Przerejestrowanie a oc . Jak to wszystko ze soba polaczyc ?

03 Lis 2013, 11:35

Witajcie chcialbym sie spytac jak wyglada sprawa przerejestrowania auta . Mam auto z aktualna polisa OC nie moją poprzedniego wlasciciela i w najblizszym czasie przymierzam sie do przerejestrowania auta i jak tutaj to wszystko ogarnac ? Co w ogóle chce zrobic ? Mianowicie plan wyglada tak:

1. Przerejestrowanie auta
2. Ubezpieczenie auta w drugiej firmie
3. Wymowienie starego OC

Teraz moje pytanie jak to wszystko ogarnac ? W jeden dzien to wszystko musze zrobic ? Po przerejestrowaniu auta OC stare jest jeszcze w ogóle wazne ? Zeby wymowic stare OC potrzebuje miec zawarte nowe i wtedy wymowienie na podstawie 2 ubezpieczen .

Prosze o oswiecenie mnie .
deadwheel
Nowicjusz

Auto: Nie mam

03 Lis 2013, 14:51

Teoretycznie musisz to ogarnąć w jeden dzień, a jak nie dasz rady, to samochodem nie możesz jeździć, ponieważ dane w DR i dane w ubezpieczeniu OC nie będą się zgadzać. Powinno to wygladać tak :
Po zakupie samochodu jedziesz do WK. Tam dokonujesz przerejestrowania samochodu na siebie. Nie zrobisz tego od razu - trzeba czekać kilka dni na nowy DR - póki co dostaniesz tymczasowy. Następnie jedziesz do nowego ubezpieczyciela i spisujesz nową umowę. Jeżeli samochód jest ubezpieczony w innej firmie niż typu Direct, to można pojechać i ząłatwić wszystko od ręki. Jeżeli jednak jest to firma Direct, to trzeba pismo napisać i wysłac pocztą. Warto pamiętać, że obecnie desyduje data stempla pocztowego, a nie jak kiedys data, kiedy pismo dotarło do ubezpieczyciela. No i jak ubezpieczasz się w firmie direct, to trzeba zadzwonić i telefonicznie lub przez internet ( wówczas zazwyczaj jest taniej ) zawrzeć umowę ubezpieczenia. Ubezpieczyciel powinien wysłać ci na maila potwierdzenie zawarcia umowy ubezpieczenia, która drukujesz i jeździsz z nią. Po kilku dniach przychodzą do ciebie dokumenty ubezpieczenia. Następnie jedziesz do ubezpieczyciela i piszesz wypowiedzenie umowy OC z dniem zakupu samochodu ( jak dzien lub kilka dni później to zrobisz, to ubezpieczyciel naliczy ci koszta ubezpieczenia za te kilka dni).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Lis 2013, 18:13

A w ten sam dzien kiedy otrzymam tymczasowy DR to moge normalnie poruszac sie jeszcze na starej polisie ? :P Firmy to PZU i TUW . TUW wymowienie i PZU nowe . Ja slyszalem rozne wersje ale skoro tak mowisz to chyba wiesz troche lepiej :P W PZU z tego co kojarze moge zrobic to online nawet a wypowiedzenie wiadomo trzeba dostarczyc .
deadwheel
Nowicjusz

03 Lis 2013, 21:52

W nowym DR będą nowe dane, a w starej polisie stare dane samochodu. Nie będzie się zgadzał numer rejestracyjny. Możesz mieć kłopoty podczas kontroli - możesz wozić ze sobą umowę KS, ale to zalezy na jakiego służbistę trafisz. Jeden cię puści, drugi narobi kłopotów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Lis 2013, 22:35

Troche to dziwnie jest zrobione :D Wychodzi w sumie na to nawet ze OC tego pojazdu musze miec odrazu po przerejestrowaniu auta bo inaczej niby nie moge sie poruszac tym samochodem :D Na siłe moze uda sie dogadac podczas kontroli np i pokazac umowe , sprawdzic VIN ze "stara" polisa ale odpukac to :P Hmm a co z sytuacja kiedy OC w PZU zamowie przez internet nie w godzinach pracy ale w ten sam dzien to i tak bedzie liczyl sie ten dzien ?
deadwheel
Nowicjusz