Meganka czy Brava Które auto wybrać????

02 Paź 2007, 12:59

witam.
jestem zagubiona kobietka jezeli chodzi o auta- pisze z prosba o pomoc zastanawiam sie nad tymi dwoma autami rocznikiem 1996-1998.wydaje mi sie bardziej bezpieczniejsza meganka mimio ze bylaby starsza od fiata brava- gdyz fiaciki troche tansze sa :? czy moze mi ktios podpowiedziec na co zwrocic uwage i ktory samochod moze byc lepszy :lol: dziekuje i pozdrawiam
endzi204
Nowicjusz

04 Paź 2007, 17:06

Ja na twoim miejscu kupiłbym megankę, bo jest mniej awaryjna no i renault to wiadomo, jakaś marka i napewno większy prestiż niż fiat.
Lensky
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

28 Paź 2007, 21:18

jażdze bravo 1.4 12v 1997 od 4 lat wywaliłem 210.000 km pali 5.5 litra dopiero jak załaduje ją i lece ponad 120 zaczyna niezle palic. niestety kiepskiej jakosci plastiki i klamki. praktycznie wymieniam tylko zawieszenie z tyłu co roku ale to drobne koszty . silnik bez zarzutu. walnałem przodem w słupek 2,5 roku temu i w tym miejcu jeszcze nie rdzewieje blachy w ocynku super. no i wyglad jak na fiata niezly. no ale to zawsze fiat a francuzi to zawsze francuzi na starym można sie niezle przejechac
marko
wlod
Nowicjusz

Miejscowość: zachodniopomorskie

28 Paź 2007, 23:46

Fiat zawsze bedzie fiatem.... moze to stereotyp ale na twoim miejscu wybral bym Megane. Renault to wkoncu znany i polecany koncern. Auta bezawaryjne i godne polecenia.
Akselb3
Nowicjusz

03 Lis 2007, 19:28

Akselb3 napisał(a):Fiat zawsze bedzie fiatem.... moze to stereotyp ale na twoim miejscu wybral bym Megane. Renault to wkoncu znany i polecany koncern. Auta bezawaryjne i godne polecenia.

może się nie znam... ale przeważnie jak się kupuje renaulta to trzeba sobie zrobić jego zdjęcie, bo się zapomni jak on wygląda... bo tyle w serwisie siedzi... renault jest bezawaryjny... ale nie na polskich drogach... tutaj się sypią po prostu... ja bym wziął fiata bo części są tańsze...
Bio
Początkujący

03 Lis 2007, 19:40

Meganka jest bezawaryjna, tak jak i kilka innych modeli Renault, silniki ekonomiczne w miarę, ja mam 1,6 benz. bez gazu, średnio pali 6,5 literka, od dwóch lat nic się nie popsuło, jak wcześniej było nie wiem, bo nie była wtedy moja. Ma 220 tyś i przeglądy przechodzi bez znajomości ;) W środku trochę głośno, ale wygodnie, części eksploatacyjne (klocki, filtry) w cenach takich samych jak do vw, opla itp. Tanie.
Dno jest dnem, nawet jeśli jest obrócone do góry.
qbik
Początkujący

Miejscowość: Pomorze
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy śnieg - kilka dobrych rad dla kierowców
    Jak pierwsze opady śniegu wpływają na sytuację na drodze? Większość kierowców jeździ wolniej. Dzięki temu na drogach jest mniej ofiar śmiertelnych, natomiast odnotowuje się więcej stłuczek. Przypominamy, jak jeździć ...

03 Lis 2007, 22:43

szczęściarz :D
Bio
Początkujący

21 Lis 2007, 20:20

Tez polecam Megane, a najlepiej wersję Classic (sedan). Ma ogromny bagażnik 510l. no i ten wygląd. Od 10 latek takim jeżdżę i problemów wielu nie mam. Co prawda tłumik ma tendencje do korozji, ale tak to wszystko dobrze działa.
maciek225
Nowicjusz

21 Lis 2007, 23:36

Witam:)

Ja polecam Meganę (mimo, że jest to Francuz).
Jest to naprawde dobre autko pakowne z dobrym wyposazeniem.
Dobre, funkcjonalne i ładne (nadal) autko :) Niskie podwozie i słabe zawieszenie to jego minus . Ładna sylwetka,dobre prowadzenie, przejrzysty panel, ale zaczyna już się sypać z zewnątrz (mimo garażowania). Problem z parującymi szybami. Ogólnie :) nadal klasa samochodzik :) Ogólnie rzecz biorąc Renault Megan Classic sedan jest bardzo dobrym samochodem.

Teraz Bravo:
Jak wiadomo marka fiiiiiiiiat ma sie nijak na polskie warunki.
Uważam ten samochód za dobrą propozycje do miasta, mało pali stosunkowo łatwo nim parkować, jest komfortowy na naszych dziurawych drogach i nawet je jakoś znosi, auto w wersji 1.2 ma 80 KM które naprawdę pracują a nie są dowodem na papierze, na trasie ma dobrą elastyczność, i pali jak seicento 1.1:) No i ten wygląd.

Mimo wszystko wybrałbym Megankę. Sam miałem taką Megane Classic i dobrze mi się jeżdziło:)

.::Pozdrawiam::.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

27 Lis 2007, 17:54

Miałem Megane 1.8 spalała o.k 8-9l benzyny. Zależy jeszcze do czego to auto ma być. Czy do przewożenia osób czy jakieś cięższe rzeczy. I czy ma się sprawdzac w warunkach miejskich czy pozamiejskimi. Ale na twoim miejscu kupiłbym Fiata mimo że to gorsza firma to mając Brave nienarzekam. Z niektórymi częściami może być kłopot ale lepszy rydz niz nic. Pozatym wybierając Fiata musiałabyś uważać na kable hamulcowe, które jak w kaćdym fiacie wiszą pod podwoziem i obcierają o asfalt. Można otóż temu zapobiec doczepiając je do podwozia lub do innych rzeczy znajdujących sie pod bagarzem. Musis dokładnie przyjżeć sie samochądom i wiedziec co kupujesz.
Darek
dax/o
Nowicjusz

27 Lis 2007, 22:58

Witaj dax/o. Widzę w twojej wiadomości, ze jezdzisz lub jezdziles megane 1.8. W z wiązku z tym mam pytania, bo moze w przyszlosci zamienię swoj stary megane 1.4 na 1.8 lub 2.0, bo w obecnym troche brakuje mi mocy. Jakie są główne usterki tego silnika, jaka jest jego dynamika i jak sie domyslam byla to wersja po face liftingu, wiec troche bardziej dopracowana niz moj, a ze silnik 1.8 to wyposazenie tez nie bylo ubogie? Jaka to wersja?
maciek225
Nowicjusz

29 Lis 2007, 21:16

Meganka 1.8 była co do tego silnika bardzo mułowata, można powiedzieć że nie osiągała wysokiego obrotu momentowego. Z silnikiem więkrzych problemów niebyło pozatym że się regularnie wumieniało olej, świece itp.
Kupując silnik 2.0 musisz się liczyć z więkrzym spalaniem samochodu ale na jego temat nic ci niepowiem bo niemiałem z nim styczniości. Zależy to też czy to auto ma być wykorzystywane do ciąganie czy poprostu do jazdy jeżeli do jazdy to były w tych silnikach małe problemy z katalizatorami. Ale myślę że może to być auto godne uwagi za przystępną cenę.
Darek
dax/o
Nowicjusz