Chevrolete Aveo/Kalos T200 Problem z opuszczaniem szyby

04 Maj 2018, 00:19

Witam serdecznie,

od pewnego czasu przednia szyba pasażera przestała się opuszczać (Od strony kierowcy jak i pasażera) z początku tylko od czasu do czasu natomiast później już na stałe.
Silnik wraz z mechanizmem został sprawdzony (z początku myślałem, że to to więc zakupiłem nowy i niestety to samo). Przy próbie podnoszenia/opuszczania słychać specyficzne "klik".
Może to wina przełączników lub jakiś kabel w wiązce się przerwał?
Co mogę jeszcze sprawdzić/ zrobić? (posiadam multimetr)
Wrzucam 2 foto przełączników może coś pomoże. Chevrolete Aveo/Kalos T200 Problem z opuszczaniem szyby
zenek1999
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Auto: Aveo T200
Silnik: 1.2 70KM

04 Maj 2018, 10:58

Czy prawa szyba nie działa z obu przełączników tego od kierowcy i tego od pasażera?

Jak masz multimetr to sprawdź czy przełącznik za każdym razem zwiera. jeżeli tak to nie będzie jego wina. Dziwne jest to że w obu drzwiach na raz wystąpił ten problem. Sprawdź bezpiecznik od szyb elektrycznych.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

04 Maj 2018, 15:10

Tak prawa szyba nie działa z jednego jak i z drugiego przycisku.
Posiadam multimetr i sprawdziłem na tej funkcji ze zdjęcia. I teraz tak gdy wciskam przycisk do podnoszenia normalnie jest dźwięk i pokazuje 000 natomiast przy opuszczaniu pokazuje mi 062 i niestety brak dźwięku.
Niestety nie jestem elektrykiem więc proszę o wyrozumiałość :)

zenek1999
Nowicjusz

09 Maj 2018, 19:21

zenek1999 napisał(a): I teraz tak gdy wciskam przycisk do podnoszenia normalnie jest dźwięk i pokazuje 000 natomiast przy opuszczaniu pokazuje mi 062 i niestety brak dźwięku.
Ale przy opuszczaniu powinieneś sprawdzić już na innych pinach jeden może się pokrywać ale drugi musi być inny :) Jak sprawdzałeś na tym samy to w drugą stronę nie ma przejścia i to jest prawidłowe.
zenek1999 napisał(a):Tak prawa szyba nie działa z jednego jak i z drugiego przycisku.
Będziesz musiał się dobrać chyba do samego silniczka zdejmując tapicerkę drzwi i sprawdzić czy po kliknięciu przycisku dochodzi tam prąd do podnoszenia i w drugą stronę do opuszczania szyby.
Jeżeli przejście będzie to winny zostanie silniczek.
Kacper
Forumowicz VIP

09 Maj 2018, 19:39

Problem mniej więcej rozwiązany. Na oby dwóch przyciskach ta biała "kostka" nie dociska tak jakby i nie kontaktuje w 100% gdy mocno docisnąłem wszystko bylo ok aczkolwiek przyciski zaczely ciezko chodzic nawet sie blokowac wiec dalej walcze z tym dziwna sprawa ze druga strona dziala normalnie a prawa musi byc jakos bardziej docisnieta :/
zenek1999
Nowicjusz

09 Maj 2018, 19:51

Sprawdzałeś może trzeba tam podgiąć lekko blaszki na styku i będzie ok zobacz dokładnie co powoduje problem.
Wchodzi do końca tak jak powinna ta kostka? Przeczyść dokładnie styki i musi grać!
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda nocą - czy to dobry pomysł?
    Korki i wysokie temperatury są bardzo męczące i stresujące, więc część kierowców decyduje się w okresie letnim na jazdę nocą. Jednak gdy unikamy jednych uciążliwości podróżowania, niestety mogą pojawiać się ...

10 Maj 2018, 00:52

Styki przeczyszczone jak trzeba, kostka na maksa wchodzi dobrze się przyjrzałem. Mysle ze będe z tą blaszką kombinował coś ale to na dniach dopiero
zenek1999
Nowicjusz

10 Maj 2018, 13:31

Sprawdź to i daj znać czy pomogło. Nic innego tam nie wymyślisz po prostu gdzieś nie styka ale to mim zdaniem jest do znalezienia bo wiesz gdzie szukać.
Obejrzyj kostkę bo być może trzeba by poprawić w niej lutowania, to warto też mieć na uwadze.
Kacper
Forumowicz VIP