nissan zaprezentował 22 listopada model NV200 oraz koncepcyjny pojazd e‑NV200 jako taksówkę miejską nowej generacji, przygotowując grunt dla pojazdów zeroemisyjnych w Hiszpanii i zapowiadając dalszy dynamiczny ...

02 Sty 2012, 22:47

marzenka30 napisał(a):Na domiar złego, co z przerejestrowaniem?

Dziewczyno,kobieto,b....o :wink: to jest najmniejszy problem... :!: :!: Bierzesz wszystkie dokumenty/DR,KP,OC i umowę k/s.../i azymut do WK.Musisz miec aktualny przegląd tech.oraz OC.Tam Ciebie nikt nie ukarze.... :!: :!:
marzenka30 napisał(a): Biorę pełna odpowiedzialność ale chciałabym uniknąć kary, jednym słowem myślę że mój występek to niska szkodliwość dla Państwa Polskiego.

Zwróć się do Naczelnika US na pismie z wyjasnieniem,prośba o nie karanie ale jak to zostanie rozpatrzone tego nie wiem.../niestety ale ja nie Kaszpirowski.... :wink: /...
Zycze powodzonka.... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

05 Sty 2012, 13:25

Witam wszystkich :)

Co do pytań naszej koleżanki marzenka30 to..
Ja swoje auto kupiłem 21 września 11r i też nie zapłaciłem za niego podatku 2% w czasie. Pewnego razu coś mnie dźgnęło by iść do urzędu i w końcu mieć spokój z US opłacając ten podatek po czym Pani która przyjmowała wniosek skierowała mnie do pokoiku wydziału karnego po czym tak się udałem. Tam czekała już na mnie Pani która dopytywała się dlaczego nie opłaciłem podatku w czasie grożąc MANDATEM KARNYM (taki jak wypisuje policja np za przekroczenie prędkości) w zakresie od 150zł do 2700zł. Po krótkiej rozmowie (niestety nie udało mi się umorzyć tego mandatu ponieważ Pani powiedziała że tak do 2ch miesięcy jeszcze by dało rady coś z tym zrobić ale że było to dłużej to już nie) powiedziała że widzi dla mnie wyjście z tej sytuacji typu, że wypisze mi najniższy mandat w wysokości 150zł który będę musiał zapłacić (przypominam że to jest taki sam mandat jak przy wykroczeniu drogowym) lecz powiedziałem, że aktualnie nie mam pieniędzy na spłatę go i kazała mi się zgłosić wtedy kiedy będę miał czyli po nowym roku. Dodam że opłacałem podatek bodajże 7 grudnia 11. Do dzisiaj nie wstawiłem się po odbiór mandatu bo słyszałem że istnieje możliwość napisania pisma w którym się pisze że nie ma się z czego zapłacić tego mandatu i oni wtedy umarzają.

To tyle z mojej przygody z US.
Jakby ktoś miał jakiś wzór takiego pisma w którym się pisze że nie ma się z czego zapłacić tego mandatu i podałby tutaj to byłbym wdzięczny. Dobre to i 150zł w kieszeni.

Pozdrawiam.
Joziek
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 01 2010
Auto: Opel Astra Cabrio

05 Sty 2012, 20:28

marzenka30 napisał(a):Pomocy chłopaki, będę wdzięczna wirtualnie.

Ponegocjujmy nad wdzięcznością realną, to może coś się uda podpowiedzieć. Bo jak kolega Joziek zaznaczył, grozi Ci nawet 2700 zł kary. Więc wdzięczność wirtualna to trochę mało :twisted:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Mar 2013, 04:56

nie ma co się przejmować ;)

jeśli nie zarejestrujesz auta w ciągu 30 dni od zakupu płaci się podwójna cenę przy rejestracji, ale nie musisz rejestrować a jak ci się auto znudzi sprzedasz nie przerejestrowane(ale trzeba mieć wszystkie umowy od wszystkich właścicieli auta do właściciela zarejestrowanego w dowodzie rejestracyjnym)

jeśli zaś chodzi o US to należy opłacić 2% w ciągu 2 tygodni, po tym terminie nakładają mandat(wprowadzili to gdyż nikt nie płacił a odsetki ustawowe to "zbyt mała kara za dziurę budżetową"), jednak mandat się przedawnia po roku od terminu obowiązku opłacenia

czyli jeśli już chcesz zapłacić te 2% a przekroczyłaś termin 2 tygodni, należy iść opłacić podatek od czynności cywilno-prawnych(2%) po upływie roku i 2 tygodni od daty zakupu auta.

przypadkiem niech nikomu nie wpadnie do głowy przepisywanie daty umowy kupna-sprzedaży, bo to jest uznawane za fałszerstwo i kończy się na dywaniku u prokuratora

i najważniejsze, jeśli nie opłaciliście 2% to nie można rejestrować auta bo WK chyba powiadamia US i wtedy mandat murowany (chyba ze minął rok i 2 tygodnie ;) )

reasumując, można spokojnie nie płacić podatku i nie przerejestrowywać auta chyba ze chcecie wpisać jakieś zmiany w dowód rejestracyjny (np. instalację LPG bądź hak), wtedy trzeba przerejestrować i dobrze się zmieścić w powyższych terminach bądź zrobić to po roku ;)
vanhaxon
Obserwowany

Auto: male

09 Mar 2013, 16:27

vanhaxon napisał(a):jeśli nie zarejestrujesz auta w ciągu 30 dni od zakupu płaci się podwójna cenę przy rejestracji,

Ciekawa sprawa. Pierwsze słyszę. Masz jakąś podstawę prawną do tego? Warto by napisać, bo temat dość ciekawy.

vanhaxon napisał(a):jeśli zaś chodzi o US to należy opłacić 2% w ciągu 2 tygodni, po tym terminie nakładają mandat(...) jednak mandat się przedawnia po roku od terminu obowiązku opłacenia

Tu równiez prosze o podstawę prawną - pisząc takie coś warto od razu uzasadniać swoją odpwoiedz taką podstawą, żeby była jasnośc, że tak jest, a nie że ty tylko tak usłyszałeś :wink:

vanhaxon napisał(a):czyli jeśli już chcesz zapłacić te 2% a przekroczyłaś termin 2 tygodni, należy iść opłacić podatek od czynności cywilno-prawnych(2%) po upływie roku i 2 tygodni od daty zakupu auta.

A po co płacić, jak już raz zostało się ukaranym? A dwa razy za to samo wykroczenie nie można być ukaranym - art.5 kpw.

DariuszSawicki napisał(a):podstawa prawna to obowiązek przerejestrowania - zmiana danych - tu zmiana właściciela w ciągu 30 dni od dnia powstania zmiany.

Nie wiem jednak jak się ma do tego stosowanie kar przez policję - na pewno łamie się przepis prawa o ruchu o drogowym i tu pytanie czy policja za to może dać mandat?
Ogólnie: czy można dostać mandat za nie przestrzeganie prawa? w tym przypadku ustawy prawo o ruchu drogowym?

