Podpisałem umowe kupna, auto okazało sie byc uszkodzone

29 Paź 2013, 12:49

Witam
Zakupilem Lagune I i po rozmowach sprzedajacy powiedzial, ze jedynym wydatkiem bedzie wymiana stworzenia +-150 zloty. Po wizycie u kilku mechanikow okazalo się, że 2 nie chce sie tego podejmowac, bo wymiana dotyczy wahacza i belki + stan ogolny nienajlepszy. Na umowie mam napisane, ze do porawy zawiszenie, jednak mial to byc koszt 150 zloty a nie 1500zl. Czy mam prawo jakos zwrocic ten samochod?
Renu
Nowicjusz

Auto: brak

29 Paź 2013, 13:07

Niestety nic nie wskórasz. Do poprawy zawieszenie to szerokie pojęcie. Pozostaje naprawić samochód we własnym zakresie i wyciągnąć lekcję na przyszłość.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

29 Paź 2013, 13:30

W sumie tak sobie przypomnialem, ze w trakcie jazdy samochodem czestowal i proponowal mi marihuane. W sumie to chyba nazywa sie argument?;D
Renu
Nowicjusz

29 Paź 2013, 13:33

A dowód na to masz?
matiit
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 05 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: BMW e39
Silnik: m52b28

29 Paź 2013, 13:37

Renu napisał(a):W sumie tak sobie przypomnialem, ze w trakcie jazdy samochodem czestowal i proponowal mi marihuane. W sumie to chyba nazywa sie argument?;D

W sumie jak ja bym trafil na takiego cwaniaka jak Ty to z samochodu musieli by Cię wynosić :naughty:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Paź 2013, 13:41

bez przesady mam te 46 na rzezbie w lapie, wiec tak latwo sie mnie tez nie wynosi. Chce to zalatwic jak ludzie. Koles popostu chcial mnie wyrabac i to zrobil. Dowodu nie mam, ale byla propozycja + historie o jego plantacji i jak to hodowal, wiec chyba to cos znaczy?
Renu
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dziewczyny na skutery - zakup jednośladu
    Skuter to idealny środek transportu dla tych, którzy chcą ominąć korki i nie korzystają z komunikacji miejskiej. Po niedawnej nowelizacji ustawy o kierujących pojazdami, popularność małych motocykli gwałtownie wzrosła. ...

29 Paź 2013, 13:45

Nawet jeśli to to będą 2 całkiem oddzielne sprawy.

I przyjmijmy, że koleś beknie za M (bo znajdą), a ty zostaniesz z zepsutym złomem:)
matiit
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 05 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: BMW e39
Silnik: m52b28

29 Paź 2013, 13:46

Dlatego mowie chce sie dogadac, poporostu sprzdal mi cos niezgodnego z tym co prezentowal. No nic zobaczymy co z tego wyjdzie.
Renu
Nowicjusz

29 Paź 2013, 13:52

Renu napisał(a):bez przesady mam te 46 na rzezbie w lapie, wiec tak latwo sie mnie tez nie wynosi. Chce to zalatwic jak ludzie. Koles popostu chcial mnie wyrabac i to zrobil. Dowodu nie mam, ale byla propozycja + historie o jego plantacji i jak to hodowal, wiec chyba to cos znaczy?

Takie kombinowanie może się źle skończyć, nie dla niego tylko dla Ciebie.

Kupujesz w Polsce stary samochód więc to logiczne, że co nie co jest do naprawy i musisz się z tym liczyć. Nikt idealnego samochodu nie sprzedaje. Ostatnio sprzedałem 25 letni samochód a po 5 dniach przyjechał koleś z ryjem, ponieważ okazało się, że do wymiany są końcówki drążków :lol: :lol: :lol: :lol:
Ludzie, trochę realizmu zalecam :lol:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Paź 2013, 13:57

ale czy ty kminisz czace, ze polecial ze mna w hu ja? tutaj nie kwestia starego samochodu, bo sie z tym licze, ale z perfidnym oszustwem, a to co innego.
Renu
Nowicjusz

29 Paź 2013, 14:06

Renu napisał(a):ale czy ty kminisz czace, ze polecial ze mna w hu ja? tutaj nie kwestia starego samochodu, bo sie z tym licze, ale z perfidnym oszustwem, a to co innego.

