Hyundai i10 2006r pokrętło zmiany kierunku nawiewu nie działa

01 Lis 2019, 10:27

Witam mam taki problem. Moja ciocia ma Hyundai i10 2006r 1.2. Chodzi o to, że powietrze leci tylko na twarz, a gdy przekręcam pokrętło na szybę czy w innym kierunku to nic nie działa. Nieważne w jakim kierunku zostawisz pokrętło to i tak będzie leciało na twarz... Teraz idzie zima i szybe musi wycierac podczas jazdy, bo paruje... Macie jakieś pomysły co się mogło stać?
Nyczus
Nowicjusz

03 Lis 2019, 11:15

Wygląda to na zerwane cięgno od regulacji położenia przepustnicy nawiewu. Trzeba wyjąć panel sterowania i sprawdzić czy tam jest podpięta linka, jeżeli tak to szukać dalej w stronę tej przepustnicy która reguluje kierunek nawiewu.

Napisz jeszcze czy jak kręcisz tym pokrętłem to chodzi ono lekko bez wyczuwalnych oporów?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

03 Lis 2019, 20:07

Dziękuję za odpowiedź. Podczas przekręcnia jest opór gdy zmieniam na inny kierunek.
Nyczus
Nowicjusz

05 Lis 2019, 11:05

Wygląda na to że będziesz musiał dostać się do tej klapki mieszacza bo przypuszczam że tam będzie problem. Nie wiem jak to jest dokładnie w tym modelu rozwiązane ale może sama klapka wyskoczyła z jakiś zaczepów i dlatego nie zmienia pozycji. Tylko to taki gdybanie, jak będziesz miał chwilę zajrzyj tam i daj znać jak wygląda ten mechanizm.
Cichy77
Forumowicz VIP

05 Lis 2019, 11:24

Często do tej klapy można dostać się głęboko pod nogami kierowcy, wsadz tam głowę i przejrzyj dobrze czy nie ma tam linki w kolorowym pancerzu
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Lis 2019, 20:26

Dziękuję bardzo za odpowiedźi, aktualnie nie mam na tą chwilę jak sprawdzić, bo musiałem jechać w delegacjie i wrócę dopiero poniedzieli. Ciocia ma jechać w piątek do mechanika i jak będę wiedział co dokładnie było, to napiszę. Jeszcze raz dzięki za zaangażowanie się do pomocy, poinformuję was jak bd cos wiedział.
Nyczus
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 8.0 WR16 64v4T - Volkswagen
    Na koniec zostawiliśmy coś naprawdę dużego kalibru. To silnik napędzający jedno z najszybszych aut drogowych w historii. Motor Bugatti Chirona to jedyny silnik W16 na świecie, który wszedł do seryjnej produkcji. Ma ...

07 Lis 2019, 14:09

Nyczus napisał(a):Ciocia ma jechać w piątek do mechanika i jak będę wiedział co dokładnie było, to napiszę
Ok, czekamy :mrgreen:
Jak byś miął sam coś robić to pisz postaramy się pomóc :wink:
Cichy77
Forumowicz VIP