Chevrolet Aveo T250 - czy klimatyzacja ma wpływ na ogrzewanie

28 Lis 2021, 16:09

Witam, zatarła mi się ostatnio sprężarka klimatyzacji i mam pytanie na temat ogrzewania. Jako że nie mogę w ogóle włączać klimatyzacji to czy mogę włączyć zimny albo ciepły nawiew. Czy za to odpowiada tylko nagrzewnica czy ta sprężarka też ?
wr0bi
Nowicjusz

29 Lis 2021, 11:28

Można używać nawiewu zimnego i ciepłego bez sprężarki. Sprężarka nie ma żadnego znaczenia. Tyle tylko, że mogą ci częściej parować szyby.
Jeżeli sprężarka jest zatarta, to trzeba ściągnąć z niej albo pasek klinowy i założyć krótszy, żeby pracował altek, albo wypiąć kabel z cewki sprężarki, żeby się nie zasprzęglała. Bo inaczej pasek się zerwie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Lis 2021, 12:32

MotoAlbercik napisał(a):Jeżeli sprężarka jest zatarta, to trzeba ściągnąć z niej albo pasek klinowy
Nie wiem jakie tam jest rozwiązanie ale skoro ma jej nie włączać to pewnie ma zerwane sprzęgło i nic tu nie trzeba kombinować z paskiem tylko tak zostawić do czasu naprawy sprężarki. Przynajmniej Ja tak uważam.

Reszta tak jak opisał @MotoAlbercik czyli spokojnie bez włączonej klimatyzacji możesz zmieniać temperaturę nawiewu w pełnym zakresie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Lis 2021, 13:26

Dzięki za odpowiedź już jestem spokojny, bo bałem się włączać jakikolwiek nawiew że coś się stanie
wr0bi
Nowicjusz

30 Lis 2021, 10:32

Rokiko napisał(a):Nie wiem jakie tam jest rozwiązanie ale skoro ma jej nie włączać to pewnie ma zerwane sprzęgło i nic tu nie trzeba kombinować z paskiem tylko tak zostawić do czasu naprawy sprężarki. Przynajmniej Ja tak uważam.

Tak, pod warunkiem, że sprzęgło jest to sprężarka ze sprzęgłem zespolonym z kołem pasowym, czyli sprężarka tzw zrywna. Ale jak jest to sprężarka w której sprzęgło jest z elektromagnesem, to tu już po włączeniu nadmuchu sprzęgło może się zasprzęglić i koło pasowe będzie stało. Jeżeli oczywiście sprężarka jest zatarta.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

30 Lis 2021, 11:25

Nie sądzę, by sprężarka aż tak stanęła dęba żeby zerwać pasek. Zatarta więc pewnie nie wytwarza odpowiedniego ciśnienia.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

30 Lis 2021, 11:29

Stanęła dęba bo gdy tylko włączę klimatyzację to odrazu pasek zatrzymuje się i silnik gaśnie
wr0bi
Nowicjusz

30 Lis 2021, 11:38

:shock:

No to cofam moje słowa, grubo.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

01 Gru 2021, 14:35

galakty napisał(a):Nie sądzę, by sprężarka aż tak stanęła dęba żeby zerwać pasek. Zatarta więc pewnie nie wytwarza odpowiedniego ciśnienia.

Nie przeczytałeś dokładnie tego, co napisałem. Jeżeli ciśnienie w układzie jest ok, to elektromagnes załączy sprzęgło tak czy inaczej. Nawet jak sprężarka jest zatarta. A z tego co napisał autor wynika, że sprężarka jest standardowa, na elektromagnes z cewką.
Tak więc nie włączać klimy i można jeżdzić. Kłopot tylko w tym, że klimy prawdopodobnie w tym aucie nie da sie wyłączyć całkowicie. Jakiekolwiek przełączenie siły nadmuchu spowoduje właczenie sprężarki. Chyba, że coś pomieszałem i klima jest manulana, to wtedy można ja wyłączyć i korzystać z nadmuchu, co teraz, przy tej podogzie jest niezbędne.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Gru 2021, 14:41

Klimatyzacje mogę załączyć manualnie, automatycznie włącza się tylko gdy ustawie na nawiew szyby przedniej. Dopóki jej nie wymienię robię tak że ustawiam normalny nawiew na mnie i nawiewy kieruje w górę żeby choć trochę leciało na szybę i jakoś to daje radę
wr0bi
Nowicjusz

01 Gru 2021, 15:06

Jeżeli więc klimę możesz włączać i wyłączać manualnie, to jej poprostu nie włączaj i korzystaj tylko z dmuchawy.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

02 Gru 2021, 08:15

galakty napisał(a):Nie sądzę, by sprężarka aż tak stanęła dęba żeby zerwać pasek.
Panie, kiedyś mi się nawet auto podpaliło przez zatarte sprzęgiełko, na szczęście zareagowałem w czas
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Gru 2021, 10:22

wr0bi napisał(a): automatycznie włącza się tylko gdy ustawie na nawiew szyby przedniej. Dopóki jej nie wymienię robię tak że ustawiam normalny nawiew na mnie i nawiewy kieruje w górę żeby choć trochę leciało na szybę i jakoś to daje radę
Odłącz wtyczkę od sprzęgła elektromagnetycznego na sprężarce lub jeśli jest wyjmij bezpiecznik .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

02 Gru 2021, 18:44

Jeździłem poprzednio tym samochodem przez 7 lat.Nigdy nie było problemu z klimatyzacją. Ale ja nawet zimą włączałem klimatyzację tak np. na 5 minut aby mieszał się płyn w klimatyzacji ponieważ jest on jednocześnie nośnikiem środka smarnego dla sprężarki. Jak to zaniedbasz lub przez lata nie wymieniasz czynnika chłodzącego w klimatyzacji to efektu sam doświadczasz.Tam klimatyzacja włącza się automatycznie natychmiast po uruchomieniu nawiewu jeśli nawiew ustawisz w pozycji 1 a klimatyzacja ustawiona jest w pozycji 0.
Jak włączysz nawiew na 1 to klimatyzacja zaczyna pracować bo włącza ją mikro włącznik w pokrętle nawiewu .Ale jak włączysz nawiew na pozycję 2 to mikro włącznik jest już pomijany i klimatyzacja nie pracuje a nawiew tak. Ale jest na to sposób....
1. wyjmij wtyczkę ze sprzęgła elektromagnetycznego aby nie załączało sprężarki.
2.wyjmij bezpiecznik odpowiedzialny za sprzęgło sprężarki
3.zdejmij delikatnie pokrętło nawiewu ( najlepiej szczypcami przez materiał aby nie porysować pokrętła ) ruszając na boki i ciągnąc do tyłu zejdzie samo z trzpienia. Po zdjęciu pokrętła zobaczysz taki mały plastikowy biały mikro włącznik który jest odpowiedzialny za uruchamianie klimatyzacji wraz z nawiewem, trzeba go po prostu usunąć .Wysuń mikro włącznik i pozostaw go w pustej przestrzeni która tam jest .Będziesz wówczas uruchamiał klimatyzację ręcznie ale będzie niezależna od nawiewu. Jak go usuniesz to przekręcając nawiew na pozycję 1 będziesz włączał tylko wentylator
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV