Rejestracja po śmierci wlasciciela

29 Gru 2009, 12:12

Mam takie pytanko:
Jest taka sytuacja: mój Tata jest właścicielem samochodu ja współwłaścicielem. Niestety mój Tata umarł kilkanaście dni temu. Mial 60% zniżek OC, Samochod mamy od 2 lat i teraz pytanie jest takie. Czy procedury przerejestrowania samochodu abym ja został właścicielem jest jakaś skomplikowana czy nie bedzie z tym raczej żadnych problemów? i kolejna sprawa czy zniżki mi przypadają? bo słyszałem ze po roku zniżki przechodzą na współwłaściciela, jak to wogole wygląda dzięki za odpowiedz
wowi82
Nowicjusz

Miejscowość: Radom

29 Gru 2009, 23:18

Formalności są takie:

Musicie z całą rodziną przeprowadzić postępowanie spadkowe (jeśli jeszcze nie jest).

Z decyzją sądu zgłaszacie się do urzędu skarbowego, dadzą Wam zaświadczenie co jest w spadku kogo i w jakiej części.

Jak to jest ustalone to wszyscy spadkobiercy rejestrują na siebie wspólnie lub oddają swoje części jednej osobie umową darowizny. Na tej podstawie rejestrujesz na siebie samochód.

tu możesz pobrać umowę darowizny
[link wygasł]

Tu jest wątek na podobny temat
https://www.forumsamochodowe.pl/problem- ... t27135.htm

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

31 Sty 2010, 18:32

Tutaj też znajdziesz informacje odnośnie tematu rejestracja samochodu
Ostatnio edytowany przez Poznan24, 01 Lut 2010, 01:19, edytowano w sumie 1 raz
Poznan24
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

31 Sty 2010, 19:03

Jak co to nie trzeba iść koniecznie do sądu by przeprowadzić postępowanie stwierdzające nabycie spadku- można iść do notariusza, który sporządzi akt poświadczenia dziedziczenia(czyli to samo tylko u notariusza i z reguły szybciej).

A co do przepisania samochodu to tak jak pisał DariuszSawicki darowizna, albo gdybyście przeprowadzali dział spadku to poprostu Ty byś otrzymał samochód. Tak czy siak praktycznie na jedno wychodzi ;)
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Lexus CT pojawi się do końca 2017 roku
    Według tajwańskiego portalu U-Car, nowa generacja luksusowego, kompaktowego hatchbacka Lexus CT ma się pojawić jeszcze w tym roku i będzie oparta na tej samej platformie, co najnowszy model Toyoty Prius. Atmosfera medialna ...