Dług OC samochód z komisu

05 Sty 2010, 14:30

Witam mam taki problem kupiłem Golfa 21.10.2009 w komisie .
samochód przerejestrowałem dopiero w Grudniu z powodu naprawy "wyszło na to że całe zawieszenie musiałem wymienić"
Samochód miał ważne OC do 1.1.2010 więc udałem się do mojego ubezpieczyciela PTU a że samochód też był prędzej ubezpieczony w PTU było mi to na rękę.
Ubezpieczyciel powiadomił mnie że samochód nie ma opłaconej drugiej raty OC poprzedni właściciel nie zapłacił raty .
I teraz moje pytanie co z długiem za OC kto to pokrywa Komis / poprzedni właściciel / czy ja
Samochód koleś oddał do komisu w sierpniu.
Facet z komisu twierdzi że nic nie wiedział.
Poprzedni właściciel twierdzi że wypowiedział OC .
alladyn5
Nowicjusz

Miejscowość: Tychy

05 Sty 2010, 14:53

z tego co zdążyłem przeczytać na forum wynika że jeśli koleś go oddał w sierpniu a OC było "ważne" do 1.1. 2010 to wpłata za drugą rate powinna wpłynąć jakoś w połowie roku więc defakto poprzedni własciciel powinien zapłacic za to. Wątpie żeby wypowiedział bo wtedy by wiedział o tym komis no i autko było by nie ubezpieczone.

Wypowiedzieć można drugą rate OC przed upływem terminu płatnośći drugiej, jeśli koleś nie zdążył to jak na mój gust jednoznaczne że powinien zapłacic drugą rate.
Ron_Carlos
Nowicjusz

Miejscowość:

08 Sty 2010, 16:38

Płaci poprzedni właściciel.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

08 Sty 2010, 17:01

wszystko zależy od tego jak komis rozwiązał sprawe auta, jeśli komis kupił/wziął w rozliczeniu auto od właściciela, właściciel w dniu ddania auta wypowiedział umowę, a potem komis sprzedał je tobie to 2 rate powinien zapłacić komis, niestety często się zdarza że komisy nie zgłaszają kupna samochodu tylko wpisują ciebie jako nabywce od poprzedniego właściciela (prosty myk żeby uniknąć płacenia podatku) i wtedy Ty, albo poprzedni właściciel musicie zapłacić OC, ważna jest data zakupu samochodu na umowie od tej daty to twój problem wcześnie komisu albo wcześniejszego włąściciela
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

08 Sty 2010, 18:06

Właściciel samochodu oddał samochód w komis dnia 4.08.2009 tak mam na umowie kupna jaką dał mi komis / właściciel ..Ja mam fakturę z dnia 21.10.2009 o dziwo mam więcej o 800 zł na fakturze niż zapłaciłem ??
Wynika z tego że koleś miał zapłacić OC w czerwcu czyli jeździł bez OC przez 2 miesiące , najlepsze jest to że kupiłem go w Rybniku a koleś przyjechał nim aż z Olesna .
Jeszcze lepszy numer jest taki że dodzwoniłem się do właściciela i twierdzi on że samochód był w super stanie ,a ja całe przednie zawieszenie musiałem wymienić .
alladyn5
Nowicjusz

08 Sty 2010, 18:11

ciebie interesuje okres od 21.10.09 wcześniej to nie Twój problem :wink:
a co do super stanu to jeszcze nie widziałem aby samochód do sprzedania pokrywał się z rewelacyjnym stanem zapewnianym przez sprzedawce... no chyba ze ktos sprzedaje znajomemu ;)
przykład z ostatnich 2 tygodni w ogłoszeniu samochód stan rewelacja (mitsu pajero 2 96 rok) na miejscu stwierdzono właściwie brak ramy(skorodowana całkiem tak że ręką można było urywać po kawałku), urwany amortyzator, brak części wydechu, i kilka innych dość poważnych usterek :evil:
pocieszny
Forumowicz VIP

