Budżet 5000 samochód na lata

30 Paź 2020, 20:24

Witam miałem już trochę aut zaczynając od 1.0 kończąc na 2.0t teraz szukam czegoś co będzie się w miarę odpychać dlatego silnik conajmniej 1.6. Sedan, hb lub coupe o ile znajdę w tej cenie. Obejrzałem (oczywiście szrot) e36 w kompakcie i pomijając że był to typowy dresowoz to prowadziło się genialnie - zupełnie inaczej niż reszta aut, chociaż pewnie dlatego że był to tył napęd w związku z czym moje pytanie czy do 5k dam radę kupić jakieś bmw nie gruza skatowanego przez młodego gniewnego? Znalazłem jeszcze tą megankę proszę o opinie. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] posiada ja ok. 8 msc, nowy przegląd, oc do końca roku podobno bez rdzy i podobno nie wymaga wkładu. Kostrzyn wlkp +100km
Sower
Nowicjusz

0

30 Paź 2020, 20:42

Weź ogarnij trochę. Za 5k to się kupuje coś co trzyma się kupy a nie "auto na lata"
Kompakt z 2005 za 4400 nadający się do jazdy? Zapomnij
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
0

30 Paź 2020, 21:02

Pierwsze auto za 1500 miałem 3 lata, kolejne już za 3k też 3 lata więc może ty się ogarnij skoro nie wiesz co mówisz?
Sower
Nowicjusz

0

30 Paź 2020, 22:34

Fakty:
1. Za 5k kupisz stare auto, ale przy odrobinie szczęścia trochę nim pojeździsz;
2. Nie będzie to na pewno "auto bez wkładu". Ci, którzy tak piszą, to najczęściej handlarze, którzy sprzedają przypudrowany złom ludziom, którzy lubią oszukiwać sami siebie;
3. Renault Megane II nie jest dobrym autem;
4. Kupno BMW za 5k jest możliwe, ale wszystko zależy od szczęścia.

Pytania pomocnicze:
1. Czy 5k to budżet na samo auto, czy auto + otoczka?
2. Jakiej wielkości ma to być samochód, jakie planujesz przebiegi, jazda z pasażerami/samemu/z bagażami/na pusto?
3. Co rozumiesz przez auto na lata? (odpowiedź nie jest wcale taka oczywista)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
0

30 Paź 2020, 22:49

Sower napisał(a):posiada ja ok. 8 msc

Słowo klucz i dlaczego już sprzedaje za grosze?

BMW no cóż ciężki temat,jak wiadomo jest sporo szrotów ale przy odrobinie szczęścia dało by się znaleść coś ciekawego.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012
0

31 Paź 2020, 18:17

Lliczę się się z tym że w każdym trzeba będzie coś włożyć bo nikt nie sprzedaje idealnych aut - dlatego budżet na auto to 5k + może 2-2.5k na naprawy, ale liczyłem że tę kwotę przeznaczę na założenie lpg jeśli auto będzie w czystej pb, ale zmieniłem zdanie i auto już musi mieć gaz oraz sprawną klime. W związku z tym że byłem właśnie oglądać Bertone, sprzedawca zapewniał że idealny wóz, pojechałem 100km i się okazał kolejny szrot.. Dlatego teraz szukam Kostrzyn +50km. Lubię większe auta pokroju Octavia, dlatego miejski wozy typu Yaris, Corsa, Clio odpadają. Zazwyczaj jeżdżę w 2 osoby ale zdarza się pojechać i w 5, bagażnik przydałby się żeby weszły zakupy. Co rozumiem przez auto na lata? To że ma mi służyć bez poważnych awarii rok może dwa aż ubieram na coś godnego :)
Sower
Nowicjusz

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Skoda Popular - samochodowa ikona ze sportowym sukcesem
    Dokładnie 80 lat temu rajdowy duet Zdeněk Pohl/Jaroslav Hausman ukończył ŠKODĄ Popular legendarny Rajd Monte Carlo na drugim miejscu w klasie o pojemności silnika poniżej 1500 cm3. Prekursor dzisiejszej ŠKODY ...

01 Lis 2020, 09:48

Zerknij:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012
0

01 Lis 2020, 10:07

Mam możliwość kupienia za 4k Yaris 1.0 z lpg 2004r bez wkładu od znajomego warto?
Sower
Nowicjusz

0

01 Lis 2020, 10:10

Sower napisał(a):Mam możliwość kupienia za 4k Yaris 1.0 z lpg 2004r bez wkładu od znajomego warto?

A co to znaczy warto?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
0

01 Lis 2020, 11:24

Czy cena odpowiednia za zadbane auto z 2004?
Sower
Nowicjusz

0

01 Lis 2020, 14:03

Jak zadbana to brać.
04r czyli fl?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
0

01 Lis 2020, 20:51

Lift był w 03 więc tak, rocznik 04 ale pierwsza rejestracja w 05, auto 7 lat w jednych rękach, serwisowany w ASO bez grama rdzy, już kupione i trochę pojezdzilem także temat zamykam :)
Sower
Nowicjusz

0