CAPTIVA PROBLEM Z ROZRUCHEM NA ZIMNYM I BRAK MOCY

03 Mar 2018, 08:27

dzień dobry.
Mam problem z Chevroletem Captiva 2.0 vcdi 150 KM diesel.

Na zimnym bardzo ciężko ma zapalić, a jak już zapali to przy dodaniu gazu nie chce iść, bardzo przymula.
Jak samochód jest już ciepły to pali i chodzi bez problemów.

Piszę bo samochód był już o 4 mechaników i dalej jestem w tym samym miejscu :

1. pierwszy mechanik wymienił świece i włożył nowego dfp

2. drugi mechanik sprawdzał wtryski wyszło ma maszynie że są ok.

3. trzeci mechanik dał do sprawdzenie głowicę : okazało się że zawory są nieszczelne., po rozebraniu i zmontowaniu to samo

4. czwarty mechanik ma pomysł że to i tak może być wina wtrysków nawet jeżeli były sprawdzone, tylko mi mówi żebym zamienił z innego samochodu z tym samym silnikiem., tylko nie mam takiego.

Jaki jest wasz pomysł bo naprawiam już ten samochód 2 miesiące i dalej to samo, nawet jestem w stanie wymienić słupek w silniku tylko czy to pomoże ?

Bo już sam nie wiem bardzo proszę o poradę, na poniedziałek umówiłem się z nim do serwisu Opla, na sprawdzenie.

Co o tym myślicie bardzo proszę o poradę. :(
thierii
Obserwowany

Prawo jazdy: 28 08 1985
Przebieg/rok: 38tys. km
Auto: CAPTIVA
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2009

03 Mar 2018, 15:38

Czy to objawilo sie podczas mrozow ?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

03 Mar 2018, 16:54

sam posiadam disla 2.2 crdi i teraz w mrozy przy -22 taki był u mnie 26 lutego rano jadąc do pracy zapalił stojąc od soboty za pierwszym podejściem i jeśli disel ma sprawny układ paliwowy i świece to zapali zawsze jeśli świece są sprawne wtryski też bo ktoś sprawdzał i jest okej to ja bym zaczął od prostych rzeczy sprawdzeniu filtra i od tego czy paliwo się nie cofa do zbiornika ja mam zawór zwrotny przy filtrze jeśli będzie się cofać bedzie długo krecił zanim złapie ciśnienie na pompie bedzie niskie dopóki nie nabije i może być problem własnie w duży mróz tym bardziej że ropa gęsta wtryski mogą być ok kolega miał kiedyś podobnie magicy już 6 tys chcieli wziął bańkę z ropo podłączył wężyk i samochód zaczął palić właśnie powodem było cofające się paliwo i sprawdz czy czy porostu dochodzi ropa
tomaszjed
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 2004
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: hiundai santa fe
Silnik: 2.2 crdi
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006