Carina czy Carisma?

14 Cze 2008, 11:23

Witam wszystkich.
Planuję zakup Cariny lub Carismy za ok. 7-8 tyś z silnikiem benzynowym 1,6.
Interesuje mnie które z tych aut jest najbardziej ekonomiczne i komfortowe (przede wszystkim ciche)?
Jak te silniki znoszą instalację gazową (podobno Cariny na ubogą mieszankę maja utwardzone zawory i gniazda, więc gaz im nie szkodzi)?
No i jak jest w tych autach z korozją karoserii?
Który samochód polecacie?
lewy84
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

18 Cze 2008, 12:52

Witam jestem szczęśliwym użytkownikiem Mitsubishi Carisma 1.6 16V 90 KM rocznik 1997. Odstawiłem ją na bok przez spalanie w mieście bo miałem do wyboru Forda Mondeo 2002 TDCi, teraz jednak wraca do łask bo zakładam do niej gaz w poniedziałek 23.06.2008.
Zrobiłem jej badania komputerem u mechanika, okazało się że ciśnienie na tłokach jest jak najbardziej OK i w ogóle cały silnik nadaje się jak najbardziej pod gaz. Liczę, że przy obecnych cenach gazu w połączeniu z tym silnikiem będę jeździł taniej niż na ropie.

Jeśli chodzi o utrzymanie to po za tym co trzeba wymieniać w każdym aucie filtry klocki oleje rozrząd itd. to przez 3 lata wymieniłem w niej półośki tylko.
Blacha w moim modelu jest super jedynie jakieś ogniska rdzy są w nadkolach ale tam chyba było coś malowane i dlatego.

Jeśli chodzi o Toyote nie mogę się wypowiadać nie miałem.
Powiem jedno Carisma mnie nie zawiodła i teraz części już nie są takie drogie jak były a i zamienników coraz więcej.
Jak zamontuje gaz to się odezwę jak to wszystko działa
Miałeś wypadek? Napisz do mnie!
merdeperde
Nowicjusz

Miejscowość: małopolska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...