Sprawa wygląda tak, że policjant podczas kontroli wystawia mandat za nieprzestrzeganie art. 78 ustawy PORD, czyli "2.Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:
nabyciu lub zbyciu pojazdu;
Warto zwrócić uwagę na to, że ten artykuł nie nakazuje nam przerejestrować samochód, tylko powiadomić starostę o nabyciu samochodu. Można więc napisać do starosty list ( polecony ) i go powiadomić. I w tym momencie wyczerpujemy tą sprawę. Natomiast kolejny art. z rozporządzenia ministra infrastruktury art.13 - 1. W przypadku zawiadomienia o nabyciu pojazdu zarejestrowanego organ rejestrujący dokonuje rejestracji pojazdu na wniosek właściciela pojazdu.
Tu też wrto zwrócić uwagę na to, że organ dokonuje rejestracji na wniosek właściciela. A jak wniosku nie złożę? Za to już kary nie ma.
Tak więc żeby nie dostać mandatu od policjanta za art.78 ustawy PORD, wystarczy, że po zakupie informuję starostę i na tym koniec. Policjant nie ma prawa wystawić mandatu.
Teraz odnośnie kary za niopłacenie podatku 2% w US - nalezy donieść na samego siebie, czyli chodzi o czynny żal. Nalezy napisac coś takiego:
Zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia skarbowego.
Na podstawie art. 16 ustawy z dnia 10 września 1999 roku - Kodeks karny skarbowy (Dz.U. 2007 nr 111 poz. 765 z póżn.zm.) zawiadamiam, że popełniłem wykroczenie skarbowe z art. 56 § 4 kodeksu karnego skarbowego polegające na nie złożeniu w terminie deklaracji PCC-3 za czynność dokonaną w dniu ............... i wnoszę o odstąpienie od ukarania mnie za popełnienie wykroczenia.
Uzasadnienie
W dniu ..............r. dokonałem czynności prawnej podlegającej opodatkowaniu podatkiem od czynności cywilnoprawnych. Jednakże zapomniałem złożyć w wyznaczonym terminie deklarację PCC-3 i zapłacić należny podatek.
Niezwłocznie po tym, gdy przypomniałem sobie o zaistniałym zaniedbaniu, stosowną deklarację sporządziłem i wraz z niniejszym pismem składam. Jednocześnie składam w banku polecenie wykonania przelewu na kwotę wynikającego z deklaracji podatku, jaki zobowiązany jestem uiścić. Składam także polecenie wykonania przelewu na kwotę równą kwocie należnych odsetek od zaległości podatkowych, z tytułu zwłoki w zapłacie podatku.
Wobec powyższego wnoszę jak na wstępie.

tutajmożna wyliczyć należne odsetki.
Z tym pismem i wypełnioną deklaracją PCC3 plus potwierdzenie opłacenia odsetek zanosimy do US. Warunkiem jest, żeby US wcześniej nie dowiedział się o tym, że PCC3 był nieopłacony.
Tutajz kolei można wypełnić druk PCC3 plus czynny żal i wydrukować.
Dodam, że złożenie donodu na siebie samego, czy tzw czynny żal reguluje art.16 KKS.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

03 Lis 2013, 10:53

Witam,wczoraj pod Kielcami policjant z drogówki zabrał mi dowód rejestr.,,Auto rok temu kupione a nie przerejestrowane,,Policjant poproszony o podstawę prawną ,,nie mając pojęcia o czym mowa,,po konsultacji ze swoim kolegą poinformował mnie że zabiera mi dowód rejestr.ponieważ wpis w dowodzie nie zgadza się ze stanem faktycznym co też wpisał w potwierdzeniu.Jak ma się do tego ,,Prawo,,?Czy i jak moge zaskarżyć postępowanie policjanta?
Krzysinzynier

03 Lis 2013, 14:30

Policjant mógł zatrzymac DR zgodnie z art. 132 pkt 7 ustawy prawo o ruchu drogowym
"1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:
7) uzasadnionego przypuszczenia, że dane w nim zawarte nie odpowiadają stanowi faktycznemu."
W tym przypadku policjant może zatrzymac tylko DR, ale nie może wystawić mandatu, bo nie ma za co.
Jednakże ostatnio policjanci wycwanili się i po zmianie art.97 kw wystawiają mandaty za nieprzerejestrowanie auta w ciągu 30 dni :
Art. 97. Uczestnik ruchu lub inna osoba znajdująca się na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu, a także właściciel lub posiadacz pojazdu, który wykracza przeciwko innym przepisom ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. — Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2012 r. poz. 1137 i 1448) lub przepisom wydanym na jej podstawie,
podlega karze grzywny do 3000 złotych albo karze nagany."

Na coś takiego ostatnio się natknąłem.
Warto jednak zastanowić się nad tym przerejestrowaniem w ciągu 30 dni. Wszędzie mówi się o przerejestrowaniu. Natomiast w ustawie jest mowa o powiadomieniu starosty o nabyciu lub zbyciu pojazdu. ciekawe, czy dopełnieniem tego obowiązku będzie wysłanie listu poleconego do starosty z informacją, że właśnie nabyłem dany pojazd. Teoretycznie obowiązek dopełniłem - powiadomiłem starostę. Policjant na drodze nie ma możliwości tego sprawdzić, więc czy może zabrać DR albo wlepić karę?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika