Meganka czy Brava Które auto wybrać????

02 Paź 2007, 13:59

witam.
jestem zagubiona kobietka jezeli chodzi o auta- pisze z prosba o pomoc zastanawiam sie nad tymi dwoma autami rocznikiem 1996-1998.wydaje mi sie bardziej bezpieczniejsza meganka mimio ze bylaby starsza od fiata brava- gdyz fiaciki troche tansze sa :? czy moze mi ktios podpowiedziec na co zwrocic uwage i ktory samochod moze byc lepszy :lol: dziekuje i pozdrawiam
endzi204
Nowicjusz

04 Paź 2007, 18:06

Ja na twoim miejscu kupiłbym megankę, bo jest mniej awaryjna no i renault to wiadomo, jakaś marka i napewno większy prestiż niż fiat.
Lensky
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

28 Paź 2007, 22:18

jażdze bravo 1.4 12v 1997 od 4 lat wywaliłem 210.000 km pali 5.5 litra dopiero jak załaduje ją i lece ponad 120 zaczyna niezle palic. niestety kiepskiej jakosci plastiki i klamki. praktycznie wymieniam tylko zawieszenie z tyłu co roku ale to drobne koszty . silnik bez zarzutu. walnałem przodem w słupek 2,5 roku temu i w tym miejcu jeszcze nie rdzewieje blachy w ocynku super. no i wyglad jak na fiata niezly. no ale to zawsze fiat a francuzi to zawsze francuzi na starym można sie niezle przejechac
marko
wlod
Nowicjusz

Miejscowość: zachodniopomorskie

29 Paź 2007, 00:46

Fiat zawsze bedzie fiatem.... moze to stereotyp ale na twoim miejscu wybral bym Megane. Renault to wkoncu znany i polecany koncern. Auta bezawaryjne i godne polecenia.
Akselb3
Nowicjusz

03 Lis 2007, 20:28

Akselb3 napisał(a):Fiat zawsze bedzie fiatem.... moze to stereotyp ale na twoim miejscu wybral bym Megane. Renault to wkoncu znany i polecany koncern. Auta bezawaryjne i godne polecenia.

może się nie znam... ale przeważnie jak się kupuje renaulta to trzeba sobie zrobić jego zdjęcie, bo się zapomni jak on wygląda... bo tyle w serwisie siedzi... renault jest bezawaryjny... ale nie na polskich drogach... tutaj się sypią po prostu... ja bym wziął fiata bo części są tańsze...
Bio
Początkujący

03 Lis 2007, 20:40

Meganka jest bezawaryjna, tak jak i kilka innych modeli Renault, silniki ekonomiczne w miarę, ja mam 1,6 benz. bez gazu, średnio pali 6,5 literka, od dwóch lat nic się nie popsuło, jak wcześniej było nie wiem, bo nie była wtedy moja. Ma 220 tyś i przeglądy przechodzi bez znajomości ;) W środku trochę głośno, ale wygodnie, części eksploatacyjne (klocki, filtry) w cenach takich samych jak do vw, opla itp. Tanie.
Dno jest dnem, nawet jeśli jest obrócone do góry.
qbik
Początkujący

Miejscowość: Pomorze

03 Lis 2007, 23:43

szczęściarz :D
Bio
Początkujący

21 Lis 2007, 21:20

Tez polecam Megane, a najlepiej wersję Classic (sedan). Ma ogromny bagażnik 510l. no i ten wygląd. Od 10 latek takim jeżdżę i problemów wielu nie mam. Co prawda tłumik ma tendencje do korozji, ale tak to wszystko dobrze działa.
maciek225
Nowicjusz

22 Lis 2007, 00:36

Witam:)

Ja polecam Meganę (mimo, że jest to Francuz).
Jest to naprawde dobre autko pakowne z dobrym wyposazeniem.
Dobre, funkcjonalne i ładne (nadal) autko :) Niskie podwozie i słabe zawieszenie to jego minus . Ładna sylwetka,dobre prowadzenie, przejrzysty panel, ale zaczyna już się sypać z zewnątrz (mimo garażowania). Problem z parującymi szybami. Ogólnie :) nadal klasa samochodzik :) Ogólnie rzecz biorąc Renault Megan Classic sedan jest bardzo dobrym samochodem.

Teraz Bravo:
Jak wiadomo marka fiiiiiiiiat ma sie nijak na polskie warunki.
Uważam ten samochód za dobrą propozycje do miasta, mało pali stosunkowo łatwo nim parkować, jest komfortowy na naszych dziurawych drogach i nawet je jakoś znosi, auto w wersji 1.2 ma 80 KM które naprawdę pracują a nie są dowodem na papierze, na trasie ma dobrą elastyczność, i pali jak seicento 1.1:) No i ten wygląd.

Mimo wszystko wybrałbym Megankę. Sam miałem taką Megane Classic i dobrze mi się jeżdziło:)

.::Pozdrawiam::.
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

27 Lis 2007, 18:54

Miałem Megane 1.8 spalała o.k 8-9l benzyny. Zależy jeszcze do czego to auto ma być. Czy do przewożenia osób czy jakieś cięższe rzeczy. I czy ma się sprawdzac w warunkach miejskich czy pozamiejskimi. Ale na twoim miejscu kupiłbym Fiata mimo że to gorsza firma to mając Brave nienarzekam. Z niektórymi częściami może być kłopot ale lepszy rydz niz nic. Pozatym wybierając Fiata musiałabyś uważać na kable hamulcowe, które jak w kaćdym fiacie wiszą pod podwoziem i obcierają o asfalt. Można otóż temu zapobiec doczepiając je do podwozia lub do innych rzeczy znajdujących sie pod bagarzem. Musis dokładnie przyjżeć sie samochądom i wiedziec co kupujesz.
Darek
dax/o
Nowicjusz

27 Lis 2007, 23:58

Witaj dax/o. Widzę w twojej wiadomości, ze jezdzisz lub jezdziles megane 1.8. W z wiązku z tym mam pytania, bo moze w przyszlosci zamienię swoj stary megane 1.4 na 1.8 lub 2.0, bo w obecnym troche brakuje mi mocy. Jakie są główne usterki tego silnika, jaka jest jego dynamika i jak sie domyslam byla to wersja po face liftingu, wiec troche bardziej dopracowana niz moj, a ze silnik 1.8 to wyposazenie tez nie bylo ubogie? Jaka to wersja?
maciek225
Nowicjusz

29 Lis 2007, 22:16

Meganka 1.8 była co do tego silnika bardzo mułowata, można powiedzieć że nie osiągała wysokiego obrotu momentowego. Z silnikiem więkrzych problemów niebyło pozatym że się regularnie wumieniało olej, świece itp.
Kupując silnik 2.0 musisz się liczyć z więkrzym spalaniem samochodu ale na jego temat nic ci niepowiem bo niemiałem z nim styczniości. Zależy to też czy to auto ma być wykorzystywane do ciąganie czy poprostu do jazdy jeżeli do jazdy to były w tych silnikach małe problemy z katalizatorami. Ale myślę że może to być auto godne uwagi za przystępną cenę.
Darek
dax/o
Nowicjusz