Carisma złota kontrolka silnika, samochód nie pojedzie

26 Wrz 2007, 13:00

Witam!
Na forum pisze po raz pierwszy więc prosze o wyrozumiałość. Mam problem z carismą. Zaczęło sie od pływających obrotów. Póżniej podczas jazdy zapaliła sie złota kontrolka od silnika. Po zgaszeniu samochodu nie można go ponownie odpalić, jedynym wyściem jest odłączenie akumulatora na jakieś 30 min do godziny. Po czym samochód odpala ale przy kolejnym zapaleniu sie kontrolki historia sie powtarza. Ostatnio nawet bez zapalenia sie kontrolki był problem z odpaleniem samochodu i trzeba było go zostawić na godzine z odłaczonym akumulatorem. Podłączenie pod komputer nic nie wykazało wszystko było ok. Prosze o podpowiedz co może byc przyczyna takiego stanu rzeczy i ewentualnie jak wyglądałaby naparawa . Czy mozna to naprawić samemu czy konieczny jest mechanik no i oczywiście jakich kosztów można sie spodziewać. Proszę o odpowiedzi.
Pozdrawiam!!!
Alicja21
Nowicjusz

Miejscowość: wielkopolska
  • 26 Wrz 2007, 13:10

Zapomniałam dodać że jest Mitsubishi Carisma 1,8 GDI 98 rok
    Alicja21
    Nowicjusz

Miejscowość: wielkopolska

26 Wrz 2007, 22:51

Na początek proponuję sprawdzić napięcie ładowania akumulatora - może być za duże i blokuje się komputer.
    Druga rzecz - nie wiem,gdzie sprawdzałaś błędy,ale to chyba jakaś ściema ze strony diagnosaty bądz mechanika.Jak zapala się żółta kontrolka silnika,to oznacza to,że jest błąd.Chyba,że zanim pojechałaś na test,odłączyłaś akumulator i do czasu testu kontrolka ta się nie zaświeciła.
    Odłączenie akumulatora na około 5 minut powoduje skasowanie błędów.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Home - nocne jazdy testowe
      Volkswagen Home, który mieści się na warszawskiej Woli przy ul. Karolkowiej 30, znany jest jako wyjątkowe miejsce prezentowania i sprzedaży nowych Volkswagenów. Niedawno Volkswagen Home zasłynął również ...