Chevrolet Aveo T250 - czy klimatyzacja ma wpływ na ogrzewanie

28 Lis 2021, 16:09

Witam, zatarła mi się ostatnio sprężarka klimatyzacji i mam pytanie na temat ogrzewania. Jako że nie mogę w ogóle włączać klimatyzacji to czy mogę włączyć zimny albo ciepły nawiew. Czy za to odpowiada tylko nagrzewnica czy ta sprężarka też ?
wr0bi
Nowicjusz

29 Lis 2021, 11:28

Można używać nawiewu zimnego i ciepłego bez sprężarki. Sprężarka nie ma żadnego znaczenia. Tyle tylko, że mogą ci częściej parować szyby.
Jeżeli sprężarka jest zatarta, to trzeba ściągnąć z niej albo pasek klinowy i założyć krótszy, żeby pracował altek, albo wypiąć kabel z cewki sprężarki, żeby się nie zasprzęglała. Bo inaczej pasek się zerwie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Lis 2021, 12:32

MotoAlbercik napisał(a):Jeżeli sprężarka jest zatarta, to trzeba ściągnąć z niej albo pasek klinowy
Nie wiem jakie tam jest rozwiązanie ale skoro ma jej nie włączać to pewnie ma zerwane sprzęgło i nic tu nie trzeba kombinować z paskiem tylko tak zostawić do czasu naprawy sprężarki. Przynajmniej Ja tak uważam.

Reszta tak jak opisał @MotoAlbercik czyli spokojnie bez włączonej klimatyzacji możesz zmieniać temperaturę nawiewu w pełnym zakresie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Lis 2021, 13:26

Dzięki za odpowiedź już jestem spokojny, bo bałem się włączać jakikolwiek nawiew że coś się stanie
wr0bi
Nowicjusz

30 Lis 2021, 10:32

Rokiko napisał(a):Nie wiem jakie tam jest rozwiązanie ale skoro ma jej nie włączać to pewnie ma zerwane sprzęgło i nic tu nie trzeba kombinować z paskiem tylko tak zostawić do czasu naprawy sprężarki. Przynajmniej Ja tak uważam.

Tak, pod warunkiem, że sprzęgło jest to sprężarka ze sprzęgłem zespolonym z kołem pasowym, czyli sprężarka tzw zrywna. Ale jak jest to sprężarka w której sprzęgło jest z elektromagnesem, to tu już po włączeniu nadmuchu sprzęgło może się zasprzęglić i koło pasowe będzie stało. Jeżeli oczywiście sprężarka jest zatarta.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

30 Lis 2021, 11:25

Nie sądzę, by sprężarka aż tak stanęła dęba żeby zerwać pasek. Zatarta więc pewnie nie wytwarza odpowiedniego ciśnienia.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak bezpiecznie przewozić psy?
    Wyjeżdżając, właściciele psów bardzo chętnie zabierają ze sobą swoje czworonogi, jednak nie zawsze zapewniają im bezpieczną podróż. Tymczasem źle przewożony pies stanowi zagrożenie nie tylko dla siebie, ale ...

30 Lis 2021, 11:29

Stanęła dęba bo gdy tylko włączę klimatyzację to odrazu pasek zatrzymuje się i silnik gaśnie
wr0bi
Nowicjusz

30 Lis 2021, 11:38

:shock:

No to cofam moje słowa, grubo.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

01 Gru 2021, 14:35

galakty napisał(a):Nie sądzę, by sprężarka aż tak stanęła dęba żeby zerwać pasek. Zatarta więc pewnie nie wytwarza odpowiedniego ciśnienia.

Nie przeczytałeś dokładnie tego, co napisałem. Jeżeli ciśnienie w układzie jest ok, to elektromagnes załączy sprzęgło tak czy inaczej. Nawet jak sprężarka jest zatarta. A z tego co napisał autor wynika, że sprężarka jest standardowa, na elektromagnes z cewką.
Tak więc nie włączać klimy i można jeżdzić. Kłopot tylko w tym, że klimy prawdopodobnie w tym aucie nie da sie wyłączyć całkowicie. Jakiekolwiek przełączenie siły nadmuchu spowoduje właczenie sprężarki. Chyba, że coś pomieszałem i klima jest manulana, to wtedy można ja wyłączyć i korzystać z nadmuchu, co teraz, przy tej podogzie jest niezbędne.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Gru 2021, 14:41

Klimatyzacje mogę załączyć manualnie, automatycznie włącza się tylko gdy ustawie na nawiew szyby przedniej. Dopóki jej nie wymienię robię tak że ustawiam normalny nawiew na mnie i nawiewy kieruje w górę żeby choć trochę leciało na szybę i jakoś to daje radę
wr0bi
Nowicjusz

01 Gru 2021, 15:06

Jeżeli więc klimę możesz włączać i wyłączać manualnie, to jej poprostu nie włączaj i korzystaj tylko z dmuchawy.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

02 Gru 2021, 08:15

galakty napisał(a):Nie sądzę, by sprężarka aż tak stanęła dęba żeby zerwać pasek.
Panie, kiedyś mi się nawet auto podpaliło przez zatarte sprzęgiełko, na szczęście zareagowałem w czas
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Gru 2021, 10:22

wr0bi napisał(a): automatycznie włącza się tylko gdy ustawie na nawiew szyby przedniej. Dopóki jej nie wymienię robię tak że ustawiam normalny nawiew na mnie i nawiewy kieruje w górę żeby choć trochę leciało na szybę i jakoś to daje radę
Odłącz wtyczkę od sprzęgła elektromagnetycznego na sprężarce lub jeśli jest wyjmij bezpiecznik .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

02 Gru 2021, 18:44

Jeździłem poprzednio tym samochodem przez 7 lat.Nigdy nie było problemu z klimatyzacją. Ale ja nawet zimą włączałem klimatyzację tak np. na 5 minut aby mieszał się płyn w klimatyzacji ponieważ jest on jednocześnie nośnikiem środka smarnego dla sprężarki. Jak to zaniedbasz lub przez lata nie wymieniasz czynnika chłodzącego w klimatyzacji to efektu sam doświadczasz.Tam klimatyzacja włącza się automatycznie natychmiast po uruchomieniu nawiewu jeśli nawiew ustawisz w pozycji 1 a klimatyzacja ustawiona jest w pozycji 0.
Jak włączysz nawiew na 1 to klimatyzacja zaczyna pracować bo włącza ją mikro włącznik w pokrętle nawiewu .Ale jak włączysz nawiew na pozycję 2 to mikro włącznik jest już pomijany i klimatyzacja nie pracuje a nawiew tak. Ale jest na to sposób....
1. wyjmij wtyczkę ze sprzęgła elektromagnetycznego aby nie załączało sprężarki.
2.wyjmij bezpiecznik odpowiedzialny za sprzęgło sprężarki
3.zdejmij delikatnie pokrętło nawiewu ( najlepiej szczypcami przez materiał aby nie porysować pokrętła ) ruszając na boki i ciągnąc do tyłu zejdzie samo z trzpienia. Po zdjęciu pokrętła zobaczysz taki mały plastikowy biały mikro włącznik który jest odpowiedzialny za uruchamianie klimatyzacji wraz z nawiewem, trzeba go po prostu usunąć .Wysuń mikro włącznik i pozostaw go w pustej przestrzeni która tam jest .Będziesz wówczas uruchamiał klimatyzację ręcznie ale będzie niezależna od nawiewu. Jak go usuniesz to przekręcając nawiew na pozycję 1 będziesz włączał tylko wentylator
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV