Brak rejestracji samochodu-skutki prawne...

15 Paź 2008, 15:34

Witam...Kupiłem samochód w Maju tego roku i do dnia dzisiejszego nie przerejestrowałem go na siebie, lech samochód ma ważne OC, gdyż właściciel sprzedał mi go wraz z przekazaniem ubezpieczenia. Samochód ma też ważny przegląd techniczny...I tu moje pytanie, co grozi mi w przypadku kontroli policji gdyby zatrzymała mnie jadącego tym samochodem???
Z góry dziękuję za odpowiedź...
DEMON85
Nowicjusz

15 Paź 2008, 18:42

Jeżeli im nie pokażesz umowy kupna-sprzedaży to tak jak byś jechał pożyczonym i nic Ci nie zrobią.
v40
Początkujący

16 Paź 2008, 00:13

No fakt...Ale jak sprawdzą, że samochód został wyrejestrowany, a na przerejestrowanie ma się przecież miesiąc?
DEMON85
Nowicjusz

16 Paź 2008, 17:02

Jeżeli poprzxedni właściciel samochód wyrejestrował(a ma taki obowiązek,bo bez wyrejestrowania nie może wypowiedzieć umowy OC,to policja jak to sprawdzi,to poprostu samochód odholują na parking policyjny,a ty zapłacisz mandat.Druga sprawa,to OC - poprzedni właściciel z pewnością wypowiedział umowę OC,a ty nie zrobiłeś aneksu do tej umowy.Tak więc z pewnością będzie cie ścigał zakład ubezpieczeń o ewentualną dopłatę do składki OC.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Paź 2008, 19:01

MotoAlbercik napisał(a):Jeżeli poprzedni właściciel samochód wyrejestrował(a ma taki obowiązek

Nieprawda. Zbywca samochodu nie wyrejestrowuje (chyba, że oddaje go do kasacji). Nabywca ma obowiązek samochód przerejestrować do 30 dni od daty zakupu, ale nie wiem, jakie sankcje grożą za niedostosowanie się do tego obowiązku.

MotoAlbercik napisał(a):bez wyrejestrowania nie może wypowiedzieć umowy OC
(...)
poprzedni właściciel z pewnością wypowiedział umowę OC,a ty nie zrobiłeś aneksu do tej umowy.

Znów nie zgadzam się. OC nie wypowiada zbywca, lecz decyzja leży po stronie nabywcy - może on wypowiedzieć OC i kupić sobie inne, lub przedłużyć OC dopłacając/odbierając różnicę w składce.

DEMON85, najpierw spróbuj zorientować się, co grozi za niedopełnienie obowiązku przerejestrowania. Jeśli grozi duża kara, a masz kontakt ze zbywcą, to może pójdzie na to, aby podrzeć umowę sprzedaży i sporządzić nową, z datą na kilka dni temu.
W przypadku anektowania OC liczy się data sprzedaży, a nie przerejestrowania.
Pozdr.
LukD
LukD
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków Nowa Huta

16 Paź 2008, 19:41

Jeżeli chodzi o samo przerejestrowanie samochodu to niby jest taki obowiązek, że trzeba w ciągu 30 dni, ale z tego co mi wiadomo to za niezobowiązanie się do tych warunków grożą tylko jakieś małe odsetki w skarbówce...A właściciel może sprzedać mi samochód poprostu przepisując na mnie ubezpieczenie, tak to załatwilem w ubezpieczalni płacąc drugą ratę ubezpieczenia na moje nazwisko...
DEMON85
Nowicjusz

16 Paź 2008, 22:50

w wydziale komunikacji nic Ci nie grozi jak nie przerejestrujesz auta w ciagu 30 dni. Kolejny martwy przepis w polskim prawie
kropka1
Początkujący