W pierwszym poście napisałem Ci odpowiedź na Twoje pytanie, nic nie zrobisz, teraz to już musztarda po obiedzie. Musisz się z tym pogodzić niestety i byc bardziej wyczulonym przy kolejnym zakupie samochodu.
Ile samochodów w życiu kupiłeś?
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Paź 2013, 14:19

1) podstawa prawna roszczeń - przepisy dotyczące rękojmi za wady fizyczne rzeczy - art.556 kodeksu cywilnego i nast.; odpowiedzialność sprzedawcy ma charakter absolutny, tj. odpowiada za wady jawne i ukryte; i co ważne, nie ma znaczenia, czy rzecz jest nowa czy używana;

2) w opisanej sytuacji proszę zgłosić sprzedawcy wadę auta, tzn. że to jest niesprawne, że auto było powypadkowe, że takie a takie części nie są sprawne, mimo odmiennych zapewnień jego, i jednocześnie złożyć oświadczenie o odstąpieniu od umowy i zwrotu ceny nabycia

Masz prawo i masz się domagać zwrotu pieniędzy. Nie babraj się w narkotyki czy coś innego. To sobie odpuść. Nie odstąpi od umowy sprawa do sądu i wygraną masz w kieszeni. Mój znajomy taką sprawę wygrał w 2008 roku. W niedługim czasie pewnie wyjdą inne usterki. Będziesz dokładał, dokładał aż przewyższysz wartość auta.
fredi
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Rover;25,45,75,MG ZT, Acura TL
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

29 Paź 2013, 14:39

Witam
dziękuje za pomoc ! bedzie z pewnoscia mi sie latwiej rozmawialo, wiedzac w czym rzecz, dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam.
Renu
Nowicjusz

29 Paź 2013, 14:40

Fredi oczywiście przepisy prawne, które przytoczyłeś są jak najbardziej prawdziwe. Jednak w praktyce na niewiele się zdadzą.
fredi napisał(a):2) w opisanej sytuacji proszę zgłosić sprzedawcy wadę auta, tzn. że to jest niesprawne, że auto było powypadkowe, że takie a takie części nie są sprawne, mimo odmiennych zapewnień jego, i jednocześnie złożyć oświadczenie o odstąpieniu od umowy i zwrotu ceny nabycia

W teorii ale nie praktyce, niestety takie realia.
Naprawdę mam z takimi sytuacjami styczność na co dzień.
Jeżeli nieuczciwy sprzedawca ( całkiem uczciwi chyba nie istnieją w tym kraju, takie zachowanie wymuszają sami kupujący :mrgreen: ) będzie miał trochę oleju w głowie to ze wszystkiego prawnie bez najmniejszego problemu się wywinie, szkoda czasu a pieniądze stracone na sądowe batalie lepiej przeznaczyć na naprawę pojazdu.
I nie rób facetowi złudnych nadziei podpierając się nic nie wartymi paragrafami.
Gdyby prawo było w tych kwestiach takie skuteczne to WSZYSCY handlarze/ właściciele komisów dawno by w pierdlu siedzieli :mrgreen:
Pozostają mniej humanitarne metody załatwiania takich spraw, bardzo skuteczne lecz ryzykowne... :mrgreen:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Paź 2013, 14:51

W umowie kupna sprzedaży jest taki zapis "Kupujący oświadcza, że stan techniczny pojazdu jest mu znany."
Także już po ptokach. W interesie kupującego jest poznanie stanu technicznego pojazdu, sprzedający równie dobrze może nic nie opowiadać, on mógł nawet nie wiedzieć że do wymiany jest więcej niż sworzeń.
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna