Kluczyk w stacyjce nie chce się przekręcić

06 Lut 2012, 09:18

Witam,

dzisiaj rano pojawił się u mnie taki problem: kluczyk w stacyjce nie chce się przekręcić, tzn. włożyć go można bez problemu i minimalnie się przekręca, ale potem stawia opór, jakby była jakas blokada.

Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem. Co może być przyczyną?

Przedwczoraj w nocy rozładował mi się akumulator i trochę po podładowałem. Mam w samochodzie blokadę rozruchu i słyszałem, że jak akumulator całkiem się rozładuje, to nawet kluczyka się nie da przekręcić. Może być to przyczyną i wystarczy naładować akumulator, czy jednak przyczyna może być inna?
laraloo
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
Prawo jazdy: 09 06 2010

06 Lut 2012, 13:54

Trochę głupie, ale nie masz blokady kierownicy? tzn, próbowałeś pokręcić trochę kierownicą przy przekręceniu kluczyka? Często w samochodach jest jednoczesna blokada kierownicy i stacyjki.
emilie
Początkujący

Auto: Audi Q7

06 Lut 2012, 14:05

Słyszałem o tym i próbowałem to zrobić, jednak niestety to nie pomogło, dlatego moje pomysły się skończyły i może ktoś inny wie co mogło się stać.
laraloo
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
Prawo jazdy: 09 06 2010

06 Lut 2012, 16:57

A masz zapasowy kluczyk? ten może być wyszczerbiony (czy coś) i dlatego przechodzi z oporami. Jak to nie to wydaje mi się, że trzeba do mechanika... (może ktoś ma lepsze pomysły :?: )
emilie
Początkujący

Auto: Audi Q7

09 Lut 2012, 21:07

Spróbuj suszarką podgrzać stacyjkę,tylko nie przekręcaj teraz na siłę pod żadnym pozorem!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy śnieg - kilka dobrych rad dla kierowców
    Jak pierwsze opady śniegu wpływają na sytuację na drodze? Większość kierowców jeździ wolniej. Dzięki temu na drogach jest mniej ofiar śmiertelnych, natomiast odnotowuje się więcej stłuczek. Przypominamy, jak jeździć ...