Chrysler Voyager 2,5 CRD problem z odpaleniem

09 Lut 2012, 15:26

Witam , czytalem już trochę postów na forum ale nie wiem czy pomoga mi rozwiazać mój problem dlatego założyłem nowy temat , otóż

Posiadam Chry. Voyagera 2,5 CRD z 03 r. przejechane 125 tys, samochód odpalał bez problemu do - 10 , przy niższej temperaturze jest to dla niego nie lada wyczyn. Na czas silnych mrozów nie był ruszany i stał w garażu [ nie ogrzewany, temp ok -8 ] pewnego dnia został odpalony przy pomocy autostartu i przejechał się , po czym znów został wstawiony do garażu. Po ok 3 dniach chciałem go odpalić ale zakręcił mi 2 razy rozrusznikiem i akumulator zdechł, po założeniu całkiem nowego akumulatora samochód kręci 2 razy po czym go rozładowuje [słychać jakby już chciał odpalić ale nie może, również przy użyciu autostartu] . W czym może tkwić problem ?
onnn1988
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 10 2007

09 Lut 2012, 19:43

Nigdy pod żadnym pozorem nie używaj samostartu,masz tam pasek?! Najlepiej jest użyć tzw. knota podstawionego bezpośrednio do wlotu powietrza do silnika,jeśli nie chce odpalić,mógł się przestawić np.na pasku o jeden ząbek,jeśli jest tam pasek!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

09 Lut 2012, 19:58

Tak jest na pasku . O tym żeby nie używać samostatru pierwszy raz słyszę, użyłem go ponieważ opinię znajomego mechanika w pełni zachwalały taki sposób. Teraz widzę że mogło to przynieść odwrotny skutek . W takim razie muszę sprawdził położenie paska czy się nie przestawił ?
onnn1988
Nowicjusz

09 Lut 2012, 20:12

Samostart?!Czemu nie, ale benzyniak ,na łańcuchu,diesel?w żadnym wypadku!By to sprawdzić, niestety trzeba zobaczyć na znaki ,znajdują się przy pasku,naturalnie mogę się mylić,ale śmierdzi mi tutaj przestawieniem zapłonu.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

09 Lut 2012, 20:49

Dzięki wielkie za pomoc , nie pozostaje mi nic innego jak to sprawdzić . Zastanawia mnie jedno dlaczego rozrusznik tak szybko rozładowuje dobry akumulator ? Czy może być tez coś nie tak z nim . Wszystko do ujawniło się dopiero przy niskich temperaturach a tak to idealnie chodził.
onnn1988
Nowicjusz

09 Lut 2012, 21:00

Jak rozrusznik kręci na podładowanym akumulatorze?!Jeśli niemrawo,to ,to może być przyczyną trudności w odpalaniu,jeśli,silnik( ogólnie)nie jest najlepszej kondycji (układ wtryskowy ,itd).Sprawny diesel w idealnym stanie odpali przy -30 st kręcąc tzw. ----łi,łi,łi-----,jeśli wszystkie świece grzeją,ON nie zamarznie i olej silnikowy nadmiernie nie zgęstnieje.Jeśli twój silnik nie jest w idealnym stanie,to uderzenie na tłoki musi być!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Tradition na starcie rajdu Heidelberg Historic
    Na linii startowej dwudziestego piątego, jubileuszowego rajdu samochodów zabytkowych Heidelberg Historic, który odbędzie się w dniach od 11 do 13 lipca, Audi Tradition wystawi aż pięć samochodów ze swojej ...

09 Lut 2012, 21:15

Rozrusznik kręci dość niemrawo , a jeździł na paliwie Shell Diesel Extra . Świec , wtrysków nie sprawdzałem bo i takiej potrzeby wcześniej nie miałem .
onnn1988
Nowicjusz

09 Lut 2012, 21:17

Przy takich mrozach ciężko jest wyczuć,sprawdź świece żarowe,one muszą grzać wszystkie!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

09 Lut 2012, 22:45

http://pabisiakstudios.com/blog/citroen ... comment-72
skutki nieumiejętnego używania samostartu.
Samostart podajemy w małej dawce w odległości 50 cm od kolektora ssącego.
Silnik nie może wydawać odgłosów jakby młotkiem ktoś po nim walił.
Podstawa to sprawny rozrusznik i akumulator.
Nie używamy samostartu jak rozrusznik ledwo kręci.
Samostart jest do silników diesla, można też używać Placka.
andrzej_124
Stały forumowicz

10 Lut 2012, 00:13

hmmm....własnie wróciłem z garażu , silnik dogrzewałem przez godzinę dwiema farelkami i zapalił bez najmniejszego problemu,chodzi równo . Dziwne
onnn1988
Nowicjusz

10 Lut 2012, 09:22

Na pewno dobrze byłoby sprawdzić rozrusznik i masę /masę w czasie rozruchu/.
Na jakim jeździsz oleju?
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995