Chrysler 300C - klima grzeje jak chce + mocniejsza lampa cofania?

01 Paź 2019, 00:17

Cześć,
mam kilka problemów z autkiem:
1) Klima/nawiew chlodzi/grzeje jak chce. Czasami działa dobrze, częściej źle, niemal losowo. Np. na zewnątrz 27 stopni, ustawiam klimę na 20 i leci strumien lodowatego powietrza. Nawet gdy daję najmniejszą siłę nawiewu, chłód jest nie do wytrzymania.
Teraz jak jest zimniej, trudno znów nagrzać do pożądanej temperatury, daję 22 i jest za zimno; daję 22.5 i za chwilę za gorąco :lol:
Czy to czujnik temperatury czy może być jeszcze coś innego? Gdzie on się w ogóle znajduje? Da się to naprawić czy do wymiany?

Poza tym po włączeniu klimy przez pierwsze kilkadziesiąt sekund jest smrodek. Parę miesięcy temu była ozonowana i wymieniany czynnik, wydaje mi się, że po tym było jeszcze gorzej. Czym może to być spowodowane?

2) Bagażnik otwiera się wg humorów, ostatnio coraz rzadziej. Zwykle trzeba nacisnąć 5-10 razy żeby zaskoczył. Jak to naprawić?

3) Czy jest możliwość, żeby wymienić żarówkę światła cofania na mocniejszą, czy będzie się przepalać? Fabryczna strasznie słabo dla mnie świeci, cofam na ślepo :lol:

Dzięki wielkie!
Hal9000
Początkujący

01 Paź 2019, 06:38

Co do klimy to może Ci szwankowac panel sterujący, czujnik temp bardziej odpowiada za pracę w AUTO

Co do smrodu to pewnie masz mocno zapyziałą klime i ozonowanie nie skutkuje, trzeba by umyć ładnie w środku i kratki wylotowe.

Bagażnik masz elektryczny? To kombi czy sedan? Z pilota dzieje się tak samo?

Żarówkę możesz kupić ledową i będzie mocniej, nie wiem tylko czy nie będzie Ci wyrzucalo komunikatu spalonej żarówki
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Paź 2019, 10:09

Dzięki za odpowiedź! To kombi z 2006 r. Bagażnik zwykły, trzeba paluchem otwierać.

A jak się wziąć za taki panel sterujący? Brzmi jak coś drogiego do wymiany :/
Hal9000
Początkujący

01 Paź 2019, 11:52

Panel klimatyzacji na allegro jakieś 150 zł więc nie jest tak drogo :wink:

Co do bagażnika to pewnie mikrostycznik pada
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

01 Paź 2019, 12:14

Pytanie, czy to, co opisujesz z tą klimą, dzieje się na manualnym sterowaniu, czy na auto też?
Co do światła cofania - czy mocniejszą? Podejrzewam, że masz standardową 21W i większej raczej nie założysz, bo większych nie ma. A jak są to mają inne mocowania i nie wejdzie ci ani w gniazdo ani w obudowę ( chodzi o bańkę ). Może masz zabrudzony klosz od środka w lampie i ci słabo świeci? Bo jak zaświecisz 21W to w nocy zawsze coś widać z tyłu. Masz jedną czy dwie lampy cofania?
Możesz spróbować z żarówką ledową, ale te raczej rewelacji nie dają. Ja kiedyś założyłem to świeciła gorzej niż normalne. Chyba, że barwa zimna tak robiła, że wypadała słabo ta żaróweczka. Można też pomyśleć o dodatkowej lampie cofania, jak masz tylko np. jedną. Kupić taką małą, kwadratową ledową i będzie świecić elegancko. Tylko trzeba pokombinować gdzie ją zamontować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Paź 2019, 12:57

MotoAlbercik napisał(a):Kupić taką małą, kwadratową ledową i będzie świecić elegancko. Tylko trzeba pokombinować gdzie ją zamontować.
takie coś można robię do Jeepa założyć ale nie do 300C :wink:
Spróbuj z żarówka ledową, napewno nie będzie gorzej
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

01 Paź 2019, 13:29

No właśnie to miałem na myśli. Ale tutaj ledowa za wiele nie pomoże. Będzie lampa brudna od środka. Ja bym pomyślał nad jej zdemontowaniem i wymyciem. Bo jak lampa będzie w środku brudna, to nawet żarówka 100W 230V za bardzo nie pomoże....Oczywiście pytanie dlaczego te światła cofgania tak słabo świecą. Może to być też sprawa przewodów, słabej masy itd itd.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Paź 2019, 14:04

MotoAlbercik napisał(a):Pytanie, czy to, co opisujesz z tą klimą, dzieje się na manualnym sterowaniu, czy na auto też?