17 Paź 2008, 19:58

Kolego LukD - jak ktoś sprzeda samochód,to z umową kupna-sprzedaży musi iśc do WK i to zgłosić(źle się wyraziłem,pisząc,że musi go wyrejestrować).WK samochód wyrejestrowuje z jego konta i jak policja szuka danego samochodu(np. podczas kontroli) po numerze rejestracyjnym(zakładając,że numery zostają takie same u nowego nabywcy),to WK przesyła na policję wiadomość,że z datą ... samochód został sprzedany,ale nie został przerejestrowany,jeżeli nowy właściciel go nie zarejestrował na siebie.I tutaj policja mandatu dać nie może,bo nie ma w taryfikatorze mandatu za nieprzerejestrowanie samochodu,ale może skierować wniosek o ukaranie do Sądu Grodzkiego.I tak własnie policja robi.Nawet,jak zatrzyma do kontroli samochód i kierowca pokaże umowę kupna-sprzedaży i od daty kupna upłynęło więcej niż te ustawowe 30 dni.A robią tak,ponieważ w razie jakiegokolwiek wypadku bądz wykroczenia,jeżeli kierowca zbiegnie z tego miejsca,okazuje się,że samochód nie jest przerejestrowany i nie można znaleść jego nowego właściciela.A na umowie kupna-sprzedaży nabywca może wpisać obojętnie jakie dane - sprzedający nie ma prawa kontrolować danych osobowych kupującego,ani jego dokumentów.I dlatego policja kieruje wniosek o ukaranie do Sądu Grodzkiego,a ten podciąga to pod zamierzane ukrycie przestępstwa,z wykorzystaniem pojazdu c- przykra sprawa.
Tak samo,jest z OC - po sprzedaży samochodu,sprzedawca idzie do WK,gdzie dostaje potwierdzenie zbycia samochodu i idzie do ubezpieczalni to zgłosić,żeby nie płacił następnego okresu ubezpieczeniowego,który jeżeli nie wypowie się umowy ubezpieczenia,przechodzi automatycznie na następny okres.Czyli jeżeli zbywca nie zgłosił sprzedaży samochodu w ubezpieczalni i kupił inny samochód i ubezpieczył go,to płaciłby tzw. podwójne ubezpieczenie - za ten co sprzedał i za ten nowy.
Natomiast nowy nabywca samochodu,jeżeli nie spisze aneksu do umowy,to oczywiście umowa ubezpieczenia przechodzi automatyczne na nowgo nabywcę,do końca okresu jej obowiązywania.Ale ubezpieczyciel i tak bedzie ściagał nowego nabywcę,ponieważ może być róznica w zniżkach między sprzedawcą,a nabywcą i nabywca musi np. dopłacić do ubezpieczenia,by wyrównać tą różnicę.
Czyli tak czy inaczej samochód trzeba przerejestrować(żeby nie mieć kłopotów) i do umowy OC spisać aneks bądz ją wypowiedzieć i zawrzeć nową.A jeżeli ubezpieczyciel wezwie nabywcę do zapłaty za OC,a ten bedzie unikał,to ubezpieczyciel wpisuje go na tzw czarną listę dłużników i taki delikwent nie dostanie nigdzie np. kredytu, a ściągnięciem należności zajmie się komornik.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

19 Paź 2008, 12:38

OK, teraz rozumiem.
Domyślam się, że to zgłoszenie zbycia jest nieobowiązkowe, jest to w interesie zbywcy tzw. d...chron.
Akurat wśród moich znajomych nikt tego nie praktykował, koleżanka nawet miała przykrości w ubezpieczalni jak nowy nabywca przedłużył OC na jej nazwisko, a potem migał się od zapłaty drugiej raty.
Tak czy inaczej, dziękuję za obszerne wyjaśnienie i pozdrawiam.
LukD
LukD
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków Nowa Huta

