Brak ubezpieczenia OC przez ponad miesiąc

26 Sty 2010, 19:00

Witam

Mam beznadziejną sytuację. Kupiłem auto w październiku i niestety z niewiedzy i braku kasy zwlekałem z opłatą OC do grudnia. Samochód wtedy stał. Teraz przez przypadek dowiedziałem się, że za to płaci się kary. Oczywiście auto już jest ubezpieczone, ale zastanawiam się, czy ta luka (ponad miesiąc) braku OC pociągnie za sobą jakieś kary itp.

Będę bardzo wdzięczny za odp., bo nie jestem zbyt kasiasty i jak przyjdzie jakieś wezwanie do zapłaty to będę miał naprawdę duży problem.
Wario
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

27 Sty 2010, 17:21

Jeżeli kupiłeś samochód z ubezpieczeniem i nie odzywałeś się do ubezpieczalni, a w międzyczasie się ono skończyło, to zostało automatycznie przełużone na nastepny rok, jedyne co to musiałeś za nie zapłacić. Pytanie teraz czy, wziąłeś OC u nowego ubezpieczyciela czy zapłaciłeś u starego.
ribeiro
Początkujący

Miejscowość: zewsząd

28 Sty 2010, 00:08

Problem w tym, że wypowiedziałem umowę poprzedniej ubezpieczalni, więc ponad miesiąc nie miałem OC. Gdzieś w necie wyczytałem, że UFG łapie takich delikwentów w 30-40% przypadków. Mam nadzieję, że się nie odezwą.
Wario
Nowicjusz

28 Sty 2010, 00:11

tak kara bedzie ogromna a raczej odsetki za nie zapłacenie jakies hmm łacznie 2-3 browary :lol: :lol: :lol:

tak łapia tych co nie płacą wcale
Toretto

28 Sty 2010, 09:38

Prosze przecztaj:

Nie miałeś ubezpieczenia ponad 14 dni, więc przysługuje Ci kara 1800 zł. UFG ma wgląd w dokumenty, tzn. przy próbie ubezpieczenia auta jeżeli towarzystwo wykryje, że była przerwa w OC to ma obowiązek wysłać powiadomienie do UFG. Dziwi mnie tylko to, że wypowiadając umowę od razu nie ubezpieczyłeś u innego towarzystwa.
Moja rada: zorientuj się w tym towarzystwie w którym wymówiłeś umowę, może wymówienie nie doszło, albo oni go nie uznali, a nuż :)
ribeiro
Początkujący

28 Sty 2010, 11:47

Ogólnie jest już pozamiatane. OC wypowiedziałem u poprzedniego ubezpieczyciela i zbierałem kasę na nowe, więc ta przerwa była wynikiem niewiedzy (myślałem, że jak nie jeżdżę to nie potrzebuję OC) i braku kasy. W ubezpieczalni Allianz powiedzieli mi, że nie spotkali się jeszcze z przypadkiem żeby UFG się kogoś przyczepiło, a podawali naprawdę śmieszne przypadki. Pozostaje mi mieć nadzieję, że mnie przeoczą.
Wario
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 5.0 V8 2UR-GSE - Lexus
    Silniki samochodów luksusowej japońskiej marki słyną z doskonałej kultury pracy, niezawodności i znakomitych osiągów. Jednak prawdziwą dumą Lexusa jest 2UR-GSE – pięciolitrowy, wolnossący silnik V8, napędzający ...

28 Sty 2010, 18:11

u mnie w firnie jedna przyczepa nie miała oc przez ok miesiace to były tylko groszowe odsetki i zadna kara ....
Toretto

28 Sty 2010, 19:09

Panowie, znajomy ma całkiem podobny problem.
Dnia 30 listopada zakupił samochód, którego OC było ważne do 11 listopada. Następnie po kilku dniach zawarł umowę z innym ubezpieczycielem. Niedawno, przyszło mu wezwanie do zapłaty od ubezpieczyciela w którym samochód ubezpieczony miał stary właściciel.
Co zrobić w takiej sytuacji ?
Miraku
Początkujący

Miejscowość: Rogoźno

28 Sty 2010, 21:16

Zapłacić drugie OC. Nie ma innej opcji. Chyba, że ma znajomego w firmie ubezpieczeniowej starego właściciela. Wtedy może poprosić o podbicie wypowiedzenia z datą 10.11.2009.
Wario
Nowicjusz

29 Sty 2010, 16:34

Miraku napisał(a):Panowie, znajomy ma całkiem podobny problem.
Dnia 30 listopada zakupił samochód, którego OC było ważne do 11 listopada. Następnie po kilku dniach zawarł umowę z innym ubezpieczycielem. Niedawno, przyszło mu wezwanie do zapłaty od ubezpieczyciela w którym samochód ubezpieczony miał stary właściciel.
Co zrobić w takiej sytuacji ?

Chodzi o to, że powinien stare ubezpieczenie wypowiedzieć, teraz może ewentualnie zapłacić, a następnie od razu z niego zrezygnować i dostanie zwrot składki za 11 miesięcy.
ribeiro
Początkujący

01 Lut 2010, 08:55

ribeiro napisał(a):Chodzi o to, że powinien stare ubezpieczenie wypowiedzieć, teraz może ewentualnie zapłacić, a następnie od razu z niego zrezygnować i dostanie zwrot składki za 11 miesięcy.

Gdyby tak było jak piszesz to by ten wątek nie istniał. Niestety tak nie jest i za OC trzeba zapłacić całość jeśli umowy nie wypowie się w czasie.
Wario
Nowicjusz

01 Lut 2010, 11:37

Właśnie w niektórych towarzystwach możesz wypowiedzieć umowę, z tego co pamiętam między innymi Link4, gdzie placisz oplate manipulacyjna. Tyle, że trzeba by się bardziej zagłębić w temat, myśle że coś takiego jest do zrobienia, oczywiście po przedstawieniu, że samochód jest ubezpieczony w innym towarzystwie. Poza tym zawsze możesz odzyskać OC jeżeli wyrejestrowujesz pojazd.
ribeiro
Początkujący