POLO6N2 czerwona lampka oleju i klekot silnika a olej jest .

02 Mar 2018, 20:49

Witam mam w posiadaniu wv polo 6n2 2001 rocznik z silnikiem 1.0 MPI benzyna rano chwile po wyjeżdzie z domu zapaliła mi się lampka oleju jak dodałem więcej gazu natychmiast wyłączyłem silnik i zwróciłem do domu podczas powrotu do domu zapała się na wyższych obrotach silnika gasła podczas zatrzymywania samochodu sprawdziłem olej na zimnym silniku był parę milimetrów poniżej maximum.Dzień wcześnie przejechałem około 120 kilometrów dodam że na trasie jechałem z dość dużą prędkością 110-120 km/h po przyjeżdzie do domu i ponownym uruchomieniu silnika zaczęła się cały czas palić żółta lampka check enginie a na drugi dzień odpaliłem auto i jak już wyżej pisałem po chwile po porannym wyjeżdzie z domu zapaliła się lampka oleju. W związku z tym czy to może być jakaś poważniejsza awaria ?
tomy23
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 01 2018
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Volkswagen polo 6n2
Silnik: 1.0 MPI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

02 Mar 2018, 22:45

Stan oleju jest? Nie ubyło go? nie wywaliło nigdzie? Klekotać mogły zawory, ale sprawdź stan oleju czy nie ubyło go..
gber44

03 Mar 2018, 00:43

chyba przeoczyłeś że napisał
tomy23 napisał(a):sprawdziłem olej na zimnym silniku był parę milimetrów poniżej maximum.

skoro zapaliła się kontrolka oleju to znaczy że spadło ciśnienie oleju. Skoro usłyszałeś stukot można się spodziewać panewki, jak wygląda olej? kiedy zmieniany? nie błyszczą się w nim opiłki?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Mar 2018, 09:09

Słychać raczej klekot silnika olej był koloru czarnego bez opiłków olej był wymieniany bodajże w maju 2017 roku.
tomy23
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 01 2018
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Volkswagen polo 6n2
Silnik: 1.0 MPI
Rok produkcji: 2001

03 Mar 2018, 16:41

Trzeba by sprawdzic cisnienie oleju,jesli niskie to albo panewki,pompa oleju,smok olejowy w pompie,niskie cisnienie i hydraulika zaworowa sie odzywa.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

03 Mar 2018, 17:22

a odme sprawdzałeś w tych silnikach to bolączka szczególnie w zime czyli mrozy ja walczyłem kiedyś z seatem aroso w duże mrozy zawsze łapała i po rozruchu zapalała sie kontrolka olejui zaczynał klekotać i czyszczenie odmy w mróz i było znowu dobrze i była jeżdzona co dzień jeśli odma okej to jak pisano do obejrzenia smok i ciśnienie do zmierzenia
tomaszjed
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 2004
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: hiundai santa fe
Silnik: 2.2 crdi
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Prestiżowa nagroda dla lotniskowej strefy Lexusa
    W ubiegłym roku na brukselskim lotnisku powstało wyjątkowe miejsce - The Loft by Brussels Airlines and Lexus. Ta spokojna przystań dla strudzonych podróżnych otrzymała właśnie tytuł najlepszej lotniskowej strefy lounge ...

03 Mar 2018, 21:03

tomaszjed napisał(a): zawsze łapała i po rozruchu zapalała sie kontrolka olejui zaczynał klekotać i czyszczenie odmy
Przerabiałem tez ten temat w WV Jetta.Efekt tego to wyrzucenie oleju silnikowego na zewnątrz/nie pamietam w którym miejscu... :( / Natomiast wyzej masz napisane:
tomy23 napisał(a):sprawdziłem olej na zimnym silniku był parę milimetrów poniżej maximum
a więc wniskuje ze to raczej nie odma.Prędzej przychyle sie do stwierdzenia ze:
PhantomASA1 napisał(a):Trzeba by sprawdzic cisnienie oleju,
Prawdopodobnie od tego trzeba zacząć i dopiero pozniej jak będzie wszystko wiadomo podjąć dalsze kroki...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014