Wydaje mi się, że w obu trybach, jeśli tak, to co to oznacza? Sprawdzę to jeszcze. Gdzie umiejscowiony jest taki panel klimatyzacji? Mam książkę Haynes Repair Manual ale co z tego, jak tam są zdjęcia wyrwane z kontekstu i nie mam pojęcia gdzie znajdują się i jak się dostać do poszczególnych elementów. :/

Kao napisał(a):takie coś można robię do Jeepa założyć ale nie do 300C
Hehe, z jednej strony rzeczywiscie nie chcialbym szarpać estetyki ;) z drugiej bezpieczeństwo najważniejsze, a w tym momencie naprawdę niewiele widać, już raz przydupiłem w słupek. Nie wydaje mi się, żeby lampa była szczególnie brudna, ale sprawdzę to. Po prostu to długie auto, mam przyciemnioną tylną szybę, a ta lampeczka jest mała. Acha, no i jest pojedyncza :/ Czy zamontowanie jakiegoś leda i ukrycie go pod bagażnikiem to dużo ceregieli?

Możliwe też, że mam coś z oczami, bo światła dzienne mam xenonowe, a też chciałbym żeby mocniej swiecily ;)
Dziękuję.
Hal9000
Początkujący

01 Paź 2019, 15:40

Panel klimatyzacji to cały ten system co sterujesz temperatura, siła i kierunkiem nawiewu
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

01 Paź 2019, 16:18

Hal9000 napisał(a):Wydaje mi się, że w obu trybach, jeśli tak, to co to oznacza?

To mogłoby naprowadzać na czujnik temperatury wewnętrznej. Może warto by było podłączyć się pod kompa?
Hal9000 napisał(a):Po prostu to długie auto, mam przyciemnioną tylną szybę

No i tu jest cały problem...
Hal9000 napisał(a):Możliwe też, że mam coś z oczami, bo światła dzienne mam xenonowe, a też chciałbym żeby mocniej swiecily

Możliwe, ale niekoniecznie. Być może masz słabe żarniki. Może masz zbyt fioletową barwę żarników? Każdy widzi inaczej w różnych barwach. Ja np. słabo widzę jak barwa światła jest zimna. Muszę mieć żarówki i lampy ledowe w barwie neutralnej/dziennej albo ciepłej.
Hal9000 napisał(a):Czy zamontowanie jakiegoś leda i ukrycie go pod bagażnikiem to dużo ceregieli?

No roboty z tym jest tyle, że trzeba wybrać miejsce na jego zamocowanie i i poprowadzenie przewodu do bagażnika + podłaczyć się pod tylną lampę. No i kwestia gustu, czyli jak to autko będzie wyglądać z taką dodatkową lampą.
Można też pomyśleć o kamerce cofania. Pytanie tylko czy masz w aucie wyświetlacz, do którego można ją podłączyć? Są też lusterka z kamerką przednią i na tylną. Lusterko to nakłada się na na to co jest w aucie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Paź 2019, 16:43

Hal9000 napisał(a):Czy to czujnik temperatury czy może być jeszcze coś innego? Gdzie on się w ogóle znajduje? Da się to naprawić czy do wymiany?
Czujnik temperatury powinien być w tym panelu po jego lewej stronie jak się przyjrzysz to pod pokrętłem siły nawiewu będą takie dziurki a pod nimi czujnik.

Można by tu spróbować zrobić kalibrację klimatronika. Jak masz instrukcję to sprawdź tam powinna być informacja jak ją wykonać.

MotoAlbercik napisał(a):No roboty z tym jest tyle, że trzeba wybrać miejsce na jego zamocowanie i i poprowadzenie przewodu do bagażnika + podłaczyć się pod tylną lampę. No i kwestia gustu, czyli jak to autko będzie wyglądać z taką dodatkową lampą.
Widziałem jak ktoś miał zamontowane takie światło w Accordzie :) ale było pod zderzakiem umieszczone gdzieś głębiej i nie było go widać ale jak cofał na parkingu to za samochodem podłoże było super oświetlone dlatego zwróciłem uwagę bo światło było z pod samochodu. Nie oślepiało a ładnie oświetlało. Ktoś sobie wymyślił taki patent :) żałuję że nie zrobiłem zdjęcia.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

06 Lis 2019, 10:34

Wsadzilem mocniejszego leda o takim samym złączu i jest duuuzo lepiej, wszystko ok :)
Hal9000
Początkujący