Calibra vs Civic

23 Lis 2007, 17:55

Jako ze ukradli mi samochod :( przymierzam sie do kupna nowego. Padlo na calibre badz civica. Chodzi mi szczegolnie o osiagi, a ekonomia chodz nie idzie w parze to mysle ze zagazowana calibra nie byla by zlym wyborem. Doradzcie ktore byscie wybrali ? Nie jestem fanem tuningowania samochodow.
Bigstar
Początkujący

23 Lis 2007, 17:57

ja Civic ładny zawsze modny japonczyk tylko do jakiej kwoty?
Patriota
Nowicjusz

23 Lis 2007, 18:01

6000 + -
Bigstar
Początkujący

23 Lis 2007, 18:10

to ja polecam Civica, bo miałem okazje takim jeździć w silniku 1,4 i 90 koni, w wersji 3-drzwiowej. z przodu dużo miejsca z tyłu tak średnio ale da sie wysiedzieć. całkiem ładnie chodzi, ma dobre przyspieszenie choć lepszym rozwiązaniem jest silnik 120 KM. Kolega ma Civica na gaz i
rocznik 92. a o kalibrze to nie wiele wiem.
Puchacz
Młodzi Gniewni
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rembrige

23 Lis 2007, 23:34

do 6tyś to kupisz Civiva 5gen 1.5 90KM w stanie mocno dyskusyjnym chyba że bedzie to jakas okazja.
Calibre dostaniesz 2.0 8v 115KM...
Twój wybór dwa zupełnie inne autka w którym jedno z nich ma opinie taką jaką ma Calibra to baza dla "wiejskiego" tuningu, ludzie myslący że zakladanie wydechów wielkośći rynny to tuning zrobili z Calibry wiejski samochodzik. Takie jest moje zdanie.
Co do osiągów to 2.0 8v w Calibrze jedzie tak samo jak 1.5 90KM w Civicu a Honda przy tym spali sporo mniej paliwa
Pekińczyk
Początkujący

23 Lis 2007, 23:55

Witam:)

Oczywiście Calibrę:)jeśli chodzi Ci na osiągach to tylko to:)

Zróbmy małe porównanie:)

Za 6 kawałków dostaniesz najsilnieszy taki model:) 124koni 1.6silnik.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

a Calibra 150koników i silnik 2.0

Teraz dane:)

Calibra osiąga prędkość 223km/h i ma 8,5 do setki.

a Civic niestety nieposiadam takich danych, ale napewno jedzie okolo 200 (jak nie mniej) i przyspiesza około 10,5 sekundy:)

.::Pozdrawiam::.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota AA 1936 rok
    Napędzana 3,4-litrowym silnikiem z 6 cylindrami Toyota AA była pierwszym samochodem tego producenta. Prototyp wybudowany w domowych warunkach został zaprezentowany podczas pokazów w Tokio. Razem z modelem AA premierę ...

24 Lis 2007, 18:27

endrju napisał(a):Witam:)

Oczywiście Calibrę:)jeśli chodzi Ci na osiągach to tylko to:)

Zróbmy małe porównanie:)

Za 6 kawałków dostaniesz najsilnieszy taki model:) 124koni 1.6silnik.

a Calibra 150koników i silnik 2.0

Teraz dane:)

Calibra osiąga prędkość 223km/h i ma 8,5 do setki.

a Civic niestety nieposiadam takich danych, ale napewno jedzie okolo 200 (jak nie mniej) i przyspiesza około 10,5 sekundy:)

Nie zgodze sie zupełnie z Twoją wypowiedzią...skoro nie masz danych fabrycznych Hondy to nie pisz jakie one mogą być w przybliżeniu.
Auto które pokazałes w linku to 4gen Civica 1.6 i16v 124KM(model ED7) i to auto z tym silnikiem od 0-100km/h przyspiesza w 8,3s a prędkośc max. to 205km/h...oczywiście jest też mocniejsza wersja Civica 4g

P.S Jeździłem Civicem 4g z silniczkiem 1.5 90KM i do "setki" auto przyspieszało troche szybciej od Calibry 2.0 8v 115KM...Calibra dopiero przy prędkości 160km/h zaczeła dochodzić o powoli odjeżdzać co jest normalne z racji pojemności silnika.-testowane kilkakrotnie zresztą patrząć na osiągi obu aut Civic wypada dużo lepiej...także nie pisz że jeśli osiągi to Calibra.
Pekińczyk
Początkujący

24 Lis 2007, 19:03

Pekińczyk napisał(a):także nie pisz że jeśli osiągi to Calibra.

Civic ma prędkośc maksymalną mniejszą od Calibry o 20kilometrów i przyspiesza nieznacznie wolniej i jest nowsza o 3 latka:)

ma mniejszy przebieg i jest większy:)

Jedynie na Civica można powiedzieć, że niezostał (najprawdopodobniej) zjechany przez młodego kierowcę:)

Więc jeśli chodzi o prędkośc to raczej argumenty są po stronie Calibry:)

Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Lis 2007, 19:43

endrju napisał(a):Civic ma prędkośc maksymalną mniejszą od Calibry o 20kilometrów i przyspiesza nieznacznie wolniej i jest nowsza o 3 latka:)

Civic 1.6 124KM 4g przyspiesza szybciej od Calibry 2.0 16V to już napisałem...nieznacznie lecz troche szybciej natomiast prędkośc max. Calibra ma większą to tak jeśli chodzi o osiągu to tyle przyspiesznie na korzyśc Hondy...spalanie zresztą także na korzyść Hondy. Calibra jest większa ale jest to nadwoziu coupe więc najbardziej większa jest tylko optycznie...(choc bagażnik ma zapewne większy). Każdy lubi to co lubi dla mnie nie ma co porównywać bo za Civicem przemawia większa renoma marki i niezawodność a jaki wizerunek na naszym rynku ma Calibra to każdy dobrze wie( z całym szacuniem dla tego samochodu)
Nie ma o czym dyskutować tymbardziej że sam zainteresowany tematem juz pewnie zdecydował skoro go nie śledzi więc nie róbmy zbędnych porównań.
Pekińczyk
Początkujący

25 Lis 2007, 16:31

Sledze sledze tylko ostatnimi czasy nie mialem dostepu do neta. Jesli chodzi o civic to 4 gen napewno nie kupie. Opla za cene do 6 tys kupie juz gazem, natomiast honde jest bardzo ciezko wyrwac. Zaleta hondy jest prestiz marki natomiast calibry to ze jest wieksza i wydaje byc sie silniejsza. Z tego co mi wiadomo to pali ok 12 litr gazu, prawda to ? Ponizej linki z atrakcyjnych cali

[link do oferty na Allegro wygasł]

ta wyglada najladniej. Za calibra przemawia rowniez fakt ze ma duzo lepsze wyposazenie niz civic ale jak to ople lubi chytac korozja.
Bigstar
Początkujący

26 Lis 2007, 12:33

Biore pod uwage jeszcze omege, co o niej sadzicie ?
Bigstar
Początkujący

26 Lis 2007, 19:02

Omega to bardzo wygodny, pojemny, bezawaryjny i tani samochód. Jeżeli jest zadbany i bezwypadkowy (korozja) to nie można mu nic zarzucić. Mile, megawygodne auto. tylni naped zapewnia frajde i bezpieczenstwo. polecam

Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Lis 2007, 23:10

Jeszcze mam kilka opcji, ch...a nie wiem na co sie zdecydowac. Biore pod uwage jeszcze lanosa, bravo i brava. Czy opinie o tych markach ze nie sa to samochody niezawodne jest prawdziwa /
Bigstar
Początkujący

27 Lis 2007, 23:34

W sumie tak samo (bez)awaryjne jak pozostałe, z wyjątkiem wspominanej hondy, tyle, że fiaty i lanos są tandetnie wykończone, twarde plastiki, jakoś tak nieprzyjemnie ;), honda też ma wnętrze z poprzedniej epoki, ale z pewnością lepsze fotele, ładniejsze wskaźniki itp. Mi się wydaje, że ten civic jest bezkonkurencyjny..., jedyny mankament, to dość drogie części, ale to nie są kosmiczne różnice, a i nie potrzeba ich właściwie wcale;) Znam to auto, bo kolega jeździ od wieeeelu lat ;) Wybór należy do Ciebie, wiadomo, daj znać, jak się zdecydujesz. Pozdrawiam
Dno jest dnem, nawet jeśli jest obrócone do góry.
qbik
Początkujący

Miejscowość: Pomorze