08 Sty 2010, 20:30

Dziękuję za pomoc :wink:
alladyn5
Nowicjusz

09 Sty 2010, 11:07

Witam, mam problem związany trochę z tematem. Właśnie niedawno skończył mi się termin zapłaty drugiej raty ubezpieczenia OC, a samochód planuje sprzedać w najbliższym czasie, i tu moje pytanie, czy muszę zapłacić tą drugą ratę przed sprzedażą? czy może da się jakoś inaczej to załatwić, gdyż rata nie jest mała (657zł).
d0m3l
Początkujący

Miejscowość: Radom

09 Sty 2010, 13:05

d0m3l napisał(a):Witam, mam problem związany trochę z tematem. Właśnie niedawno skończył mi się termin zapłaty drugiej raty ubezpieczenia OC, a samochód planuje sprzedać w najbliższym czasie, i tu moje pytanie, czy muszę zapłacić tą drugą ratę przed sprzedażą? czy może da się jakoś inaczej to załatwić, gdyż rata nie jest mała (657zł).
niestety musisz zapłacić, po sprzedaży, możesz wypowiedzieć umowę i ubezpieczyciel powinien zwrócić pieniądze za niewykorzystany okres ubezpieczenia, zapytaj ubezpieczyciela czy nie może ci rozbić płatności na raty, większość ma takie opcje :wink:
(tak bylo jeszcze rok temu jeśli się myle proszę o poprawke :mrgreen: )
pocieszny
Forumowicz VIP

29 Sty 2010, 19:06

Witam ,
z początkiem stycznia zakupiłem samochód przez komis. Kupując samochód zostałem poinformowany że posiada on OC ważne do końca maja. Dziś zarejestrowałem samochód i jakoś tak mnie tknęło i zadzwoniłem do ubezpieczalni , ku mojemu zdziweniu okazało się że samochód nie posiada ubezpieczenia już od sierpnia( prawdopodobnie poprzedni właściciel po sprzedaży samochodu do komisu musiał je wycofać . Właściciel komisu twierdzi ze nie wiedział nic na temat wycofania polisy. Dodatkowo dowiedziałem się że mogę zapłacić karę. Czy uiszczeniem tej opłaty będę obciążony ja czy Komis.
Pyzek
pyzek
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

29 Sty 2010, 20:50

Pyzek a komis dał ci polise do reki czy nie? -jesli tak to do kiedy masz ją wazną?
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

29 Sty 2010, 20:58

Tak , w dniu zakupu samochodu otrzymałem również polisę, która miała być ważna do maja 2010r.
Pyzek
pyzek
Nowicjusz

29 Sty 2010, 23:53

Ciebie to nie interesuje. Dla Ciebie sprawa z ważnym OC zaczyna się od momentu podpisania umowy kupna-sprzedaży, bądź wystawienia przez komis faktury. Mam nadzieję, że data na umowie/fakturze nie jest cofnięta, ale aktualna. Jeżeli tak to Ty odpowiadasz za OC właśnie od tej daty.

Proponuję zgłosić się do ubezpieczyciela (najlepiej do agenta) i przedstawić mu sytuację. Agent teoretycznie nie może wypisać polisy z wsteczną datą, ale jest to do załatwienia.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Sty 2010, 11:05

chodzi mi właśnie o okres od momentu zakupu samochodu czyli od 10.01.2010 do 29.01.2010.
Przy podpisaniu umowy komis zapewniał mnie że samochód posiada ważne OC aż do maja 2010, (odbyliśmy nawet jazdę próbną po warszawie), w związku z czym byłem pewien że ze wszystko jest w porządku.
Pyzek
pyzek
Nowicjusz

01 Lut 2010, 11:43

Pozostawiając ubezpieczenie w tym samym towarzystwie, przejąłeś także obowiązek zapłcenia drugiej raty w całości. Tyle w temacie, nie ma dyskusji. Jeżeli wymówiłbym to ubezpieczenie w terminie 30 dni od zakupu i wziął gdzie indziej nie byłoby problemu. Teraz musisz zapłacić drugą rate.
ribeiro
Początkujący

Miejscowość: zewsząd