Bujanie silnikiem 1.6 MPI 102km

08 Mar 2019, 12:28

Witam.
Mam Jette A5 2006r. 1.6 MPI 102km BSE

Problem jest taki:
1. Jadąc na 1 dodając i ujmując gazu buja samochodem albo silnikiem.
2. Przy zmianie biegów 1-3 puszczając szybko sprzęgło też buja samochodem. Puszczając sprzęgło wolno prawie problem nie występuje.
Dodam że wymieniłem poduszki silnika (chyba 3 poduszki) i problem nie ustąpił.
Wydaje mi się że sprzędło jest ok
Jaka może być przyczyna?

I jeszcze jedno pytanie: Po ilu km należy drugi raz wymienić rozrząd w tym silniku? W internecie są różne informacje? (60tyś. czy 90tyś. km)
Z góry dziękuje za pomoc
tigra14
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 07 1992
Auto: Nie mam
  • 08 Mar 2019, 13:55

Czy poduszkę skrzyni również wymieniłeś 3 to chyba komplet u ciebie ale wolę się upewnić. To co występuje to jest bardziej bujanie czy stuknięcie/szarpnięcie.

tigra14 napisał(a):I jeszcze jedno pytanie: Po ilu km należy drugi raz wymienić rozrząd w tym silniku? W internecie są różne informacje? (60tyś. czy 90tyś. km)
    Bezpieczniej będzie przy 60 tyś. km lub 5 lat nawet jak masz pasek na który powinien wytrzymać 90 tkm. Oczywiście można zajrzeć i mniej więcej ocenić jego stan ale im większy przebieg tym większe prawdopodobieństwo zerwania.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

08 Mar 2019, 14:13

Cichy77 napisał(a):Czy poduszkę skrzyni również wymieniłeś 3 to chyba komplet u ciebie ale wolę się upewnić. To co występuje to jest bardziej bujanie czy stuknięcie/szarpnięcie.

Z tego co pamiętam wymienione 2 poduszki silnika i jedna poduszka skrzyni więc wszystkie.
    Jest to bardziej bujanie (przód/tył). Od najintensywniejszego aż do zaniknięcia czyli może bujnąć ze 2-3 razy

Cichy77 napisał(a):Bezpieczniej będzie przy 60 tyś. km lub 5 lat nawet jak masz pasek na który powinien wytrzymać 90 tkm. Oczywiście można zajrzeć i mniej więcej ocenić jego stan ale im większy przebieg tym większe prawdopodobieństwo zerwania.

Poprzedni właściciel pierwszy raz wymienił rozrząd przy przy około 115tys, teraz mam 208tys czyli raczej już najwyższy czas na wymianę...
    Rozrząd około 300zł a robocizna ile?
    tigra14
    Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 07 1992
    Auto: Nie mam

25 Mar 2019, 21:00

Robota drugie tyle
    Raziel11
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
    Miejscowość: Wałbrzych
    Prawo jazdy: 21 03 2016
    Przebieg/rok: 10tys. km
    Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
    Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczne jesienne weekendy
      Wciąż zbyt wielu polskich kierowców ignoruje ryzyko związane z prowadzeniem samochodu po spożyciu alkoholu, takie jak większa brawura, gorsza umiejętność oceny sytuacji na drodze czy spowolnienie reakcji za kierownicą. ...