Rover 400 Problem ze zmianą biegów

23 Wrz 2007, 18:46

Witam

Miesiąc temu kupiłem Rover-a 400 (99r) - przebieg 100k km.Od niedawna zauważam następujący problem przy wrzucaniu biegów (zarówno na zimnym silniku jak i podczas jazdy - problem ten sam): bieg wchodzi tak jakby o coś zahaczał delikatnie (problem dotyczy głównie 2 i 3 biegu).Nie wchodzi jak w masełko ale delikatnie trzeba pchnąć aby wskoczył. Czasami jest tak że nie wlezie - daje na luz i włazi. Na zimnym silniku to samo - niezależnie czy ze sprzęgłem czy bez (jakby w dziurke nie mogło trafić).Podkreślma że przy zmianie nie ma dziwnych odgłosów. Uczucie jakby czasami smarowanka brakło. Czasami działa jak trza. Nie mam pojęcia co to może być.:-(.
adamek119
Nowicjusz

• 23 Wrz 2007, 19:19

na początku ja bym sprawdził stan oleju.na boku skrzyni powinna byc srubka do kontroli poziomu oleju.odkreć i zobacz dokąd sięga olej
    chicken19
    Zaawansowany

23 Wrz 2007, 19:50

oki.jutro tak uczynię.
    adamek119
    Nowicjusz

23 Wrz 2007, 20:48

Jeżeli biegi wchodzą "na dwa razy"to masz kłopot z synchronizatorami,mogą być wytarte,lub niewłaściwy olej.Na razie zmieniaj biegi jak w strych ciągnikach rolniczych.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

25 Wrz 2007, 15:35

Olej jest. Mozliwe jest takie zjawisko jak jest za duzo oleju w skrzyni. jak odkręciłem kurek to wylewało sie wiec zakreciłem. Jaki powinien byc max poziom oleju w skrzyni???

I co dalej.

Wiecej info moze pomoze.
    Skrzynia chodzi lekko. Nie jest tak ze na hama ruszam drążkiem. Ruchy drążka są właściwe - lekkie. Jest problem taki ze czasami bieg nie trafia w dziurkę ale haczy o cosik.
    adamek119
    Nowicjusz

26 Wrz 2007, 08:21

Moim zdaniem powinno byc tyle ,że jak wlorzysz palec to powinienes czuc poziom :lol:
    Jak wlejesz za dużo oleju to rozsadzisz uszczelniacze na skrzyni - i znowu nie bedzie oleju :wink:
    wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!
    turbojajko
    Początkujący
    Awatar użytkownika

27 Wrz 2007, 10:55

czyli lepiej troche ulać.Dzieki
    adamek119
    Nowicjusz