Brak sprzęgłą po wymianie silnika Opel Astra 1.7 DTL

01 Wrz 2013, 11:23

Witam mam bardzo duży problem . Nie dawno wymieniłem silnik , złożyłem go odpowietrzyłem pali . Ale jest taki problem że nie ma sprzęgła . W ogóle nie stawia oporu przy naciskaniu . Po naciśnięciu bardzo dużo razy pedał sprzęgła może trochę się robi twardszy ale to jest nie do końca wyczuwalne. Sprzęgło zostało odpowietrzone . Próbowałem wrzucać bieg ale widzę że nie wchodzi i nie chce na chama wciskać . Co może być tego przyczyną ?
matrix1441
Nowicjusz

Miejscowość: Krosno

05 Wrz 2013, 10:48

Strimi
Początkujący

Prawo jazdy: 04 05 1985
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford S-MAX
Silnik: 2,5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

05 Wrz 2013, 18:31

Tylko że ja nie miałem przed wymianą silnika problemu z wrzucaniem biegów . Sprzęgło działało idealnie. Sprawdziłem pompkę sprzęgła bardzo dobre ciśnienie daje . Kupiłem wyprzęgnik nic . Dodam jeszcze że układ został odpowietrzony leci czyściutki płyn. Kolega trzymał Wysprzęglik dwoma rękami ja naciskałem na pedał sprzęgła wysprzęglik ruszył się 1 cm resztę siły co naciskałem zdołał utrzymać w rękach. Czyli za małe ciśnienie żeby wycisnąć sprzęgło . I co może być ? Skoro wysprzęglik nowy , pompka daje bardzo dobre ciśnienie. Pomóżcie !!!!!
matrix1441
Nowicjusz

05 Wrz 2013, 18:36

Mogę jeszcze powiedzieć że pedał sprzęgła gdy jest nie odpowietrzony chodzi praktycznie bezwładnie nie stawia w ogóle oporu , po odpowietrzeniu delikatnie stawia opór ale biegu 1 nie da się wrzucić. Nie wyciska do końca sprzęgła . Ale gdzie tkwi problem ?
matrix1441
Nowicjusz

05 Wrz 2013, 18:47

Może jednak w siłowniku jest jeszcze powietrze.Nie naciskając na pedał sprzęgła odkręć odpowietrznik i zobacz co z niego będzie uchodzić.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

05 Wrz 2013, 20:36

Jak jest zapowietrzony to nic się nie będzie robiło , a jak odpowietrzony to pomału leci płyn
matrix1441
Nowicjusz

16 Wrz 2013, 20:02

W żaden sposób nie chce cię obrazić, ani nic z tych rzeczy. Zobacz czy wgl masz sprzęgło przykręcone do koła zamachowego. Jeżeli sam tego nie robiłeś to mógł ktoś to popsuć.
NooControl
Początkujący

Prawo jazdy: 14 11 2012
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Szukam