15 Sie 2009, 14:51

witam,
mam podobny problem. Kupiłem dwa fiaty 126p w czerwcu tego roku z OC ważnym do września ale przed upływem miesiąca sprzedałem je bez wcześniejszego przerejestrowania.
Myślałem, że wystarczy jak nowy nabywca przerejestruje pojazdy i załatwi wszystko z ubezpieczeniem. Niestety nowy nabywca nie zrobił tego i już przyszedł mi z PZU blankiet do zapłaty. Poszukałem trochę w google i się zmartwiłem bo okazuje się, że mogę mieć problemy nie tylko z ubezpieczeniem:
Art. 78. prawa o ruchu drogowym
2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:
1) nabyciu lub zbyciu pojazdu;

tutaj od daty zakupu minął już ponad miesiąc ale od daty sprzedaży mam jeszcze 5 dni. Jeżeli chodzi o ewentualne kary dotarłem do czegoś takiego:
Art. 97.
Kto wykracza przeciwko innym przepisom o bezpieczeństwie lub o porządku ruchu na drogach publicznych,
podlega karze grzywny do 3.000 złotych albo karze nagany.

Ma ktoś jakieś rady jak rozwiązać sprawę bez narażania się na dodatkowe koszta i problemy?
azathoth
Nowicjusz

Miejscowość: poznan

17 Sie 2009, 10:31

ponieważ Ty na siebie tych pojazdów nie zarejestrowałeś to nie będziesz mógł zgłosić ich sprzedaży w swoim urzędzie komunikacji.
Wynika to z tego, że nie ma tych pojazdów na Ciebie w systemie urzędu komunikacji.

Jedyne co możesz zrobić to napisać pismo do urzędu komunikacji w którym poinformujesz urząd, że kupiłeś takie pojazdy i następnie je sprzedałeś bez przerejestrowania. Dołącz do tego kopie umów i na swojej kopii pisma poproś o przybicie pieczątki urzędu z datą wpływu i ewentualnym numerem sprawy.
Dzięki temu poinformujesz starostę o zmianie danych ;)

Dobrze, że wskazałeś ten przepis o możliwym ukaraniu grzywną do 3000 zł bo wiele osób pyta na forum o ten termin i sankcje związane z jego niedotrzymaniem.

Praktyka jest jednak taka, że nie spotkałem się jeszcze z ukaraniem za brak zgłoszenia zmian w terminie 30 dni. Jest to obecnie martwy przepis bo pewnie nikomu nie chce się wszczynać postępowania przed sądem.
Sąd znając nasz kraj uznał by niską szkodliwość czynu i skończyłoby się na niczym.
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

16 Gru 2009, 14:04

witam we wrześniu tego roku kupiłam auto i do tej pory go nie przerejestrowałam wczoraj zatrzymała mnie policja i powiedział że mam przerejestrować auto bo teraz daje mi ostrzeżenie ale następnym razem zabierze mi dowód rejestracyjny i wezwie lawete i mi auto odholuje na parking strzeżony dodam jeszcze że OC mam ważne do kwietnia następnego roku...proszę o odpowiedż czy może tak zrobić.PILNE
karolcia07
Nowicjusz

Miejscowość: Krotoszyn

16 Gru 2009, 14:45

Nie można. Nie ma takiego prawa. Jeżeli policjant zechce tak zrobić, to poproś o podstawę prawną.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Gru 2009, 14:54

A skąd policja wie,że ty to auto kupilaś,a nie pożyczyłaś od znajomego?Masz dowód rejestracyjny,ważne OC i przegląd,więc policja nie ma żadnych podstaw do tego,by ci zatrzymywać ów dowód i holować auto.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

16 Gru 2009, 23:21

podstawa prawna to obowiązek przerejestrowania - zmiana danych - tu zmiana właściciela w ciągu 30 dni od dnia powstania zmiany.

Nie wiem jednak jak się ma do tego stosowanie kar przez policję - na pewno łamie się przepis prawa o ruchu o drogowym i tu pytanie czy policja za to może dać mandat?

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam