Check engine Octavia 1,4tsi 122km Bogata mieszanka

29 Sie 2019, 17:37

Witam.

Posiadam Skodę Octavie II FL 2009 1,4 tsi 122km DSG.

Zaświecił mi się na żółto CHECK ENGINE - komputer pokazuje zbyt BOGATĄ MIESZANKĘ PALIWA.
Wymieniłem obie sondy, zawór odpowietrzenia zbiornika paliwa, wtryski, świece i nie mam pomysłu co dalej. Jak jeżdżę bez klimy to po jakimś czasie zgaśnie, ale jak włączę to po 20-30km się dalej zaświeci.
Mechanicy rozkładają ręce.

Czy ktoś miał z czymś takim do czynienia i może coś doradzić?

Z góry dziękuję za pomoc.
klawy9
Obserwowany

• 30 Sie 2019, 11:35

klawy9 napisał(a):komputer pokazuje zbyt BOGATĄ MIESZANKĘ PALIWA.
    Jaki masz dokładnie numer błędu? Jest jeden czy więcej?
    klawy9 napisał(a):Wymieniłem obie sondy, zawór odpowietrzenia zbiornika paliwa, wtryski, świece i nie mam pomysłu co dalej
    Czemu wymieniałeś sondy? Były niesprawne? ktoś diagnozował ich pracę? Były jakieś błędy z nimi związane?

Należy sprawdzić co się dzieje z dopływem powietrza i druga sprawa to regulator ciśnienia paliwa.

Wrzuć tu wszystkie błędy które będą jak odczytasz.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

30 Sie 2019, 22:06

Witam.

Na początku był błąd sondy także ją wymieniłem i dla bezpieczeństwa też tą drugą.
    Czujnik ciśnienia też jest nowy.
    Dziś byłem u mechanika i najprawdopodobniej jest to przepustnica (nadaje się tylko do wymiany, bo była czyszczona).
    Błąd jest taki - bogata mieszanka na biegu jałowym. Jak pracuje na wolnych obrotach i włączysz klimatyzację, to po prostu przepustnica nie daje rady i wtedy wyskakuje check engine.
    Nie wiem nie znam się. Trzeba kupić nową przepustnicę i zobaczymy czy to pomoże.
    Dam znać czy coś się poprawiło.

PS> Za dużo elektroniki w tym wszystkim teraz ;-)
    klawy9
    Obserwowany

02 Wrz 2019, 14:11

klawy9 napisał(a):Dziś byłem u mechanika i najprawdopodobniej jest to przepustnica (nadaje się tylko do wymiany, bo była czyszczona).
    Czy po czyszczeniu zauważyłeś że coś się zmieniło? Była robiona adaptacja tej przepustnicy?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy Honda Accord to dobra inwestycja?
      Decyzja o zakupie nowego auta dla wielu osób jest prawdziwą męczarnią. Bardzo duża oferta, bardzo dużo danych liczbowych, mnóstwo informacji. Jednak przyjrzyjmy się na przykładzie jednego z modeli Hondy jakie ...