Bus 9 osób do 30.000zł

04 Cze 2017, 17:58

Cześć, auto które potrzebuje musi mieć:
9 miejsc, wersja raczej long, budżet ok 30.000zł, nie piszę że dobrze by było jakby miał tempomat i klimę, bo tylko na auta z tymi dwoma dodatkami będę patrzył.
Auto ma latać między 10.000 a 20.000km w miesiącu. I teraz chętnie poczytam Wasze opinie czego szukać, na pewno ktoś poleci klasykę czyli trojaczka Vivaro, Traffic, Primestar, jeżdżę trochę Vivaro 2.0DCI 115KM oraz Transitem Custom 2.2 Duratorq 125KM, jednak jestem tylko kierowcą i z obsługą serwisową nie mam styczności. Jeździłem też Vito, 115 i 116 jednak nie wiem jak to się prezentuje używane, jeździłem do 200.000km i wymiana na nowy. Transit nie w tym budżecie, Jeśli trojaczki to jakiego silnika szukać 1.9DCi, 2.0DCi, 2.5CDTI? Spalanie pewnie podobne, bardziej chodzi mi o awaryjność i dynamikę, musi latać z prędkościami autostradowymi i w miarę przyspieszać i robić spore przebiegi. A czworaczek typu Expert/Scudo/ProAce/Jumpy? Z tym nie mam styczności wogóle a sporo jest na rynku w tej cenie. :ok:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

04 Cze 2017, 18:27

Auto ma latać między 10.000 a 20.000km w miesiącu.

jeździłem do 200.000km i wymiana na nowy.

I to jest jedyne rozsądne wyjście z tej sytuacji, kupić nowy.
Invi
Forumowicz VIP

04 Cze 2017, 19:20

Były wymieniane na nowe bo taka była polityka firmy. Większość takich aut z którymi mam do czynienia ma mniej więcej od 5 do 10 lat w sumie to ok. 40 samochodów, Trafic/Vivaro są bezwypadkowe, zadbane, w skali roku robią ok. 150-200.000km i jeżdżą, mają 2-3-4 silnik ale są bezwypadkowe i zadbane tak że niektóre dwulatki nie są w tak dobrym stanie. Wiem że silnik rzecz wymienna, ale auto ma na siebie i na mnie zarabiać i chcę wybrać taką jednostkę która będzie robiła przy odpowiedniej obsłudze możliwie najdłuższe przebiegi, bo wymiana silnika po 300.000 a po 500.000 to różnica. Szczególnie w perspektywie kilku samochodów. Do tego ciekawi mnie to dlaczego do tego typu zadań najczęściej wykorzystywany jest Trafic/Vivaro ostatnimi czasy dobrze przyjął się Transit Custom, czemu Scudo jest rzadko w tej roli spotykane, ta sama klasa, podobna wartość auta, przestronność, pojemność, moc ?
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI

05 Cze 2017, 17:17

Transit Custom ma problemy ze skrzyniami biegów przy 300+tkm. Co do w/w trojaczków to na naszym rynku wszystkie w longach będą zjeżdżone (u nas w firmie mamy 9 pojazdów i każdy w 3 lata robi ~750tkm). Radzę szukać krótkich wersji, max 8 osób lub sprowadzić samemu. Silnik jedyny słuszny to 2.0dci 115KM, dla świętego spokoju wymień od razu łańcuch rozrządu (przy 600tkm jest dłuższy o długość 1 oczka).

Scudo jest po prostu ciasne. Dla takiej rodziny z 7 dzieciakami. Po drugie jednak pali sporo więcej od Trafic'a a nawet i od Vito.
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Układ napędowy BMW ActiveHybrid nowej generacji
    Specjalnie na potrzeby nowego modelu BMW ActiveHybrid 3 opracowano następujące komponenty hybrydowego układu napędowego: synchroniczny silnik elektryczny o mocy 40 kW/55 KM, układy elektroniczne dużej mocy oraz pakiet akumulatorów ...