C3 1.1 2007. Montaż klimatyzacji.

17 Cze 2021, 14:54

Witam.

Mam w planach zamontowanie klimatyzacji do c3.

Chcę zaopatrzyć się w gotowy zestaw wymontowany z innego samochodu. w skład wchodzi
-Chłodnica + wiatrak
-osuszacz
-kompresor
-przewody.

Moje pytanie brzmi:
1.Czy będzie konieczność kupić nagrzewnicy z parownikiem już zamontowanym (czyli nagrzewnica wyjęta z samochodu wyposażonego w ową klimę) czy będzie można osobno dokupić i dołożyć do fabrycznej nagrzewnicy.
2. W sumie zasadnicze pytanie, czy taki zestaw będzie w ogóle pasował i nie będzie trzeba zbyt wiele drutować mianowicie przerabiać mocowań itd itd.
Ninja312
Nowicjusz

17 Cze 2021, 15:40

Tanio na pewno nie będzie ale zrobić wszystko się da. Masz tam w tej C3 silnik taki przy których występowała również klimatyzacja? Najlepiej kupić cały zestaw z samochodu z którego będziesz miał tą klimatyzację wymontowywaną.

Moim zdaniem taniej wyjdzie sprzedać auto i dołożyć to co chcesz przeznaczyć na montaż klimatyzacji oraz kupić takie z klimą.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Cze 2021, 09:53

Ja osobiście nie widzę sensu ładowania się w takie koszta,wolałbym sprzedać i kupić coś z klimatyzacją.
truszej
Obserwowany

18 Cze 2021, 15:31

Trzeba jeszcze sprawdzić, czy twój sterownik ma aktywne wyjście na sterowanie klimą. Musisz mieć też panel od klimy, który podłączony jest właśnie między innymi do sterownika silnika. Musisz też sprawdzić, czy w skrzynce bezpieczników i przekaźników jest miejsce na osprzęt klimy. Do tego trzeba będzie wymienić koło pasowe na silniku żeby było miejsce na pasek do kompresora. No i oczywiscie pasek będzie potrzebny.
Ninja312 napisał(a):.Czy będzie konieczność kupić nagrzewnicy z parownikiem już zamontowanym (czyli nagrzewnica wyjęta z samochodu wyposażonego w ową klimę) czy będzie można osobno dokupić i dołożyć do fabrycznej nagrzewnicy.

Nagrzewnica z samochodu z klimą wygląda troszkę inaczej niż ta bez klimy. Są w niej silniczki z klapami, które otwierają się i zamykają w zależności od ustawień na panelu.
Ninja312 napisał(a):2. W sumie zasadnicze pytanie, czy taki zestaw będzie w ogóle pasował i nie będzie trzeba zbyt wiele drutować mianowicie przerabiać mocowań itd itd.

Tu już trudno odpowiedzieć, nie widząc samochodu. Nie wiemy, czy był on przygotowany pod klimę, czy nie.
Moim zdaniem również nie ma sensu się pakować w zakładanie klimy do auta, które jej nie ma. Lepiej sprzedać i kupić coś z klimą, jak radzą koledzy.
A jak się uprzesz przy swoim, to czeka cię kupa roboty.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Cze 2021, 13:53

Występowało sterowanie automatyczne w tych modelach jak i ręczne, poprzez przekręcenie w nagrzewnicy zimno/ciepło. Trzeba jedynie dokupić panel z dodatkowym przyciskiem A/C, który będzie tylko załączać lub wyłączać sprężarkę.

Wydawało mi się, że wystarczy zamontować cały osprzęt klimy, razem z nagrzewnicą i parownikiem i ten panel.

Ale czytając dalej, jeśli owy model nie był produkowany z myślą o klimatyzacji to może zabraknąć różnych mocowań, wiązki pod nagrzewnicę itd.

Sam komplet klimy koszt około 500-800zł, ale jak mają wyjść po drodze różne kruczki, to można dodać drugie tyle do ceny, co okazuje się, że finalnie wyjdą ładne pieniądze i nie są chyba tego warte, a nie ma pewności, że będzie ona działać, zakup używanych części wiadomo z czym się wiąże.

Serdecznie dziękuję za pomoc.
Ninja312
Nowicjusz