Carina czy Carisma?

14 Cze 2008, 10:23

Witam wszystkich.
Planuję zakup Cariny lub Carismy za ok. 7-8 tyś z silnikiem benzynowym 1,6.
Interesuje mnie które z tych aut jest najbardziej ekonomiczne i komfortowe (przede wszystkim ciche)?
Jak te silniki znoszą instalację gazową (podobno Cariny na ubogą mieszankę maja utwardzone zawory i gniazda, więc gaz im nie szkodzi)?
No i jak jest w tych autach z korozją karoserii?
Który samochód polecacie?
lewy84
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

18 Cze 2008, 11:52

Witam jestem szczęśliwym użytkownikiem Mitsubishi Carisma 1.6 16V 90 KM rocznik 1997. Odstawiłem ją na bok przez spalanie w mieście bo miałem do wyboru Forda Mondeo 2002 TDCi, teraz jednak wraca do łask bo zakładam do niej gaz w poniedziałek 23.06.2008.
Zrobiłem jej badania komputerem u mechanika, okazało się że ciśnienie na tłokach jest jak najbardziej OK i w ogóle cały silnik nadaje się jak najbardziej pod gaz. Liczę, że przy obecnych cenach gazu w połączeniu z tym silnikiem będę jeździł taniej niż na ropie.

Jeśli chodzi o utrzymanie to po za tym co trzeba wymieniać w każdym aucie filtry klocki oleje rozrząd itd. to przez 3 lata wymieniłem w niej półośki tylko.
Blacha w moim modelu jest super jedynie jakieś ogniska rdzy są w nadkolach ale tam chyba było coś malowane i dlatego.

Jeśli chodzi o Toyote nie mogę się wypowiadać nie miałem.
Powiem jedno Carisma mnie nie zawiodła i teraz części już nie są takie drogie jak były a i zamienników coraz więcej.
Jak zamontuje gaz to się odezwę jak to wszystko działa
Miałeś wypadek? Napisz do mnie!
merdeperde
Nowicjusz

Miejscowość: małopolska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla TE27 (1972–1974)
    To właśnie od niej zaczyna się wielka przygoda Corolli ze sportem. Pod maską lekkiego, ważącego zaledwie 855 kg nadwozia coupe ówczesnej Corolli TE27 zamontowano 115-konny silnik DOHC z Celiki. Ta wersja trafiła do ...